Vstupenky online

Představujeme soupeře pro finále play-off: Berani Zlín

Jan Tajzler • 01.04.2024

Po roce se Zlínský kraj znovu dočká hokejového svátku. Ve finále Chance ligy si to o prvenství v soutěži a zároveň postup do baráže o Tipsport extraligu rozdají hokejisté Vsetína a Zlína. Oba kluby prožívají dost podobný soutěžní ročník jako ten předcházející. Na Lapači touží po úspěšné odvetě. Naopak mužstvo z krajského města se chce i podruhé probojovat do baráže s Kladnem a pokusit se o rychlý návrat mezi elitu. Finálové regionální derby se bude hrát v rámci série na čtyři vyhrané zápasy. Začíná se na vsetínském Lapači v úterý a ve středu se shodnými začátky utkání od 17:30.

Dosáhnou Berani na obhajobu prvenství?

Stejně jako před minulou sezonou i před tou aktuální byl Zlín pasován do role hlavního favorita soutěže. Mužstvo se sice obměnilo, ale touha po návratu nejvyšší soutěže do Baťova města byla na klubu znát. Jenže podobně jako při první sezoně v Chance lize i v té druhé provázela mužstvo výsledková nestabilita. Vše předznamenal už vstup do základní části. Sérii tří porážek v úvodu sice vystřídala nadějná šňůra pěti vyhraných zápasů, ale pak se opět zlínská mašina zadrhla. Průběh sezony nápadně začal připomínat trable po sestupu z extraligy a nespokojenost zlínského managamentu vyvrcholila v polovině listopadu, kdy byli odvolání trenéři Miloš Říha s Oldřichem Horákem a Petrem Leškou. Mužstvo převzal před domácím derby se Vsetínem Jan Srdínko se Zdeňkem Sedlákem, které po novém roce doplnil Richard Kapuš. Ke spokojenosti ale ve Zlíně dlouho důvody nebyly, až v samotném závěru základní části se Beranům podařilo znovu na poslední chvíli proklouznout mezi elitní šestku, především díky zvládnutému přímému souboji se Zubry o přímou vstupenku do čtvrtfinále.

Play-off opět zastihlo ševce ve formě. Série s prostějovskými Jestřáby slibovala vyrovnanou podívanou, ale Berani ji ukončili nejkratším možným způsobem 3:0 na zápasy, dvakrát se sice muselo jít do prodloužení, ale Zlínští předvedli, že vypjaté koncovky jsou jejich specialitou hlavně v bojích o všechno. Semifinále přisoudilo zlínskému týmu za soupeře celek Stadion Litoměřice. Mladí Severočeši favorizované Berany dokázali potrápit, a dokonce drželi v rukou i dva postupové mečboly. Zlín ale znovu krizovou situaci zvládl, sérii vyrovnal na domácím ledě v šestém utkání a vynutil si rozhodující duel v Kalich aréně, kde doslova dominoval. Výsledkem je postup do finále play-off po roce opět proti rivalovi ze Vsetína.

Největší pozornost při pohledu na zlínskou soupisku může budit přítomnost Petra Holíka. Pamětník posledního zlínského titulu z roku 2014, bývalý reprezentant a tahoun brněnské Komety se má stát správnou ingrediencí k postupu. Holík zatím tolik nevyčnívá, ale svou jedinou trefu v play-off načasoval ideálně a výrazně přispěl k tomu, že si Zlín mohl zahrát o postup do finále v sedmém semifinálovém utkání na ledě Litoměřic. Pozornost soupeřových obran si zaslouží určitě při přesilových hrách, o čemž se koneckonců v posledním derby přesvědčila i defenzíva Vsetína.

Zlín v cestě za návratem do extraligy vsadil na početnou enklávu hráčů finské národnosti. Stalo se tak vůbec poprvé v bohaté historii zlínského klubu, kdy jeho dres oblékl hráč ze země tisíců jezer. V play-off je hlavním tahounem útočník Mikko Salmio (8+2) následován Jessem Paukkuem (3+5). Z českých hráčů se ve Zlíně daří zkušenému forvardovi Martinu Novákovi (2+6) a neztrácí se ani syn trenéra Zdeněk Sedlák (4+2). Naopak v play-off zatím mlčí hůl Denise Kindla

Nejvíc vytěžovaný během vyřazovací části je další zástupce Finska obránce Aleksi Salonen, jenž ofenzivní činnost týmu podpořil 6 kanadskými body. Obrana Beranů se pak tradičně vyznačuje vysokou obětavostí, v 10 utkáních play-off zablokovala 121 střeleckých pokusů soupeře. Slušnou hodnotu vykazuje také statistika ubráněných oslabení, která činí 89.29 %. V čele zlínské defenzívy stojí brankář Daniel Huf, jenž se stal hrdinou Zlína při loňském play-off a předpokládá se, že i letos bude hlavním trumfem Beranů v třaskavém finále. Huf si drží úspěšnost přes 93 % a stejně jako vsetínský brankář Žukov dotáhl svůj tým v play-off k 7 vítězstvím. Určitě i v brankovišti můžeme očekávat napínavý souboj dvou vysoce kvalitních maskovaných mužů.

Vzájemné zápasy 2023/2024:

9. kolo: VSETÍN – ZLÍN 4:2 (2:1, 1:1, 0:0)

22. kolo: ZLÍN – VSETÍN 5:4 (1:1, 2:1, 2:2)

35. kolo: VSETÍN – ZLÍN 1:2sn (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0)

48. kolo: ZLÍN – VSETÍN 4:3 (1:1, 1:0, 2:2)

Oproti minulé sezoně se zcela otočila vzájemná bilance v základní části. Zatímco před rokem se hned třikrát radoval Vsetín, letos tomu bylo přesně naopak. Valaši vyzráli na Berany hned při první repríze loňského finále a na domácím ledě si ponechali všechny body za výhru 4:2, čímž také narušili slibnou vítěznou šňůru Beranů ze startu sezony. Jenže další tři střetnutí už těsně patřila mužstvu z krajského města. Atraktivní bylo především derby hrané na Den boje za svobodu ve Zlíně, které nabídlo přestřelku, avšak se šťastnějším koncem pro ševce v poměru 5:4. Vsetín smazal tehdy dvoubrankovou ztrátu a bušil na obrat, Berani ale v závěru rozhodli Martinem Novákem. Třetí konfrontace na Lapači nezastihla oba celky zrovna v ideální formě, rozhodnutí obstaraly až samostatné nájezdy, ve kterých se Vsetín letos trápí a Zlín toho také na Valašsku dokonale využil. Poslední setkání v únoru na ledě Zlína nápadně připomínalo listopadové utkání. Vsetín znovu během duelu smazal dvoubrankové vedení domácích, aby ale v závěru inkasoval znovu rozhodující trefu tentokrát v podání Martina Langa.

Historické okénko:

Derby mezi Vsetínem a Zlínem patří mezi unikátní souboje české hokejové scény. Hned dvakrát se stalo, že města z jednoho kraje která od sebe dělí pouhých 33 kilometrů bojovala o titul mistra České republiky. Jak je dnes notoricky známo, dvakrát se z nejcennější trofeje radoval Vsetín v letech 1995 a 1999. Na dlouhou dobu poslední sérii v play-off svedly oba kluby v ročníku 2001. Zlín tehdy statečně vzdoroval favorizovaným Valachům, ale nezabránil jim v cestě za šestým mistrovským titulem a nakonec ve čtvrtfinále padl poměrem 2:4 na zápasy. Ve všech úspěšných sériích v rámci extraligového play-off stál na straně Vsetína současný trenér Zlína Jan Srdínko, nyní povede Berany vůbec poprvé v play-off proti svým. Po roce 2007 se cesty rivalů na dlouhou dobu rozešly, znovu se střetly až na podzim roku 2022, aby spolu hned při obnoveném působení v jedné soutěži odehrály finálovou sérii, ve které se vůbec poprvé radoval z vítězství Zlín. Navíc Berani poprvé v historii našli způsob, jak porazit Vsetín v play-off na domácím ledě, a právě tento faktor se ukázal býti klíčovým. Černou kaňkou jinak parádního finále bylo trochu zbabělé chování zlínského vedení reprezentované Robertem Hamrlou, který při šestém finálovém duelu odmítl vpustit do ochozu zlínského stadionu fanoušky Vsetína, ti tak nemohli svůj tým podpořit přímo v hledišti a na dálku přihlíželi prohře svého týmu v prodloužení 2:3. Letos mají na Vsetíně chuť soupeři finálový nezdar z posledního play-off oplatit a na jeho úkor se pokusit po 17 letech zaútočit na návrat do nejvyšší soutěže.

Sestavy v posledním utkání:

Vsetín: Žukov – Smetana, Jenáček, Staněk, Teper, Ondračka, Larsen, Ďurkáč – Matějček, Klhůfek, Rob – Holec, Kratochvil, Hrňa – Hořanský, Kern, Bláha – Machala, Bērziņš,

Zlín: Huf – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, Zbořil, M. Novotný, Suhrada – Paukku, Holík, Salmio – Süss, Werbik, Šlahař – Z. Sedlák, Kindl, Novák – Köhler, Sadovikov, P. Sedláček.

banner pod článkem