Vstupenky online

Osmáci budou bojovat o play-off. Nejdeme se jenom zúčastnit, hlásí trenér Podešva

Helena Hegeďová • 28.11.2023

Vsetínští osmáci předvedli povedenou základní část a dokráčeli si pro vstupenku do nadstavby, ve které budou bojovat o účast v play-off. Čeká je však velmi silná konkurence, kromě Zlína a Olomouce se utkají také s Vítkovicemi, Třincem a Frýdkem-Místkem. „Je to i otázka prestiže dotáhnout se na takové kluby a ukázat se v co nejlepším světle,“ říká trenér Jan Podešva, který hlásí, že Vsetín má ty nejvyšší ambice a rozhodně se nechce jen zúčastnit.

Osmáci mají za sebou základní část své soutěže, v které se bude letos bojovat o mistrovský titul. A šanci dostat se do play-off budou mít také Valaši. Liga starších žáků "A" začala v osmi skupinách, do kterých byly celky rozděleny podle územního principu. První tři týmy z každé skupiny po základní čísti postoupili do nadstavby, ve které se bude bojovat o play-off. Z naší Olomoucké skupiny postoupil z prvního místa Zlín, ze druhého Olomouc a ze třetího Vsetín. 

Čtyři nadstavbové skupiny jsou také rozděleny podle územního principu, a proto tyto týmy narazí na účastníky původní Moravskoslezské skupiny - Vítkovice, Třinec a Frýdek-Místek. „Tito soupeři zajišťují obrovskou kvalitu zápasů až do března,“ okomentoval hlavní trenér vsetínských osmáků Jan Podešva. „Kluci se nám mimo jiné budou v této části soutěže profilovat a uvidíme, jak by na tom mohli být do budoucna,“ uvádí jeden z přínosů postupu do nadstavby.

Vítězové každé ze čtyř nadstavbových skupin se poté v play-off (semifinále a finále) utkají o titul mistra České republiky. První zápas skupiny D čeká Vsetínské už v sobotu 2. prosince od 15:00, začínat budou doma v derby proti Zlínu.

Jak jste spokojený s první částí sezony?
Odpověď bych rozdělil na dvě části a začal s tréninkovým procesem, kde jsem s kluky z osmdesáti až devadesáti procent spokojený. Neříkám, že u všech, ale u některých vnímám úlevy na tréninku jak na ledě, tak na suchu. Myslím si, že v osmé třídě už by jejich hlad po hokeji měl být daleko větší, protože v klubu máme ty nejvyšší ambice a chceme hrát nejvyšší soutěže. Příští rok je čeká Extraliga 9. tříd, takže není na co čekat, což jim s kolegou Tesaříkem říkáme neustále. Měli by fungovat ne na sto, ale na sto dvacet procent. Také jim říkáme to, co říkali trenéři už nám, že výkon v zápase nepřijde sám a je to odraz toho, jak pracují na tréninku. Není možné, abychom to v osmé deváté třídě, nedej bože v dorostu nějak šidili.

A co zápasy? Máte za sebou úspěšnou základní část…
Postoupili jsme do nadstavbové části, nebudu chodit kolem horké kaše a řeknu, že to byl náš cíl, protože v klubu chceme hrát na nejvyšších příčkách. Na druhou stranu je to sport a nevnímal jsem to jako povinnost, i jako trenéři jsme ale pro to museli něco udělat a kluky do nadstavby dovést.

„Jako trenér jsem rád, že jsme postup udělali, klidné spaní jsem ale poslední dva nebo tři týdny neměl.“

Jaká byla základní část?
Týmy v naší skupině bych rozdělil na dvě části. Byly tam týmy, které se všemi prohrávaly ne rozdílem třídy, ale dvou tříd, což se odrazilo i na výsledku. Pak tam byli soupeři jako Kopřivnice, Šumperk, Zlín, Olomouc, kteří mají dobrou úroveň. Nicméně musím trošku neskromně říct, že trio Zlín, Vsetín, Olomouc se i podle vyrovnaných, hokejových výsledků o gól o dva jevilo jako nejsilnější. Myslím si, že se v tomto případě potvrdila nejen kvalita, ale také šíře kádru, protože všechny tyto týmy mají šikovné hráče, ale konkurence je třeba o něco větší.

Jak se zrodil váš postup do nadstavby?
Jako trenér jsem rád, že jsme postup udělali, klidné spaní jsem ale poslední dva nebo tři týdny neměl (směje se). Do této situace jsme se ale dostali sami, protože všechny zápasy jsme měli rozehrané dobře, ale nějakou hrubou nebo individuální chybou ke konci jsme o vítězství přišli. Takových zápasů bylo několik a ke konci ty body samozřejmě chyběly. Myslím si, že už dva tři týdny zpátky jsme mohli být v klidnějších vodách. Dohnal nás také těžší los v závěru, protože jsme měli zápasy s Olomoucí, Zlínem a Šumperkem. A ač třeba Šumperk podle postavení v tabulce nevypadá jako jeden ze silnějších týmů, tak kvalitu měl.

Byl tedy na místě i nějaký tlak nebo nervozita, jak se to nakonec vyvine?
Všichni jsme chtěli postoupit a ten tlak na konci byl. Někdo ho zvládl lépe, někdo hůř, ale myslím si, že celkově si s tím kluci poradili. Je to ale jen dobře, protože tlak na ně bude s věkem přibývat. A nejde jen o sportovní hokejové prostředí, ale budou dělat maturitu, autoškolu, takže stresové situace přijdou.

Letos se tedy do kategorie 8. třídy vrátil souboj o titul, a to v podobě play-off. Je tohle pro kluky extra motivace?
Já si myslím, že určitě ano, pokud je člověk zdravě nastavený. Jsme na jedné lodi, já si za kluky stojím, jsme jako jedna rodina. Říkám jim, že prohrát se může, ale klub má nějakou historii, hrdost, chodí tady dost lidí na Chance Ligu. Osobně nesnáším přístup typu „půjdeme to zkusit a uvidíme“, takhle by to být nemělo, a už vůbec ne v osmé deváté třídě nebo dorostu, kde je velmi silné konkurenční prostředí. Kluci jsou teď v osmé třídě, a ne přípravce nebo žáčcích, kde hrají všichni.

V čem bude pro kluky nadstavba přínosem?
Už jen v tom, že druhá část soutěže bude obzvlášť kvalitní. Zápasy teď budou podobné tomu, co kluky čeká příští rok v 9. třídě. Pro naše hráče jsou Třinec a Vítkovice velkokluby, protože dosud jsme hráli okolo komína tady ve Zlínském kraji a takové týmy potkávali jenom na turnajích. Je to i otázka prestiže dotáhnout se na takové kluby a ukázat se v co nejlepším světle. Jak říkám, už nejsou nejmladší, mají na zádech nějaké jmenovky a bude to pro ně zasloužená odměna za to, že si nadstavbu vybojovali.

Bude to náročné?
Bude, ale zároveň bude taky důležité si sáhnout na body s těmito týmy a nabýt v hlavě psychického dojmu, že s nimi jde hrát. Pokud hrajeme dobré zápasy se Zlínem a Olomoucí, pak nevidím důvod, proč bychom nemohli hrát dobré zápasy s Třincem nebo Vítkovicemi. Samozřejmě pokud tam kluci nechají maximum a přehraje nás kvalita, tak se podíváme pravdě do očí. Bude to pro nás dobré zrcadlo a sami uvidíme, na čem jsme.

Přichází právě v této kategorii přelom, kdy už jde znát, že se o něco hraje? Je to pro hráče složité?
Ano i ne. Každý z nich má jinou povahu. Jsou v pubertě, nejsou hloupí nebo naivní a vnímají, že můžou hrát lepší skupinu a kdyby nějaké zápasy nezvládli, tak by se postoupit nemuselo. Podle mě ten přelom přichází už dřív, vidím to už v sedmé třídě. Jsme tady zdravě nastavení, chceme uspět a vyhrávat, což by ale mělo být všude. Nemělo by to být tak, že přijedeme do Vítkovic a řekneme klukům, že to nějak zkusíme, prohrajeme 2:5, dáme si mekáč a jedeme domů. Něco jiného je to u malých dětí, ale pyramida jde nahoru a my už musíme být trošku náročnější. Extraligu 9. tříd hraje 24 nejlepších mančaftů, což je nějakých 360 dětí v republice. Tu soutěž už nehraje každý.

„Kádr jsme vhodně doplnili a myslím si, že kluci si v kabině sedli. Když spolu budou fungovat, tak ty výkony můžou být jenom lepší.“

Jak na to tedy kluky připravit? Boje o play-off nejsou něco, na co už by byli v tomto věku zvyklí…
Hráče ročníku 2010 na to připravujeme každým tréninkem od začátku sezony, protože jsme věděli, do čeho jdeme. Cíl by jasný, zvládli jsme to, ale teď ty zápasy nebudou o úroveň, ale dvě výš. Ano, budeme muset přizpůsobit tempo, ale hlavně si věřit. A věřit nejen každý sám sobě, ale taky všem spoluhráčům. Musíme je na to připravit s pokorou, a hlavně je dobře nastavit v hlavě. Musí tomu sami věřit. Nejdeme se jenom zúčastnit. Chceme vyhrát co nejvíce zápasů, porazit Třinec, Vítkovice, máme co vracet Zlínu a Olomouci. Pokud budou kluci makat na tréninku, dělat něco navíc a nebudou se flákat, tak můžeme pomýšlet na úspěch.

Zmiňujete ročník 2010, ale v týmu je i hodně mladších hráčů…
Je to spojené s tím, že ročník 2010 nebyl početně velký. Zareagovali jsme na to minulou sezonu, kdy k nám přišli dva kluci z Uherského Ostrohu – Viktor Němčický se Štěpánem Strakou. Oba jsou charakterově dobře kluci, Viktor je kapitán, na ledě jde příkladem, vyhrál bodování. Je to správný lídr. Pak přišli dva super kluci z Rožnova – Mára Sušeň s Pavlíkem Poláchem, který je ročník 2011, ale se staršími to bez problémů odehraje. Přišel ještě Domča Bahula ze Zlína, který je taky charakterově super. Kádr jsme vhodně doplnili a myslím si, že kluci si v kabině sedli. Když spolu budou fungovat, tak ty výkony můžou být jenom lepší. Máme i mladší kluky ze Vsetína, což jsou Pája Randýsek, Štěpán Haša, Peťa Mikula, Kubík Hradil. Všichni jsou o rok mladší, máme je na soupisce čtyři a chodíme s nimi do zápasů. V důležitých situacích je někdy fyzický fond proti nám, ale je třeba se na to dívat s tím, že máme v týmu mladší hráče. Pak jsou tu samozřejmě kluci, kteří jsou narozeni v prosinci 2010, takže jejich biologický věk je taky trochu jiný. S tím je třeba trošku počítat, fyzicky na tom nejsou ještě tak dobře stavění.

banner pod článkem