Vstupenky online

Valašská invaze do Brna! Urve Vsetín první bod v sérii?

Jan Tajzler • 20.04.2024

Baráž o Tipsport extraligu se během víkendu stěhuje na Moravu, konkrétně do Brna, kde má vsetínský tým azyl pro domácí zápasy. Rytíři přijíždí pod Špilberk s cílem vybojovat mečbol a třeba už v pondělí sérii ukončit. Vsacané navzdory překážkám nechtějí soupeři dát nic lacino a před vyprodanou Winning Group Arenou budou usilovat o první bod v sérii. Podaří se? Nedělní utkání odstartuje v 17:00, o den později následuje čtvrtý zápas s úvodním vhazováním v 18:00. Oba zápasy jsou beznadějně vyprodané. Fanoušci, na které se nedostalo, mohou sledovat nedělní duel v přímém přenosu na ČT Sport o den později přebírá štafetu O2TV Sport.

Rytíři úspěšně plní roli favorita

Kladno vstoupilo do zápasového režimu po dlouhých 45 dnech rozpačitě. Valachům na domácím ledě při prvním střetnutí povolilo hned několik početních výhod a hráči s Rytířem na prsou mohli děkovat brankáři Brízgalovi, že Vsetín nedokázal proměnit slibné šance. V polovině střetnutí se domácím podařilo díky dvěma slepeným trefám otupit aktivitu Vsetínských. Zaváhání Valachů v defenzívě hned dvakrát potrestal Richard Jarůšek, zkušený forvard tak prolomil střelecké trápení, které jej provázelo po většinu sezony.

Druhý duel už byla na kladenských hráčích znát rozehranost a rozpaky z prvního střetnutí hodili za hlavu. Již v závěru 2. minuty utkání rozjásal domácí fanoušky Jaromír Jágr, vsetínská obrana si hrající legendu nepohlídala, a Jágr tak mohl oslavit zdolání dalšího rekordu, kdy se stal nejstarším hráčem v historii ledního hokeje, který dokázal skórovat v soutěžním utkání. Kladno ve druhém utkání předvedlo ještě vyšší efektivitu v zakončení než v prvním a počet puků ve vsetínské síti se zastavil na čísle sedm. Kromě Jarůška se v sérii dokázali už dvakrát prosadit další útočníci, produktivitu ze základní části si do bitvy o extraligu přenesl lotyšský forvard Eduards Tralmaks. Během dlouhé pětiminutové přesilové hry v posledním utkání mířil do černého hned dvakrát Martin Procházka, stejně tak se podařilo dvakrát skórovat i Antonínu Melkovi.

Kladnu určitě úspěšný domácí start do baráže dodal potřebný klid, do Brna může jet s čistou hlavou a vzpomenout si třeba na poslední venkovní úspěch v základní části, který se odehrál 16. února právě na brněnském ledě, kdy Rytíři přerušili sérii sedmnácti porážek triumfem nad Kometou 3:2 v prodloužení.

Podaří se Valachům zabrat?

Vsetín se musel vyrovnat se ztrátou domácího prostředí na Lapači a přesunout se do azylu v Brně. Tým z Valašska dorazil do moravské metropole v sobotním dopoledni a po ubytování v kabině absolvovali hráči také první trénink na ledě Winning Group Areny. Situace Valachů není po úvodních utkáních na Kladně jednoduchá, v sérii ztrácejí 0:2, avšak odhodlání Vsacanů je nadále vysoké a s podporou vyprodaného publika chtějí usilovat o první bod v sérii.

Především po druhém utkání hledali Vsetínští příčiny vysoké porážky ve špatné defenzívě. Útočník Pavel Klhůfek dokonce druhý díl série označil za jedno z nejhorších vystoupení svého týmu v sezoně: „Myslím si, že to byl jeden z nejhorších zápasů co jsme letos vůbec odehráli, ať už se bavíme o Chance lize, baráži nebo play-off. Bohužel takový je sport. Musíme na to zapomenout, ale zároveň se poučit z chyb.“

Ve vsetínské brance by se po nemoci měl znovu představit Maxim Žukov, avšak jeho kolega Patrik Romančík na Kladně rozhodně svým výkonem nezklamal a hledat příčinu porážek v brankovišti by bylo směrem ke slovenskému brankáři nefér: „Je úplně jedno, kdo je v brance. Máme dva vyrovnané brankáře. My jsme Patrikovi moc nepomohli, a kdyby tam byl Max, tak by to asi dopadlo stejně, protože rozhodly naše chyby,“ litoval po zápasech na Kladně obránce Jakub Teper.

Zajímavostí je fakt, že Vsetín ve Winning Group Areně, chcete-li brněnském Rondu nikdy nehrál. Poslední souboje s Kometou se datují do devadesátých let, kdy Valaši sváděli bitvy s Jihomoravany na již zbořeném stadionu za Lužánkami. Kometa nyní vyšla Vsetínu maximálně vstříc a poskytla mužstvu z Valašska potřebné zázemí pro barážové boje. Do moravské metropole se ve velkém chystají i fanoušci, kteří během krátké chvíle vyprodali nedělní a následně také pondělní utkání. „Věděli jsme jaké máme fanoušky, to je dlouhodobě známý fakt. To že vyprodali Brno je krásné, my si toho moc vážíme a doufám, že jim uděláme větší radost než jsme předvedli na Kladně,“ uzavřel směrem k zápasům v Brně Teper.

Nedělní utkání startuje pod Špilberkem v 17:00, čtvrtý díl série je na programu v pondělí s úvodním vhazováním od 18:00. Valašský hokejový klub děkuje všem fanouškům za projevenou podporu a ještě jednou si dovoluje upozornit na důležité informace pro všechny cestující fanoušky z Valašska do Brna, které najdete zde.

Sestavy v posledním utkání:

Kladno po prvním utkání sáhlo ke změně v sestavě, zkušeného forvarda Jakuba Klepiše nahradil již zmíněný Jaromír Jágr. Komplikace řešil už po úvodu baráže Vsetín, kdy se k nemocnému Žukovovi přidalo zranění obránce Ondřeje Smetany a útočníka Danielse Berzinše. Ve druhém utkání pak známého provokatéra Radka Smoleňáka sestřelil za hranou pravidel Vít Jonák, který mimo pětiminutový trest do konce utkání nafasoval ještě stopku od disciplinární komise na jeden zápas. Jonák tak bude Valachům znovu k dispozici až v pondělním střetnutí. 

Kladno: Brízgala (Mitens) – Ticháček, Hejda, Slováček, Babka, Veber, Martenet – Jarůšek, Filip, M. Procházka – Smoleňák (C), Sideroff, Tralmaks – Frolík, Pytlík, Kusý – Strnad (A), Melka (A), Jágr – O. Bláha.

Vsetín: Romančík (Pavlíček) – Hryciow, Jenáček, Staněk, Teper, Ondračka, Larsen, Kojo – Jonák (A), Klhůfek, Rob (A) – Hořanský, Kratochvil, Hrňa (C) – Holec, Matějček, Š. Bláha – Machala, Kern, Zabusovs.

banner pod článkem