Vstupenky online

Motor dokázal na Lapači potvrdit roli favorita a odváží všechny body

Jan Tajzler, Radek Bařina • 30.09.2017

Vsetínský Lapač byl v poslední zářijový den svědkem bitvy dvou tradičních klubů, které se v rámci WSM Ligy pyšní největší diváckou přízni. Ve skvělé atmosféře byl k vidění svižný hokej, ve kterém domácí Valaši dokázali v úvodu držet s favorizovanými Jihočechy krok. V první třtině však České Budějovice nasměroval v přesilovce k vítězství Kutlák a krátce před jejím koncem navýšil vedení Heřman. Valaši však i v prostředním dějství bojovali a snažili se o kontakt, jenže místo toho v půlce základní hrací doby inkasovali dvě slepené branky. Vsetínu před druhou sirénou vykřesal naději Markovič, ale perfektní hra Motoru ve třetí třetině už zelenožlutým nepovolila žádný důvod k dramatu.

WSM liga - 8. so 30.9.17:30
VHK ROBE Vsetín
Madeta Motor České Budějovice
1:4(0:2, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 40. Markovič (Hruška, Dundáček) – 16. Kutlák (F. Novák, Dostálek), 19. Heřman (Fillman, F. Novák), 28. Galamboš (Dostálek, Vráblík), 29. Kutlák (Čermák, Fillman). Rozhodčí: Přikryl, Kašík – Lučan, Maštalíř. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3249. Střely na branku: 26:34. Průběh utkání: 0:0, 0:4, 1:4.

VHK ROBE Vsetín: Horčička (29. Šurý) – Frolo, Ostrčil, Dundáček, Žák, Krenželok, Šenkeřík – Markovič, Hruška, Březina – Slováček, Podešva, Vávra – Hořanský, Pokorný, Jonák – Kajaba, Šilhavý, Weintritt.
Madeta Motor České Budějovice: Kváča – Fillman, F. Novák, Kutlák, Vráblík, Pavlin, Pýcha – Čermák, Vlček, Nedorost – Crowder, Galamboš, Dostálek – Šulek, Heřman, L. Květoň – Doktor.

Dlouho očekávané utkání dvou slavných týmů s nejlepší fanouškovskou základnou v lize přinesl výbornou atmosféru, o níž se postaraly oba tábory a od prvních minut také rychlý hokej nahoru dolů. Vsetín se mohl hned v úvodu nastartovat přesilovou hrou, ta ale příliš vzruchu nepřinesla. Hosté na sebe poprvé výrazně upozornili v minutě osmé, Dostálek ale ztroskotal na betonech Horčičky. Obrany se od této chvíle malinko rozevřely a oba celky se v následujících minutách dostaly do několika nebezpečných šancí. Podešva po chybě v hostující rozehrávce ale z mezikruží nepropálil Kváču, na opačné straně nejprve neuspěl bekhendem z blízka Nedorost a o chvilku později ani Květoň v samostatném úniku. Oba vychytal Horčička.

V dalších minutách si hosté krátce po sobě zahráli dvě přesilovky. Ta první se jim nepovedla, druhou ale dokázali proměnit v úvodním branku. Zdeněk Kutlák propálil od modré houštinu těl a Horčička objevil touš až v síti. O dvě minuty později už hosté vedli 2:0. V podobné situaci vypálil od modré Fillman a Martin Heřman dokázal ve skrumáži před brankou usměrnit puk do sítě. Do kabin tak odcházeli mnohem spokojeněji Českobudějovičtí.

V úvodu druhé třetiny dohrával Vsetín přesilovku a byl blízko snížení. Slováček poslal pas na útočnou modrou Vávrovi, jeho bekhendová klička v samostatném úniku ale skončila na výstroji Kváči. Následně si VHK zahrál ještě jednu přesilovku, kterou ale nesehrál dobře a iniciativy se znovu chopili hosté. Ve dvacáté páté minutě ještě Nedorost v přečíslení dva na jednoho neprostřelil z blízka Horčičku, o dvě minuty později už se ale hosté radovali. Valaši ztratili puk ve vlastním pásmu, k puku se dostal Peter Galamboš a z mezikruží trefil přesně k tyči.

Definitivní pojistku výhry Motoru pak přidal hned minutu později Václav Nedorost. Horčička vyrazil střelu Fillmana, poradil si i s dorážkou Čermáka, doklepnutí Nedorosta mu však prošlo pod tělem do brány. Na vsetínského muže s maskou toho bylo tak akorát a své místo přenechal náhradníku Šurému.

Za stavu 4:0 se Českobudějovičtí zatáhli a soustředili se především na hlídání pohodlného náskoku. To se jim celkem v poklidu dařilo. Vsetínští se sice snažili podnikat útočné výpady, jen zřídka se ale probili až do střelecké pozice. Šestnáct sekund před sirénou však byli Valaši za svou bojovnost přeci jen odměněni. Hruška s Dundáčkem připravili puk Jaroslavu Markovičovi, který se protáhl mezi dvěma bránícími hráči a pak přesně umístěnou střelou pokořil Kváču.

Třetí dějství se neslo v podobném duchu jako závěr druhé třetiny. Vsetínští se sice sympaticky snažili, proti kvalitnímu a zodpovědně bránícímu soupeři se ale prosazovali jen sporadicky. Do nebezpečnějších šancí se dostal pouze Jonák. Nejprve sám na pravém kruhu ztroskotal na Kváčovi a podobně dopadl i o tři minuty později. To si na hranici brankoviště šikovně zastavil nahození Ostrčila, pokusil se Kvaču obhodit, hostující brankář ale dokázal na poslední chvíli vykopnout beton a puk zastavil.

Českobudějovičtí si už se nikam nehnali, v občasných protiútocích se ale starali o to, aby se Šurý v brance VHK nenudil. Do výborných pozic se dostali Čermák, Gamboš i Dostálek, ani jeden ale na vsetínského gólmana nevyzrál. Deset sekund před koncem jel sám na Šurého Cowder, neuspěl však ani on. Hosty to ale mrzet nemuselo, po velmi dobré výkonu zaslouženě porazili Vsetín 1:4. Valaši sice předvedli výrazně lepší výkon než proti Slávii, kvality Motoru ovšem byly nad jejich síly.

Ohlasy k utkání

David Březina (útočník VHK ROBE Vsetín) : Byl to pro nás hodně těžký zápas, přijel kvalitní soupeř a je jen škoda, že jsme se opět dostali do stavu 0:4. Možná, že kdybychom dali první gól my, tak by vypadal zápas úplně jinak. Budějovice jsou hodně kvalitní soupeř, my jsme se na ještě snažili s výsledkem něco udělat, ale nakonec to z naší strany přineslo pouze jediný gól. Pro fanoušky jsem se snažili hrát úplně do konce, protože byli opět fantastičtí a hnali nás dopředu i za nepříznivého stavu, za což jim moc děkujeme a budeme se snažit vyhrávat další zápasy.

Antonín Stavjaňa (trenér Českých Budějovic): Pro nás to jsou ubojované tři body v nádherné atmosféře. Bylo to opravdu těžké utkání. Domácí šedesát minut šlapali a byli nebezpeční, i když pro ně bylo skóre nepříznivé. Tohle je vždycky zrádné, jelikož jakýkoli odražený puk bere sílu hostům, a domácím naopak přilévá benzín do ohně. Jsme rádi za tři body, bylo vidět, že máme více zkušených hráčů, počínaje Vencou Nedorostem a konče Kváčou v brance. Myslím si, že zkušenosti dneska trošku rozhodly.