Vstupenky online

Vsetínští mladíci na skalp Sparty nedosáhli

Pavel Tajzler • 16.11.2013

Dnešní odpoledne bylo na programu druhé utkání s celkem pražských "S", tentokráte se Spartou. Cíl Vsetínských bylo získat z tohohle dvojutkání šest bodů, to se jim však podařilo jen na půl. Po vydřeném vítězství nad Slavií si domácí brousili zuby i na druhý pražský tým, ale ten již byl nad jejich síly. Hokejovější projev zajistil mužstvu z hlavního města zasloužené vítězství a z mise po Moravě si odváží celkem pět bodů. Bilance Vsetín - pražská "S", tedy 1:1.

ELJ - 18.kolo so 16.11.14:00
VHK ROBE Vsetín
HC Sparta Praha
2:4(1:1,1:1,0:2)
Branky a nahrávky: 18. Stodůlka (Tobola), 30. Stodůlka (Tobola, Hajda) – 17. Schwamberger, 23. Budiak, 42. Chlapík (Vacek), 60. Černoch (Schwamberger, Arnošt). Rozhodčí: Přikryl – Kašík, Vožda. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: . Průběh utkání: 0:1,1:1,1:2,2:2,2:4.
VHK ROBE Vsetín: Bača (Vlach) – Žabčík, Hryciow, Hruška, Červínek, Báchor, Vašíček, Hajda – Pokorný, Klečka, Kuchařík, Forch, Pancza, Surý, Klíma, Jirušek, Stodůlka, Neuwirth, Zvonek, Tobola
HC Sparta Praha: Langer (Neužil) – Mikliš, Kliment, Skřivánek, Vokurka, Bílek, Slavíček, Březina, Vacek – Schwamberger, Augustin, Arnošt, Soumelidis, Hemr, Chlapík, Pulkrab, Budiak, Černoch, Brém, Brejcha, Krudenc

Úvodní minuty utkání juniorské extraligy mezi Vsetínem a Spartou patřily hostujícímu týmu. Ten si, i díky brzké přesilové hře, vynutil převahu, přes obětavě bránící Valachy se ale dostával jen ke střelám z větší vzdálenosti a ty bez větších problémů likvidoval gólman Bača. Po pěti minutách hry se začali osmělovat i domácí. Na sklonku osmé minuty přinesla jejich zvýšená aktivita přesilovku po faulu Hemra.

Početní výhoda VHK začala tutovkou Sparty. Krudenc nabil najetému Skřivánkovi, Bača se ale stihl včas přemístit a střelu do prázdné brány vykopnul betonen. Takřka hned poté vyhodili hosté puk z vlastní třetiny mimo hrací plochu a Valaši si zahráli dlouho přesilovku pět na tři. Nesehráli ji příliš dobře, jedinou nebezpečnou příležitost si vytvořil Pokorný, jeho pokus z velkého úhlu se ale jen otřel o břevno. V dalších minutách to byla Sparta, kdo působil lepším dojmem, bojovní Valaši ale i nadále nepouštěli Pražany do větších šancí.

Až přišla domácí přesilovka v minutě šestnácté… Zelenožlutí ji hráli mizerně a tak dlouho bojovali s vlastní rozehrávkou, až nabídli puk Danielu Schwambergerovi a ten z mezikruží zakončil přesně nad Bačovu lapačku. Ještě před skončením domácí přesilovky však přišlo vyrovnání. Sparta se totiž i nadále snažila útočit ve čtyřech a díky tomu nabídla Vsetínu přečíslení dva na jednoho. Lukáš Stodůlka zvolil tvrdou střelu a ta propadla gólmanu Langerovi do sítě. Vyrovnávací trefa Vsetín povzbudila a závěr třetiny tak patřil jemu, přes několik nebezpečných střeleckých pokusů ale na druhou branku nedosáhl. Do kabin tudiž celky odcházely za stavu 1:1.

Prostřední perioda odstartovala velkým sparťanským náporem. Po minutě hry byl blízko vedoucí branky Březina, jeho ukrytý pokus od modré ale zastavila tyč. Hosté však i nadále svírali unavené Valachy v jejich třetině a v čase 22:05 se přeci jen dočkali. Matůš Budiak obkroužil domácí branku a pak střelou na bližší tyč zaskočil Baču.

Hra se poté uklidnila. Domácí se snažili, kvalitní soupeř je ale dlouho k ničemu nepouštěl a bez problémů kontroloval náskok. Ve dvacáté osmé minutě se ale zcela zbytečného faulu dopustil Mikliš a byť domácí ani tuto přesilovku příliš dobře nesehráli, znovu se v ní dočkali branky. Tobola zajel s pukem za bránu, chytrou zadovkou ho však poslal zpět na přední tyč a tísněný Lukáš Stodůlka mohl díky tomu uklidit touš do opuštěného kouta brány.

O chvíli později mohlo být s hosty ještě hůř. Budiak totiž tvrdý atakem trefil hlavu Surého a zatímco domácí hráč se jen těžce sbíral z ledu, Budiak putoval s trestem na pět minut plus do konce utkání do kabin. Na pětiminutovou přesilovku ale domácí nebudou vzpomínat rádi. Nejenže v ní sparťanskou bránu skoro neohrozili, ale navíc si ji díky dvouminutovému trestu pro Neuwirtha sami zkrátili. Při hře čtyři na čtyři zahrozil Pulkrab, v akci dva na jednoho ale ztroskotal na vyrážečce Bači.

Závěr třetiny otevřel útočná stavidla, brankáři ale vládli. Na jedné straně tak ve velkých šancích neuspěli Brém ani Vacek, jehož střelu zastavil Bača skvělým zákrokem. Na druhé straně nejprve jen těsně minul z mezikruží Jirůšek a v samém závěru třetiny se neuspěl ani Zvonek. Ten jel zcela sám na Langra, po kličce ale neuspěl. I po čtyřiceti minutách tak vládla Lapači remíza.

Třetí dějství odstartoval brejk hostujícího Augustina, pokusem mezi betony ale na Baču nevyzrál. V čase 41:42 však Sparta přesto strhla vedení zpátky na svou stranu. Vacek se šikovně protáhl do útočného pásma, posunul puk na Filipa Chlapíka a ten nekompromisně vymetl levý horní růžek Bačovy svatyně. Hosté pak i nadále drželi otěže hry na svých holích a ve čtyřicáté šesté minutě byli blízko zvýšení. Černoch se s pukem protáhl až před Baču, jeho pokus ale zastavila tyč. O dvě minuty později zahrozili vážněji domácí. Stodůlka dostal chytrý pas na pravý kruh, jeho cestu za hattrickem ale zastavila Langerova hruď.

Jinak však byli hosté i nadále aktivnějším a nebezpečnějším týmem a při VHK stálo několikrát štěstí. To největší asi v minutě třiapadesáté, kdy Bača vůbec netušil, jak zastavil Krudencův přízemní pokus. S blížících se závěrem se snaživí domácí stále častěji tlačili před Langerovu branku, krom několika skrumáží a tečovaných střel, toho ale příliš nevymysleli. Nepomohla jim ani závěrečná power-play, naopak v posledních sekundách ujeli Pražané do přečíslení a Jan Černoch pečetil vítězství pohodovou střelou do prázdné brány. Vsetínští tak přes bojovný výkon na hokejovějšího soupeře nestačili a Spartě zaslouženě podlehli 2:4.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (VHK Vsetín): Spartě musíme pogratulovat k jejich výkonu a vítězství. Uhrála na Moravě pět bodů. My jsme udělali jen tři a chtěli jsme samozřejmě víc. Dnes před námi stál velmi dobrý soupeř. Bojovali jsme a určité možnosti na lepší výsledek jsem měli. Bohužel jsme udělali pár chyb a kvalitní jedinci v kádru soupeře je dokázali potrestat. Dnes jsme nehráli doma tak dobře jako v jiných zápasech. Máme určitě navíc. Dnes to bylo hlavně o bojovnosti a bohužel to nestačilo. Sparta byla hokejovější. Gratulujeme soupeři a musíme se připravit na další dva nesmírně důležité domácí zápasy s Libercem a Boleslaví. Budeme se snažit samozřejmě být úspěšnější než dnes.

Darek Stránský (HC Sparta Praha): Byl to bojovný, urputný výkon. Věděli jsme, že Vsetín doma neprohrává a podle toho jsme se připravili. Hráli velmi obětavě, ale dali jsme o branku víc, a proto jsme vyhráli.