Vstupenky online

Představujeme soupeře pro semifinále play-off: HC Dukla Jihlava

Jan Tajzler • 18.03.2024

Počtvrté v řadě čeká Vsetín série v play-off proti jihlavské Dukle. Tentokrát se oba legendární kluby potkají v semifinále, které už se bude hrát na čtyři vítězné duely. Jihlava by ráda pokračovala ve své pohádkové jízdě play-off, naopak Valaši budou chtít znovu naplno využít výhody domácího ledu a do série s Duklou vstoupit vítězně. Pojďme se podívat na zoubek soupeři, se kterým vsetínský tým v posledních čtyřech sezonách odehrál hned třiadvacet soutěžních duelů. Oba úvodní zápasy série pak odstartují v úterý i ve středu od 17:30.

Zbraně Jihlavy v play-off? Přesilovky a Harkabus

Navzdory působení Jihlavy v pelhřimovském azylu, nelze ambice tradičního klubu podceňovat. Základní část sice Dukle nevyšla úplně dle představ, tým trenéra Viktora Ujčíka dlouhodobě trápily přesilové hry, které se mnohdy podepsaly na bodových ztrátách, koneckonců tento herní nedostatek se projevil i ve vzájemných duelech se Vsetínem. Jihlavští si podobně jako Vsetínští museli v dlouhodobé fázi projít také krizovými situacemi co se týče zranění klíčových hráčů. Dvakrát se Dukle podařilo zaznamenat sérii tří vítězství v řadě a to hned v úvodu soutěže, kterou přerušil právě Vsetín, a poté v průběhu října. Pak se ale Jihlava prezentovala kolísavou formou. O možnost přímého postupu do čtvrtfinále přišla v závěru základní části, v posledních deseti kolech získala jen devět bodů a nic nenasvědčovalo tomu, že by Ujčíkův tým byl ideálně naladěn na play-off.

Předkolo také Jihlava nezačala příliš dobře, na ledě Slavie v úvodním duelu padla v prodloužení 2:3. Po přesunu na Vysočinu však Dukla dominovala a Pražany porazila nejprve vysoko 7:2 a v rozhodujícím utkání 3:0. Ve čtvrtfinále čekal suverénní vítěz základní části z Poruby. Jihlava se však nezalekla, přenesla si z předkola schopnost výrazně zlepšených přesilových her a hned v prvním utkání na ledě RT Torax Arény slavila vítězství 3:2. Poruba sice na druhý den srovnala, ale domácí prostředí respektive dočasný azyl v Pelhřimově opět Jihlavě prospěl. Vděční fanoušci dohnali svůj tým ke dvěma výhrám 5:1 a 5:3 a dosud největší překvapení play-off bylo na světě, stejně tak i čtvrtá po sobě jdoucí série se Vsetínem.

Přesilové hry jsou hlavním tématem v jihlavské kabině po celý průběh aktuální sezony. Nyní si však trenéři Viktor Ujčík s Karlem Nekvasilem mohou mnout ruce. Na rozdíl od dlouhodobé fáze, kde Jihlava měla druhé nejhorší využití početních výhod (14.43 %), se v play-off z Jihlavy stal úplně jiný tým. Ze 36 odehraných přesilových her se Jihlava prosadila hned v 15 případech, což dává vysokou procentuální hodnotu 41.67. Lví podíl na tomto úspěchu má především střelec Tomáš Harkabus, který během 7 utkání ve vyřazovací části rozvlnil síť soupeřovy branky už 11 trefami a pouze jeden zářez mu schází na dorovnání rekordu Jaroslava Roubíka z roku 2016. Harkabus přitom v základní části vstřelil v uvozovkách pouze 10 branek.

Jihlava se na rozdíl od loňské sezony může znovu opřít o svou nestárnoucí legendu Tomáše Čachotského, který je pro změnu nejlepším nahrávačem play-off, celkem zaznamenal už 12 přihrávek a stejně jako Harkabus se pyšní 13 kanadskými body. Stejně jako v základní části je v play-off tahounem rovněž již dlouholetá opora týmu Tomáš Havránek 2+9. Dvouciferný počet kanadských bodů nasbíral také Radim Toman (3+7) a bod na zápas si drží dvacetiletý Matouš Menšík (2+5).

Komplikací pro semifinále může být v obraně ztráta Jana Strejčka. Nejvytíženějšího jihlavského hráče v play-off si stáhl zpět do svých řad extraligový Litvínov, za který Strejček nastoupil již v nedělním úvodním utkání čtvrtfinálové série na ledě brněnské Komety, ve zbytku sezony tak již nemůže Jihlavě pomoci. K dispozici ale bude defenzivní stálice Vlastimil Bilčík. Od druhého utkání v Porubě nenastoupil Filip Dundáček. Produktivní činnost v play-off umí podpořit Fabien Kočí (2+2).

Brankoviště Jihlavy patří jedničce Adamu Beranovi, který si v 7 zápasech play-off vychytal úspěšnost zákroků na hodnotu 91.24 %. Trenéři i fanoušci Jihlavy věří, že se už nebude opakovat zdravotní výpadek brankářské jedničky Dukly, se kterým se Jihlava musela srovnat během ledna a února.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

4. kolo: Jihlava – Vsetín 5:6p (3:2, 1:2, 1:1 – 0:1)

17. kolo: Vsetín – Jihlava 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

30. kolo: Jihlava – Vsetín 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

43. kolo: Vsetín – Jihlava 8:5 (3:1, 3:1, 2:3)

Vzájemné duely v aktuální sezoně nabídly celkem 29 branek, přitom hned dva výsledky se zrodily po divokých přestřelkách. V prvním duelu se Vsetínu i díky přesilovým hrám podařilo utkání dotáhnout do prodloužení, kde o bonusovém bodu rozhodl Tomáš Jandus, ten ale do série nezasáhne. Obrat proti Dukle museli Valaši zařídit i v domácí odvetě a před vánočními svátky dokonce Jihlavu na jejím ledě vynulovali. Pro diváky zcela jistě atraktivní bylo poslední setkání obou klubů na Lapači, které domácí tým ovládl 8:5. Proti Vsetínu se letos dařilo z Jihlavských Richardu Cachnínovi, který rozvlnil síť valašské branky hned třikrát, dvakrát se prosadil Tomáš Havránek. Za Vsetín se dařilo Vítu Jonákovi, který si připsal tři branky. Po dvou trefách zaznamenali ve vzájemných duelech Luboš Rob, Ondřej Machala a obránce Šimon Jenáček.

Historické okénko:

Oba kluby patří mezi pojmy československé respektive české hokejové scény. Společně působily v devadesátých letech mezi tuzemskou elitou, naposledy se na poli nejvyšší soutěže setkaly v ročníku 2005/2006. Ve druhé nejvyšší soutěži působí společně od sezony 2018/2019, kdy Jihlava po jednoleté anabázi v extralize sestoupila zpět. Poslední čtyři ročníky vztahy mezi Vsetínem a Jihlavou zintenzivnily série v play-off. Od roku 2021 se oba kluby setkaly v semifinále, finále a čtvrtfinále. Především finále z roku 2022 bylo parádním vyvrcholením Chance ligy, stadiony v obou městech se plnily až po střechu. Jihlava se pak díky triumfu v sérii 4:2 na zápasy rozloučila s legendárním Horáckým zimním stadionem, ale v baráži nevyzrála na odpočinuté Kladno. Vsetín se Jihlavě částečně pomstil v loňském čtvrtfinále, které ovládl 3:0 na zápasy. Podaří se Valachům letos vyrovnat účty a porazit Jihlavu podruhé v play-off? O motivaci určitě budou mít postaráno pamětníci na obou stranách barikád. Zajímavý příběh píše brankář Maxim Žukov, který odchytal všechny tyto série a pokaždé stál na straně vítězů.   

Organizační informace k 1. semifinále play-off 20243

  • Brány zimního stadionu se otevírají v 16:00.
  • Držitelé permanentních karet extra budou do sektoru stání vpuštěni přednostně v 15:50 u vchodu do sektoru A+B na sezení.
  • Pokladny na zimním stadionu se otevírají v 16:00.
  • Kamenná prodejna fanshopu se otevírá v 15:00.
  • Dětský koutek na zimním stadionu na první semifinále bohužel nebude dostupný, ale ve středu na další utkání již ano, otevře se v 17:00.
  • Autogramiáda Jana Tomajka před zimním stadionem (16:45 - 17:15)
  • Prezentace nové dodávky (a autobusu) VHK v klubových barvách pro veřejnost v 16:00

🚕 Informace o parkování: https://bit.ly/3IJWuWm

📝Vstupenky online zakoupíte zde: https://bit.ly/3wZQypD

banner pod článkem