Vstupenky online

Vsetín vládcem východu! Valaši míří do kvalifikace o WSM Ligu

Jan Tajzler, Helena Hegeďová • 27.03.2017

Vsetínští hokejisté dokázali naplnit jeden z hlavních cílů letošní sezony a po třetím vítězství nad ostravskou Porubou se stávají vítězi 2. ligy skupiny Východ. Třetí utkání sledovalo nad pět tisíc diváků, kteří byli svědky úvodního náporu Valachů. Poruba ovšem tentokrát nepustila Vsetín do vyššího náskoku a držela se Vsetínem tempo. Ostrované dnes dovedli utkání se Vsetínem až do prodloužení, ve kterém se o vítězi nerozhodlo a na řadu přišly samostatné nájezdy. V dovednostní disciplíně se vyznamenal brankář Šurý, když vychytal všechny porubské střelce, naopak Valaši měli stoprocentní úspěšnost, když se postupně prosadili Luka, Kolařík a Pokorný, díky čemuž nasměrovali Vsetín do vytoužené kvalifikace o WSM Ligu.

2. liga - F3 po 27.3.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
3:2sn(1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Kolařík (Janáček, Zúbek), 48. Luka (Kucharczyk), rozh. náj. Luka – 34. Puškár (Slavík, Rudl), 56. Zachar (Piecha, Slavík). Rozhodčí: Skopal, Doležal – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5100. Střely na branku: 44:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, .

VHK ROBE Vsetín: Šurý – Mojžíš, Hryciow, Janáček, Ostrčil, Teper, Jeník – Finsterle, Kucharczyk, Luka – Kolařík, Vávra, Zúbek – Kajaba, Šilhavý, Čuřík – Hořanský, Pokorný, Vítek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň (Čech) – Slavík, Peslar, Puškár, Kaluža, Puzič, Bail, Rudl, Dresler, Flašar – Ballner, Kuťák, Piecha, Vaněk, Jáchym, Orság, Tomčák, Slováček, Zachar, Sztefek, Seidler.

Hned první vsetínská formace začala s útočnými výboji, když se dopředu prodral Finsterle, který na několikrát neproměnil. Čeho však domácí využít dokázali, byla přesilová hra započatá ve druhé minutě po vyloučení Seidlera. Dlouhá kombinace Vsetína skončila po vyražení gólmanem na hokejce Jana Kolaříka, který poslal pokusem k pravé tyčce domácí celek do vedení. Valachům se podařilo vytvořit další nátlak, ale branku z něj vytěžit nedokázali.

Po chvílích odpočinku měl plno práce také Šurý, když se před něj dostal útok Poruby pod vedením Piechy. Navýšení měli na svých hokejkách Kucharczyk a Hryciow. Oběma se v krátkém sledu podařilo dostat do brejku. Oba vsetínští hokejisté ale skončili podobně, ve skórování jim zabránila lapačka Kubáně. Také Šilhavý se dostal do dobré střelecké pozice po nahrávce od Ostrčila, ani on však úspěch neslavil. Nevyužité šance Vsetína mohla v přesilové hře potrestat Poruba, ta ale svou hru v početní výhodě nezvládla dle představ a domácí vstupovali do druhé třetiny s tím, že si musí pohlídat nebo navýšit svůj jednobrankový náskok.

Poruba se samozřejmě snažila, aby se Vsetínští museli spíše bránit, než aby se urputně hrnuli do útočného pásma. Ostravané měli v úvodu do druhé třetiny více ze hry, z čehož vytěžili také faul, oslava gólu se však nekonala, protože i toto oslabení domácí tým zvládl. Přesilovky hrály v tomto utkání důležitou roli, ty ve druhé třetině ale zůstaly, i přes aktivitu obou celků, nevyužity.

Domácí tým v klíčových okamžicích hry až přehnaně kombinoval a hráči volili místo střely raději přihrávku. Hosté se zase dostávali do útoku z brejkových situací. Také Poruba ale dokázala zakombinovat, což skončilo brankou Jana Puškára, pro kterého jeho spoluhráči připravili dobrou palebnou pozici. Až do posledních minut druhé třetiny byla k vidění vyrovnaná hra. Právě v těchto závěrečných minutách vycítili Vsetínští šanci na gól do šatny a přidali na aktivitě.

Do třetí třetiny se ovšem nastupovalo za stavu 1:1 a rozhodnout mohlo cokoliv. Vsetín začínal toto dějství v početní výhodě, ve které se útočnými akcemi blýskl hlavně Luka. Za stavu 1:1 a v plném počtu se do útoku vydala i Poruba, ta ale moc nezahrozila. S dobrými nápady přišla na druhé straně formace Šilhavého, když se s jeho pomocí ocitl u pravé tyčky Čuřík, který objel branku a snažil se kotouč zasunout kolem Kubáňovy levé brusle. Pak ale přišla další přesilová hra a také druhá branka Valachů. Po dlouhé kombinaci si na vrchol levého kruhu sjel Vladimír Luka a poslal puk do pravého horního rohu. V tuto chvíli ale dělilo Vsetín od vítězství ještě celých 13 herních minut. 

Hra byla, hlavně ze vsetínského pohledu, opatrná a nepřinesla moc velkých příležitostí. Poruba ale pomalu začala přidávat na aktivitě, až nakonec v 56. minutě propálil Šurého David Zachar. Kapitánovi hostujícího celku se dostalo přesné přihrávky na levé křídlo, ze kterého dostal kotouč do vzdálenějšího horního rohu. Hráče z Ostravy vyrovnání nabudilo, neměli už co ztratit, a byli to tedy právě oni, kdo v posledních minutách trápil soupeřova brankáře. Zápas ale dospěl až do prodloužení.

V nastaveném čase se hrálo ve čtyřech hráčích na obou stranách. Aktivněji začali domácí, hosté se ale dokázali dostávat do přečíslení a potrápit tak vracející se obranu domácích, gólmana Šurého, ale také přes pět tisíc fanoušků, kteří si na zimní stadion našli cestu. Ve druhé polovině prodloužení vynikly střely Kolaříka, hra ale byla z obou stran opatrná a nervozita na hokejkách se začala projevovat. Valaši kombinovali do posledních sekund, bylo však již jasné, že vítěze tohoto finálového duelu určí samostatné nájezdy.

Jako první se rozjel Vladimír Luka, vzal to po levém křídle a na porubského gólmana vyzrál střelou pod lapačku. Srovnat sérií nájezdů mohl David Zachar, jenž ale střelou po ledě neuspěl a puk se zastavil o betony gólmana Šurého. Zato Jan Kolařík zvolil podobný způsob nájezdu, jako jeho spoluhráč před ním, a byl i stejně úspěšný. Martin Peicha se střelou počkal, zamíchal s pukem a nakonec jej nasměroval k pravé tyčce, kam domácí gólman pohotově vložil vyrážečku. Andrease Kubáně nahradil v bráně Poruby Jakub Čech, ale ani jemu se nepovedlo zastavit rozjetý Vsetín a inkasoval z hole Dominika Pokorného. Osud týmu z Ostravy ležel na bedrech Petra Seidlera. Žádné přehnané pohyby a zakončení k pravé tyčce ale nakonec rozhodlo. Pro Vsetín. Seidler neproměnil, a domácí tým tak mohl, spolu se svými fanoušky, slavit výhru v letošním ročníku druhé ligy skupiny východ.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Jsme šťastní, že jsme to dnes dokázali. Byl to těžký zápas a poslední krok bývá opravdu ten nejtěžší. Dneska se to potvrdilo. Za stavu 1:0 jsme měli spoustu šancí, ale gól jsme nedali. Soupeř samozřejmě bojoval, neměl co ztratit a věděl, že pokud prohraje tak končí. Byl to hodně těžký zápas, přišlo hodně lidí a ten led už v závěru nebyl tak kvalitní. Za stavu 2:1 jsme ale věřili, že to dotáhneme do úspěšného konce, ale bohužel jsme tam udělali jednu chybu dozadu, kterou soupeř potrestal. David Zachar to krásně trefil pod víko. Prodloužení bylo takové opatrné, moc šancí tam nebylo. Na nájezdy jsme se snažili poslat kluky, kteří na tréninku ty góly dávají, a myslím si, že jsme měli šťastnou ruku. Samozřejmě Michal Šurý výborně zachytal, takže to klaplo a jsme rádi, že nemusíme ve středu do Poruby.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím si, že jak v tomto utkání, tak i padesát minut z toho předešlého jsme podali výborný výkon, kluci zaslouží opravdu absolutorium. Bohužel ani z vyložených šancí jsme gól vstřelit nedokázali, ale i tak hráči předvedli velmi dobrý výkon, padali do střel a byla tam velká obětavost. Prohráli jsme krutě po nájezdech, ale takový je hokej, život jde dál, postoupit mohl samozřejmě pouze jeden, nicméně Vsetín si to za celou sezonu zasloužil. My budeme ale pracovat dále, aby se nám podobný úspěch povedl příští rok. Pokud mám vzít v úvahu celou sezonu, tak v tomhle ohledu bývám vždy velmi přísný. Výsledek je samozřejmě nejlepší za poslední roky, dostali jsme se do finále, ale ani tak si nemyslím, že by ta naše hra byla ideální. Zejména v polovině sezony tam byl měsíc, měsíc a půl, kdy jsme nehráli vůbec dobře, postupně se to sice po krůčcích zlepšovalo, ale jak říkám, je neustále na čem pracovat. Pokud chceme ligu vyhrát, ať už je to kdekoliv, tak mužstvo musí šlapat stabilně.