Vstupenky online

Mužstvo chce pracovat, to je základní předpoklad k úspěchu, shodují se trenéři

Redakce • 25.10.2022

V neděli byli Jiří Weintritt s Radimem Kucharczykem jmenováni novými šéfy střídačky a hned v pondělí vedli vsetínské hokejisty v domácí bitvě s Porubou. Valaši pod jejich taktovkou proti vedoucímu týmu tabulky zabrali a připsali si tři body za vítězství 2:1. „Utkání bylo o bojovnosti. Šlo vidět, že šest porážek v řadě na týmu zanechalo stopy,“ konstatují Weintritt s Kucharczykem, kteří budou A-tým VHK dočasně trénovat. Nejbližší prověrky je čekají ve středu v Chrudimi a v sobotu doma v derby se Zlínem.

Jak vypadají vaše první dny v nových rolích?
Radim Kuharczyk:
Zápasy jdou rychle za sebou. Snažíme se, aby se kluci dostali zpátky na vítěznou vlnu. Pracujeme na tom, jak nejlépe umíme.
Jiří Weintritt: Zatím jsme stihli tři krátké tréninky, které byly pozápasové a zároveň předzápasové. S týmem jsme měli dva mítinky, oba byly motivační. Myslím, že v současné chvíli jde o maximum, jaké se pro zlepšení stavu dá udělat.

Jakým způsobem máte rozdělené úlohy?
Kucharczyk: Jirka má na starost trénink, vede zápas, střídání. Já přidávám své postřehy a snažím se neustále učit. S trénováním jako takovým jsem začal teprve nedávno u mládeže.
Weintritt: Radim má k hráčům věkově blíž, ještě v loňské sezoně s hráči seděl v jedné kabině. Dvě třetiny týmu zná velmi dobře. Proto je jako spojka mezi mužstvem a mnou ideální volbou. Myslím si, že spolupráce funguje dobře.

Co vám ukázal první zápas proti lídrovi tabulky z Poruby?
Kucharczyk:
Že to bude hodně o psychice hráčů. Byly tam velké výkyvy, hlavně v prostřední části. Kdyby to Maxim Žukov nezavřel, bylo by mnohem těžší dovést zápas do vítězného konce.
Weintritt: Věděli jsme, že hrajeme proti silnému soupeři, který je na vlně a první v tabulce. Osobně bych byl raději, kdybychom první zápas hráli venku, ale vybírat jsme si nemohli. Hráli jsme s Porubou doma, o to byl tlak větší. Kluci byli připravováni na to, že to bude v první řadě o bojovnosti. Z tohoto pohledu to bylo beze zbytku splněno. Kluci bojovali, a i když kvalita naskakovala částečně, ne po celý zápas, právě bojovností se podařilo získat tři body. To je v současné situaci to nejdůležitější.

Jaké největší úkoly tedy před vámi nyní stojí?
Weintritt:
Nejdůležitější je, aby kluci začali věřit sami sobě. Hokej hrát umí, mančaft je kvalitní. Nicméně i v pondělním zápase s Porubou bylo vidět, že šest porážek v řadě na týmu zanechalo stopy.
Kucharczyk: Jenom bych opakoval to, co řekl Jirka. V týmu jsou kvalitní hráči, jinak by tu asi nebyli. Chce to, aby si víc věřili a prokazovali to nejen gólově, ale i hrou. Aby v ní nebylo tolik výpadků.
Weintritt: Z týmu je cítit, že chce. To je podstatné. Proti tomu jde současná situace. Vyhrabat se z ní, to není jednoduché pro žádný kolektivní sport. Je to složité, ale sami jsme do této situace došli a sami se z ní také musíme dostat.

Klub vaši dvojici prezentoval jako dočasné řešení pro A-tým. S jakou vizí v takové situaci pracujete?
Weintritt:
Jedna věc je dočasné angažmá, druhá pak herní program. Obě věci jdou proti tomu, abychom razantně vstoupili do herního systému. S týmem jsme pracovali spíše v mentální rovině, a co se týká herního projevu, upravili jsme několik menších věcí, na kterých se nemusí v tréninku tolik pracovat. Samozřejmě tréninky jsou jiné. Uvidíme, co nám to přinese.

Po domácím duelu s Porubou jsou vašimi nejbližšími soupeři Pardubice B a Zlín. Půjde o prubířský kámen hned ze startu, souhlasíte?
Weintritt: Soutěž je herně dost vyrovnaná, každý může porazit každého. Je velmi důležité, abychom na tříbodový zisk z domácího prostředí navázali zase nějakými body zvenku a pak bychom potichu mohli mluvit o tom, že z nejhoršího jsme venku. Pardubice jsem viděl hrát na Vsetíně, v první třetině byli lepším týmem na ledě. Víme, že nás nečeká vůbec nic jednoduchého.

Vy už jste ke vsetínskému A-týmu v průběhu rozehrané sezony naskočil v minulosti, šlo o druholigový ročník 2013/2014. Dají se obě situace porovnat?
Weintritt:
Esemeskou mi gratuloval Viktor Hlobil, se kterým jsem tehdy stál na střídačce. Připomenulo mi to, že stejná situace je tady znovu. Tehdy, coby nováček u kategorie mužů, i nyní, kdy už nějakou zkušenost mám, jsem cítil, že mančaft extrémně chce. Situace jsou v tomto velmi podobné. Mužstvo v tréninku pracuje velmi dobře, což je základní předpoklad k tomu, aby mohlo dojít k výsledkové změně. Samozřejmě současná situace je o soutěž výš a kvalita týmu je také o level vyšší. S Radimem si to užíváme.

Radime, jaké pro vás je trénovat hráče, z nichž s některými jste ještě na jaře seděl v jedné kabině?
Kucharczyk:
Je to pro mě velká zkušenost. Doposud jsem se zaučoval vedle Miroslava Baruse u mládeže. Nyní se učím s Jirkou u A-týmu. Učím se od trenérů, kteří něco dokázali a mají něco za sebou. Musíte to zkrátka prožít. Kluky znám, možná i kvůli tomu u týmu jsem. Užívám si to stejně jako Jirka. Uvidíme, jestli to bude na týden, na pět dnů nebo na dva týdny. To už je na vedení, jak se situace vyvine.

Na konci úterního tréninku jste s vybranými hráči zůstal na ledě a pokračoval v konkrétních cvičeních. O co šlo?
Kucharczyk: S hráči komunikujeme, ať už jsou v zápase nebo mimo sestavu. Povídáme si o situaci, jak se cítí a podobně. Těm, kteří se vrací po nemoci nebo po zranění, jsem po tréninku ještě přidával. Myslím, že by to měla být role asistenta, když se po tréninku věnuje hráčům, kteří to potřebují. Máme to tak nastavené a myslím, že je to tak dobře.

banner pod článkem