Vstupenky online

Finálová série o víkendu pokračuje v krajském městě, uspěje Vsetín na zlínském ledě?

Jan Tajzler • 05.04.2024

Finále play-off Chance ligy bude pokračovat o víkendových dnech ve Zlíně. Beran doufají, že podobně jako před rokem naplno využijí výhodu domácího ledu a dostanou se v sérii do trháku. Proti budou Vsacané, kteří touží ve Zlíně zlomit nepříznivou výsledkovou sérii a vzít si další potřebný bod pro postup do baráže o Tipsport extraligu. Sobotní i nedělní duel odstartují na ledě Trinity Bank Arény Luďka Čajky v 17:30.

Zlín doma na Vsetín umí

Berani na Lapači do finále nevstoupili vůbec dobře. Skóre sice otevřeli v úvodním duelu jako první, ale záhy se projevila vsetínská aktivita a fanoušci Zlína museli na Vsetíně skousnout tvrdý direkt v podobě výsledku 1:8. První utkání navíc nedochytal brankář Daniel Huf, který si ale svá kouzla nechal do druhého střetnutí o den později, kdy zastavil hned 48 střel znovu aktivních Vsacanů. Výkon zlínského brankáře je hlavním důvodem, proč se finále stejně jako před rokem stěhuje na druhou stranu Sirákova za vyrovnaného stavu 1:1.

Zlín poslal do vedení v prvním utkání Denis Kindl, pro kterého to byla teprve první trefa v aktuálním play-off, druhý den však důvěru v sestavě nedostal a trenér Srdínko sáhl ke změnám. Kromě Kindla posadil také Zdeňka Sedláka a naopak do sestavy povolal dvojici forvardů Michal Gago - Martin Lang. Tohle rozhodnutí Zlínu vyšlo, neboť oba borci se podíleli hned na dvou trefách svého týmu, především pak akce Gaga s Langem předcházela v prodloužení rozhodující brance z hole Vojtěcha Riedla.

Ševce zatím v sérii trápí početní výhody, přitom hned dvakrát už proti Vsacanům zahrávali při výhodě 5 na 3. Naopak v oslabení už Berani inkasovali čtyřikrát, za rámeček si disciplínu nedali žlutomodří především při prvním duelu, ve kterém hned třikrát inkasovali z přesilových her soupeře. Pozoruhodná ale byla zlínská efektivita v zakončení, když k vyrovnání v sérii potřebovali pouhých 17 pokusů, z nichž hned 3 skončily za zády brankáře Žukova.

Zlínu se v derby na domácím ledě daří. Vsetín zde uspěl naposledy v prosinci 2022. Historie se přepisovala v loňské finálové sérii, kdy Zlín vůbec poprvé v play-off porazil rivala na domácím ledě a to hned třikrát. Právě stoprocentní využití domácího prostředí vedlo ke konečnému triumfu ševců, kteří před vlastními fanoušky porazili Vsetín v posledních pěti případech.

Vrátí se Vsetín do vedení?

Vsetínský tým ví, že i na zlínském ledě odehrál kvalitní zápasy. V základní části pokaždé otevřel skóre a v atraktivních bitvách nedal domácím nic zadarmo, když rovněž dvakrát i smazal dvoubrankové manko. Psychickou výhodu ale Vsetín ani jednou nedotáhl k bodovému zisku a v obou letošních vystoupeních v krajském městě těsně padl 4:5 a 3:4 trefami v závěrečných minutách. Pokud si ale Vsacané přenesou aktivitu z úvodních finálových zápasů na Lapači i do zlínské Arény Luďka Čajky, rozhodně mohou pomýšlet na úspěch.

Vsetín už vyslal na branku Zlína 90 střel, radoval se z 10 branek, přičemž 4 trefy obstaral při přesilových hrách. Druhé utkání museli být ale Valaši mnohem trpělivější než v tom úvodním a postupně mazat lacině nabitý náskok Zlína, který se během 17 vteřin při vůbec prvních dvou střelách ve druhém utkání najednou navýšil na rozdíl stejného počtu branek. Po vsetínských brankách Ondřeje Machaly a Pavla Klhůfka následovalo prodloužení, ve kterém se hrálo prakticky na jednu branku, ale i zde se nakonec z ojedinělé akce radoval Zlín.

Do krajského města se na víkend určitě vydají i příznivci Vsetína. V Trinity Bank Aréně Luďka Čajky se očekává vysoká návštěva, oba letošní duely v základní části se podařilo zlínskému klubu vyprodat a znovu má navíc výhodu atraktivních víkendových termínů. Nutno však podotknout, že bez ohledu na počty fanoušků v ochozech, provázela úvodní utkání finálové série na Lapači výborná atmosféra, o kterou se staraly oba tábory. Který z nich mít více důvodu k radosti během víkendových večerů?

Sestavy v posledním utkání:

Trenér Luboš Rob po druhém utkání finálové série naznačil, že Vsetínu by se měl do sestavy pro zápasy ve Zlíně vrátit zkušený útočník Vít Jonák. Zlín po vítězném utkání nemá příliš důvodů k dalším změnám, nicméně oba celky disponují širokými kádry, a tak můžeme očekávat další taktické pohyby v režii obou trenérských štábů. 

Zlín: Huf (Kořének) – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, Zbořil, M. Novotný, Suhrada – Salmio, Holík, Paukku – Šlahař, Werbik, Süss – M. Lang, Gago, Novák – P. Sedláček (A), Sadovikov, Köhler (C).

Vsetín: Žukov (Romančík) – Larsen, Smetana (A), Teper, Staněk, Ďurkáč, Š. Jenáček, Kojo – Rob (A), Klhůfek, Matějček – Hrňa (C), Kratochvil, Holec – Š. Bláha, Kern, Hořanský – Zabusovs, Ondračka, Machala.

banner pod článkem