Vstupenky online

Junioři se po dvou letech vrací na extraligový trůn!

Aleš Koňařík, Kristýna Guricová • 25.03.2007

V s e t í n – Po dvou letech se vrací na Valašsko euforie ze zisku juniorského mistrovského titulu. V rozhodujícím duelu přehráli Vsetínští svého rivala ze Zlína poměrem 3:0 a před čtyřmi tisícovkami bouřlivých diváků mohli nad své hlavy pozvednout pohár vítězů. Bojovný a na doraz hraný zápas otevřel přesnou trefou od modré čáry Radim Ostrčil a poté, co vsetínští hráči přestáli chvíle zlínského náporu, překonal opět výborného Sedláře Martin Podešva. Když se pak v 53. minutě uklidňujícím gólem rozloučil s juniorským dresem útočník Marek Knebl, mohl na tribunách zaznít chorál „Mistři, mistři!“ Poslední zápas v sezóně 2006/07 tak měl na Lapači pěknou zlatou tečku.

- F3 ne 25.3.17:00
VHK ROBE Vsetín
Berani Zlín
3:0(1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Ostrčil (Stříteský), 36. Podešva (Hrňa, Mičulka), 54. Knebl (Navrátil, Hrňa). Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. Diváci: 4580.
VHK ROBE Vsetín: Kůdela - Ostrčil, Stříteský (41.Sznapka), Kapr, Pokora, Haschka, Fabián - Knebl, Navrátil, Hrňa - Mičulka, Podešva, Varga - Ciupa, Švaňhal, Vrdlovec.
Berani Zlín: Sedlář - Matula, Bořuta, Jordán, Záhorovský, Karlíček, Šimurda, Magušin - Vaněk, Bula, Matějka, Korčák, Julík, Goiš, Okénka, Ondráček, Vlach, Čech, Suk, Brunec
Třetí, rozhodující utkání finálové série juniorské extraligy, přineslo před zaplněnými tribunami vsetínského zimního stadionu, strhující hokej, hodný dvou nejlepších celků letošní sezóny. Vsetínští vtrhli do úvodu utkání jako uragán, jemuž zlínská obrana odolávala jen za pomoci faulů, po nichž se domácím naskytla příležitost hrát minutu a 29 vteřin v pěti proti třem. Z přesilovky uběhlo jen několik málo vteřin, když si v čase 3:00, po závaru před Sedlářovou svatyní, od modré výborně vybruslil Ostrčil a chytrou střelou po zemi nedal zlínskému gólmanovi šanci (1:0). Do vypršení druhého trestu však zbývala celá minuta a žlutozelení mohli své vedení ještě navýšit, když se ocitli ve dvou osamoceni před zlínskou svatyní, gólovou šanci však hosté v poslední chvíli překazili faulem. Během přesilovky, ale i po ní, si dokázali domácí vytvořit obrovský tlak a s ním i několik nadějných možností ke skórování, avšak těm stál v cestě pozorný Sedlář.

Medvědi, na druhé straně, se dostali k první střele utkání teprve až ve své první přesilovce na konci 9.minuty: Karlíček vypálil od modré tvrdou ránu směrem na Kůdelovu bránu, kde číhali dva Zlínští, ti ale puk nedokázali vhodně zpracovat. Následně se do protiútoku vyřítilo trio Navrátil, Knebl, Podešva avšak posledně jmenovaný nejprve po krásné kombinaci na jeden dotek minul klec a vzápětí fauloval a tak si přesilovku zahráli opět hosté ze Zlína. Medvědům přesilovka pomohla a ve druhé polovině první třetiny byli Vsetínským více než zdatným protivníkem. Po domácí chybě se do velké šance dostal Korčák, ale dříve než stihl kotouč vystřelit, dostal se ze střeleckého úhlu. Ještě ale stihl poslal puk na Ondráčka, který stál připraven před vsetínskou klecí, ale naštěstí pro domácí prováhal vhodný moment ke střele. Žlutozelení tak i s notnou dávkou štěstí dohráli první třetinu s náskokem jedné branky.

V úvodu prostřední části se na trestné lavici vystřídali zástupci obou celků. Nejprve dostali šanci Medvědi, ale jediná akce, ke které se Zlínští dostali, byla Karlíčkova střela, která však skončila v ochranné síť nad hřištěm. Vsetínu se při početní převaze taktéž příliš nedařilo, do vážnější šance se dostal pouze Erik Hrňa, který ujížděl sám na Sedlářovu klec, ale z bezprostřední blízkosti na hostujícího gólmana nevyzrál. O moc úspěšnější nebyl ve 30.minutě ani Martin Podešva, který dostal krásnou přihrávku do prostoru před brankovištěm. Podařilo se mu sice přehodit puk za Sedlářova záda, ten jej však stihl pohotově zastavit na brankové čáře.

Zhruba v polovině utkání se do několika vážnějších situací dostali i Zlínští, v cestě za vyrovnáním jim však stál výborný Kůdela. Ve 34.minutě rozpoutal domácí první útok před zlínskou bránou doslova peklo, například Knebl se ocitl ve třech výborných střeleckých příležitostech, přiblížit domácí k zisku titulu se však ani jemu nepodařilo. Vsetínští se však změny skóre přeci jen dočkali. V čase 35:48 přihrával Mičulka od modré Hrňovi, ten zvolil místo střely z bezprostřední blízkosti geniální přihrávku na přijíždějícího Podešvu, který tak konečně prolomil střeleckou smůlu žlutozeleného týmu a vyvolal tím i vlnu nadšení na tribunách (2:0). Tento gól vsetínské očividně uklidnil, zbytek třetiny dohrávali v pohodě a nepouštěli Medvědy k ohrožení Kůdelovy branky.

S úvodem třetího dějství strhující tempo zápasu přeci jenom trochu opadlo. Vsetínští, vědomi si svého náskoku, se soustředili především na obranu a Zlínští se jen stěží dostávali do obranného pásma domácích. Ve 45.minutě zavezl puk do útočného pásma Marek Knebl, přihrál Vrdlovcovi, ale tomu se ani nadvakrát nepodařilo dostat touš za Sedlářova záda. O minutu později se hostům naskytla šance na zkorigování skóre po vyloučení Hrni. Hosté však ve své přesilovce působili velmi nervózně a prakticky se nedostali do zakončení. V zápětí se stejná šance naskytla i Vsetínu, kterou o minutu později znásobilo ještě vyloučení Vlacha. Žlutozelení si vytvořili několik střeleckých příležitostí, i nadále ovšem bojovali se střeleckou nemohoucností a výborně chytajícím Sedlářem v brance hostí.

Co se nepovedlo domácím v přesilovce, napravili v čase 53:02. Navrátil zatáhl z křídla puk až před hostujícího gólmana a pro Knebla již nebylo problémem dorazit opuštěný kotouč do odkryté branky Hamé (3:0). Jen o pár sekund později všem Na Lapači zatrnulo, když lehkou střelu jednoho ze Zlínských Kůdela lapačkou jen promáchl a puk se zastavil až na tyči domácí svatyně. S blížícím se závěrem utkání bylo stále více jasné, že Medvědi již nemají sílu se zápasem ještě něco udělat a stadion začala ovládat euforie společně s vítěznými chorály. Zlínští se ještě na ledě připomněli několika zákroky na hranici pravidel, postupně se však i oni začali smiřovat s vidinou druhého místa, které je pro ně v letošní sezóně nesporným úspěchem. V 58.minutě mohl ještě Mičulka vylepšit skóre, nepodařilo se mu však zasunout puk do poloodkryté klece.

Spolu se závěrečnou sirénou pak naplno vybuchl gejzír vsetínské radosti na hřišti i v hledišti a poté již byli dekorovány oba celky. Nejprve Zlínští dostali pohár a medaile za druhou příčku z rukou vicepremiéra Jiřího Čunka a následně už si svou chvilku slávy se zlatým pohárem a medailemi mohli vychutnat i domácí hokejisté. V dalších minutách již ledovou plochu zaplavili fanoušci, chtějící si užít radost společně s hráči. Posléze se mohutné oslavy přesunuly do šaten a v pozdějších večerních hodinách i do vsetínských ulic.

Ziskem titulu juniorského mistra České republiky tak završili vsetínští junioři veleúspěšnou sezónu. Nutno dodat, že vítězství si Vsetínští dozajista zasloužili. Už jen proto, že dokázali v play-off vyřadit nejprve reprezentanty nabitou Slavii Praha a následně i nejlepší celek základní části moravské skupiny juniorské extraligy z Třince. Prestižní derby pak přineslo ve všech třech zápasech parádní hokej, v němž i Zlínští dokázali, že si účast ve finále plně zasloužili. Na výhru nad juniory Vsetína to však již nestačilo a Vsetín si tak po zásluze připsal již druhé vítězství v juniorské extralize za poslední tři roky!