Vstupenky online

Představujeme soupeře pro baráž o Tipsport extraligu: Rytíři Kladno

Jan Tajzler • 15.04.2024

Je to tady! Ve středu odstartuje na kladenském ČEZ stadionu baráž o Tipsport extraligu. Rytíři budou svou příslušnost k nejvyšší soutěži bránit potřetí v řadě. Vsetín se bude o návrat mezi elitu pokoušet poprvé po 17 letech. Favoritem baráže je bezesporu odpočinuté Kladno. Valaši ale rozhodně nechtějí být pouze v roli sparingpartnera a navzdory neúplně férovým podmínkám se pokusit hokejové veřejnosti dokázat, že i vítěz Chance ligy může rozevřít brány nejvyšší soutěže. Úvodní vhazování baráže je na programu ve středu od 17:00, hned o den později v 18:00 startuje druhé utkání.

Rytíři potřetí v řadě hájí extraligovou příslušnost

Kladno si v samostatné éře českého hokeje zahraje v baráží o extraligu už posedmé, přitom to bude potřetí v řadě. Tradiční klub zažil na delší dobu sestup v roce 2014, kdy padl v rozšířené baráží společně s Chomutovem a přenechal místo Mladé Boleslavi a Olomouci. Návrat prožil klub už pod značkou Rytíři Kladno rovněž ještě v rozšířené baráži v sezoně 2018/2019, tehdy nahradili Středočeši Chomutov a bylo to naposledy, co se klubu ze druhé nejvyšší soutěže podařilo postoupit mezi elitu skrz baráž. V extralize se Kladno po jedné sezoně znovu loučilo a tentokrát se stalo obětí přímého sestupu. Návrat byl okamžitý, Kladnu v sezoně 2020/2021 stačilo ve finále play-off Chance ligy porazit jihlavskou Duklu. Od této doby se ale Kladno rok co rok účastní baráže, která poslednímu týmu extraligy dává pojistku v udržení a systém je pro kluby ze druhé nejvyšší soutěže krutý, neboť se nehraje spravedlivější rozšířená baráž jako při postupu Kladna v roce 2019. Zatímco extraligový klub odpočívá, vítězové Chance ligy mají v nohách náročné play-off. Nejinak tomu bude i letos.

Středočeši se v aktuální sezoně marně snažili o možnost vyhnout se do třetice nevyzpytatelné baráži a zkusit zabojovat o vytoužený postup do předkolay play-off. Nepomohla jim k tomu ani nepovedená sezona středočeského konkurenta z Mladé Boleslavi. Kladno bylo totiž ještě horší. Mužstvo srazilo zranění tahouna Tomáše Plekance, který dokonce po devíti odehraných zápasech v aktuálním ročníku musel ukončit bohatou hráčskou kariéru. Do baráže poslala Kladno dlouhá série porážek, která se táhla od 28. prosince loňského roku a zastavila se na počtu sedmnácti prohraných utkání v řadě. Ve stínu barážové jistoty si však mužstvo trenéra Otakara Vejvody ještě zvedlo sebevědomí v Brně a na domácím ledě přemohlo mistrovský Třinec či Litvínov. Pak přišla na řadu dlouhá 45 dní trvající pauza, která dala Rytířům příležitost se zotavit jak psychicky tak fyzicky pro barážové boje.

Mimo hrajícího majitele Jaromíra Jágra najdeme na Kladně další velké hráče českého hokeje. Spolu s Jágrem působí v mužstvu mistr světa z roku 2010 Jakub Klepiš. Do mateřského klubu před sezonou ohlásil návrat po bohaté kariéře v NHL Michael Frolík. Po letech v Hradci Králové se domů vrátil i důrazný útočník Radek Smoleňák, o kterém je znám především jeho nepříjemný důraz na brankovišti soupeře. Už jen výčet těchto zkušených hráčů dává tušit, že by měli být Rytíři dostatečně vybaveni pro velké zápasy.

Tahounem letošního týmu Kladna je bezesporu vycházející hvězda českého hokeje Jiří Ticháček, kterému se ve věku 21 let podařilo v základní části ovládnout produktivitu nejen Kladna, ale především všech extraligových obránců s celkovou bilancí 43 kanadských bodů za 13 branek a 33 asistencí. Krajana pak v dresu soupeře najdou vsetínští útočníci Daniels Berzinš s Patriksem Zabusovsem. Eduards Tralmaks se snažil v zámoří prosadit do dresu Boston Bruins, před sezonou ale zvolil návrat do Evropy a v dresu Rytířů se stal nejlepším střelcem týmu s počtem 21 vstřelených branek. Poprvé v kalendářním roce 2024 by měl do hry naskočit i elitní obránce Kladna Jake Dotchin, který naposledy hrál 30. prosince loňského roku.

V brankovišti mohou Kladenští vybírat hned ze tří mužů různých národností. Dlouhá pauza vrátila do hry Adama Brízgalu, který pamatuje ještě vzájemné bitvy se Vsetínem z první ligy. Do další baráže se chystá kanadský brankář Landon Bow a v závěrce přestupů přivedli Rytíři i lotyšského zástupce Marekse Mitense.

Vsetínská stopa

V historii se stávalo, že osobnosti kladenského hokeje pomáhali Vsetínu dosáhnout velkých úspěchů. Zmínit můžeme například trenéra Jana Nelibu, jenž se Vsetínem opanoval extraligu v letech 1997 a 2001, mimochodem právě on slavnostním vhazováním zahájil letošní finálovou sérii se Zlínem. V souvislosti s Kladnem na Lapači vzpomínají na skvělé kousky olympijských vítězů Martina Procházky s Pavlem Paterou. V novodobých dějinách se pod úspěchy vsetínského hokeje podepisoval i útočník Vojtěch Šilhavý. Kladenskou mládeží prošel aktuálně vsetínský útočník Štěpán Bláha, který se v sérii potká se svým mladším bratrem Ondřejem. Mimochodem Štěpán Bláha ví, jaké to je oslavit postup, když byl u toho v roce 2019, kdy Kladno zvládlo rozšířenou baráž, tu si zahrál i v chomutovském dresu Pavel Klhůfek. Za Kladno ještě nedávno nastupoval také Ondřej Machala.

Pikantní příběh to bude pro aktuálně kladenského obránce a vsetínského odchovance Ondřeje Slováčka. Tomu už se podruhé během sedmi let stane, že bude v klíčové sérii stát proti mateřskému klubu. Nejprve se tak stalo ještě ve finále 2. ligy skupiny Východ v roce 2017, kdy hájil barvy Poruby. Vsetín tehdy postoupil a Slováček se vrátil na Lapač, aby oblékal zelenožluté barvy až do sezony 2019/2020. Jak to dopadne tentokrát? 

Vsetín zatím nastoupil do baráže o extraligu dvakrát a pokaždé slavil úspěch, nejprve v roce 1994, kdy postupoval společně s pražskou Slavií a poté v roce 2006, kdy z pozice bránícího týmu uhájil nejvyšší soutěž proti ambicióznímu Ústí nad Labem. Vyloučen byl o rok později administrativním způsobem. Po 17 letech je zpět před branami extraligy po sportovním úspěchu. 

Historické okénko

Oba kluby spojuje extraligová minulost, ale v čerstvé paměti jsou i prvoligové bitvy z dob nedávných. Většinou mezi oběma kluby rozhodovala výhoda domácího prostředí. Poslední vzájemné bitvy se datují do ročníku 2020/2021. Vsetínští na domácím ledě uspěli v prodloužení poměrem 4:3. Poslední vzájemné utkání se odehrálo na Kladně 13. ledna 2021. Vsacané v něm vedli 3:2, ale nakonec se favoritovi na jeho ledě museli sklonit 3:5. Nyní se cesty obou legendárních klubů potkávají znovu, který z nich si vybojuje právo účasti v Tipsport extralize pro nadcházející sezonu? V případě vsetínského úspěchu by se nejvyšší soutěž na Lapač vrátila po dlouhých 17 letech. Naopak Kladno by se po třech letech muselo znovu loučit.

banner pod článkem