Vstupenky online

Titul je zasloužený, předvedli jsme kvalitu. Lapač je jedinečný, má jasno Ondřej Smetana

Jan Tajzler • 10.04.2024

Obránce Ondřej Smetana patří ve vsetínském kádru mezi klíčové osobnosti. Zažil všechny tři poslední finále a do třetice se se svými spoluhráči dočkal kýženého úspěchu. Unavený ale šťastný vsetínský obránce odpovídal na tiskové konferenci i na dotazy týkající se možného vsetínského azylu v Brně. Situace ale zatím vůbec není vyřešená. Oficiální stanovisko vydá klub na webových stránkách v momentě, kdy bude o stadionu Vsetína pro baráž jasno. Mezitím si můžete přečíst rozhovor s Ondřejem Smetanou.

Zlín byl v posledním utkání aktivní, byl to možná jeho nejlepší výkon v sérii, souhlasíte?

Neměli co ztratit. Zkusili to a hráli jinou hru než předešlé zápasy. Věděli jsme, že s tímhle přijedou a zkusí to. Začátek byl těžký, bylo důležité, že jsme ho zvládli. Pomohli jsme si přesilovkou, což bylo důležité. Potom už to byl i boj s ledem i počasím. Každé střídání bolelo, led byl opravdu těžký. Doufali jsme, že se neudělá mlha jako při prvním přáteláku se Zlínem. Musím smeknout klobouček před vsetínskými ledaři. Kluci se na to připravovali tři dny, tímto je pozdravuji, odvedli super práci.

Cítili jste, že v sérii jste lepším týmem?

Cítili jsme to. Ukázaly nám to hned první zápasy. Sluší se poděkovat Litoměřicím, odkud pocházím, že Zlínu sebraly tolik sil. Bylo vidět, že toho mají plné zuby, hlavně v prvních dvou zápasech. V domácím prostředí je ale také fanoušci hnali. Doma se zvedli a byli nepříjemní, na druhou stranu jsme tohle všechno očekávali. Předvedli jsme letos neskutečnou kvalitu, všechny série jsme vyhráli s jedním prohraným zápasem a zaslouženě jsme si došli pro titul. Dokazuje to i styl, jakým jsme prošli celé play-off. V důležitých situacích jsme neklopýtli a dokázali zabrat.

Trenér Weintritt říkal, že už série s Jihlavou mohla být předčasným finále, co myslíte vy?

Je pravda, že série s Jihlavou byla velmi těžká. Já si ale myslím, že finále se Zlínem je asi nejtěžší. Do každého souboje jdete naplno a hlavně ty podmínky. V sobotu i v neděli bylo vedro i ve Zlíně a na Vsetíně také. To nám vzalo moc sil. Máme týden na to zregenerovat a uhrát v baráži dobrý výsledek.

Týmový úspěch je skvělý, ale jak se na to díváte z osobního hlediska, za ty sezony na Lapači jste se vypracoval v klíčovou osobnost týmu…

Hezky se to poslouchá. Každý dělá sport, aby něco dokázal. Šel jsem na Vsetín s tím, že bych měl být klíčovým hráčem. Kdybych tuto pozici neměl, tak bych nebyl 400 kilometrů od domova. Už mám i nějaký věk, ale hraji hokej proto, abych patřil mezi nejlepší. I když to je první liga, má to svoji kvalitu a jsem za to rád.

Jak berete fakt, že baráž pravděpodobně neodehrajete na Lapači?

Mrzí nás to. Lapač je Lapač, ale věřím, že lidé, kteří nás podporovali v posledním utkání se Zlínem přijedou třeba i do Brna a udělají nám stejnou kulisu jako na Lapači. Myslím ale, že atmosféra, která se dá vytvořit na Lapači, se nikde v republice vytvořit nedá. Celé dětství jsem se díval na narvaný Lapač a nyní jsem si splnil sen a mohu tady oslavit titul.

Jak vysokou návštěvu byste v takovém případě očekával?

Myslím, že to klidně mohou naší fanoušci vyprodat. Na Lapač jezdí lidé z celé republiky co víme. A pokud má Rondo v Brně kapacitu 7700, pojďme do toho.

V baráži jdete na Kladno, očekáváte, že nastoupí i Jaromír Jágr?

Myslím, že ano. Koukám se občas na instagram a vidím, že omezil sladké. Doufám, že se tam objeví, ale je nám jedno, kdo bude hrát. Jdeme si to užít a zároveň překvapit, protože jdeme z pozice posledních třech zápasů, co jsme odehráli v neskutečném vedru. Jsme unavení ale zároveň šťastní, dá se říct, že máme chvíli čas odpočinku. Extraliga má však svou kvalitu a pozici favorita bych nechal Kladnu.

Týdenní pauza je důležitým faktorem?

Týden pauzy je pro nás důležitý. Chtěli jsme sérii uhrát maximálně na pět zápasů, abychom měli šanci v baráži něco uhrát. Uvidíme, co se bude dít.

Je to velký hendikep hrát baráž mimo domácí prostředí?

Nebudu lhát, že to není hendikep. Budeme muset cestovat a paradoxně to Kladno má možná ještě blíž. Chceme se s tím ale poprat a užít si tu sérii s Kladnem, necháme tam zbytek všech sil.

Pro vás jako obránce je zásadní rozdíl mezi prvoligovými mantinely a těmi co splňují extraligové regule?

Je to úplně něco jiného. Nejsme na to zvyklí, protože v Chance lize to mají pouze ve Zlíně a Porubě, kde jsme navíc ještě nehráli. Puky se jinak odráží, je to bezpečnější. Jenom kvituji, že je tato povinnost a myslím, že by to mělo platit i pro Chance ligu.

banner pod článkem