Vstupenky online

Valachy čeká první souboj s vedoucí Porubou. Kdo ovládne šlágr kola?

Tomáš Kopecký • 26.09.2016

K zajímavému duelu se schyluje na ledě ostravské Poruby. Vedoucí tým tabulky se utká se Vsetínem, jenž zatím v dosavadním průběhu sezóny odehrál pouhé dva zápasy a v obou případech bez komplikací zvítězil. Domácí prošli během letní pauzy velkou proměnou kádru, těží se spolupráce s Vítkovicemi a netají se postupovými ambicemi. Stejný cíl si však vytyčili i Valaši. Na první vzájemnou konfrontaci mezi dvěma aspiranty na ligový primát dojde již ve středu od 18:00, co toto utkání naznačí? Který tým prokáže v úvodu sezóny lepší připravenost?

Bitvy mezi Vsetínem a ostravskou Porubou patří tradičně mezi nejkvalitnější a nejatraktivnější v rámci celé soutěže a v letošní sezóně tomu zřejmě nebude jinak. Ostatně, oba celky se mohou opřít o kvalitní hráčskou základnu i solidní ekonomické zázemí, a proto se nebojí mířit na nejvyšší mety. Ostravský klub účinkoval od roku 2004 pod názvem Sareza v první hokejové lize, ze které sestoupil po neúspěšné sezóně o pět let později. Kvůli ekonomickým problémům museli Slezané vynechat celou sezónu a na hokejová kolbiště se vrátili až s příchodem nového partnera, kterým je společnost RT Torax. Poruba postoupila čtyřikrát za sebou do semifinále, finálová účast je však stále pro tento tým zakletá. V jednom případě se na tom podíleli také Valaši, kteří svého rivala zdolali v památném semifinálovém souboji v sezóně 2014/15.

V loňské sezoně se ve vzájemných zápasech více dařilo Ostravanům. Třikrát utkání dospělo do prodloužení či samostatných nájezdů, ve kterých si bonusový bod připsali hráči ze severu Moravy. Vsetín zvítězil jen jednou, a to v předvánočním duelu na vlastním ledě v poměru 6:3. Ve všech čtyřech utkáních padlo dohromady 38 branek, což naznačuje, že obrany pořádaly dny otevřených dveří a střelci byli nadmíru úspěšní.

Poruba: S Vítkovicemi do první ligy

Ostravané prošli během letní přestávky výraznou obměnou kádru. Svůj vliv na tom má také nově utvořená spolupráce s extraligovými Vítkovicemi, které dodaly druholigovému týmu několik nových posil. „O spolupráci jsme usilovali již dříve, ale nějak se nám nedařilo tuto myšlenku realizovat. Až před letošní sezonou došlo k dohodě a naplnění této vize,“ uvedl v rozhovoru pro klubový web manažer Pavel Hinner.

Pravděpodobně nejvýraznější posilou nového týmu je gólman Jakub Čech, který v minulém ročníku odchytal pět utkání za extraligový Chomutov, kromě toho má také zkušenosti z francouzské či slovenské nejvyšší soutěže. Rozhodně však není jedinou posilou ostravského týmu. Defenzivní řady vyztužila zkušená dvojice Patrik Flašar, Josef Tichý. První jmenovaný působil dva roky v Novém Jičíně, kariéra o rok mladšího kolegy Tichého byla dlouhou dobu úzce spjata se Slezanem Opava. Pikantní zápas čeká Ondřeje Slováčka, vsetínský rodák patřil v loňské sezóně ke stálicím v kádru Valachů, pro letošní rok však kmenový hráč Vítkovic zakotvil právě na farmě v Porubě. Tito všichni doplnili kvalitní kádr z loňska, ve kterém dominuje osvědčený střelec David Zachar.

Hokejisté Poruby vstoupili do sezóny úspěšně, o skóre vedou tabulku druhé ligy, přesto mají stále jejich výkony rezervy. V prvním utkání podlehli v prodloužení Kopřivnici, poté následovalo vysoké vítězství 7:1 v Opavě a další tříbodový zisk s Valašským Meziříčím. Poslední zápas sehráli Ostravané v Šumperku, kde po vyrovnaném průběhu rozhodovalo o vítězi prodloužení. Větší štěstí ve hře tří proti třem měli nakonec druholigoví nováčci, kteří vyhráli zásluhou branky Daniela Hrocha. Na čele kanadského bodování týmu je David Zachar (3+2), s pěti body za gólové přihrávky mu zdatně sekunduje Marek Slavík.

Vsetín: Skóre 10:1 značí úspěšný vstup do sezóny

Valašskému hokejovému klubu patří v nové sezóně prozatímní čtvrtá pozice. Na rozdíl od svého středečního soupeře však zatím hokejisté Vsetína odehráli pouhé dva zápasy, ze kterých získali plný počet bodů. Skóre 10:1 navíc zcela jednoznačně dokazuje sílu nově utvořeného družstva, které má jen ty nejvyšší ambice a s novým sponzorem míří vstříc postupu do WSM Ligy.

Zelenožlutí se mohou spolehnout na velmi silnou brankářskou dvojici. Stálici ve vsetínské brance z minulých sezón, Petra Hromadu, skvěle doplňuje nově příchozí Michal Šurý. Excelentní střeleckou formou disponuje Lukáš Finsterle (4+1), který v obou odehraných utkáních vstřelil po dvou brankách. Právě první formace ve složení Kucharczyk – Čuřík – Finsterle je postrachem všech týmů ve druhé lize. Šestatřicetiletý Radim Kucharczyk, který odehrál v extralize 370 zápasů, však zatím s předvedenou hrou spokojený není. „Zatím nepředvádíme to, co chceme hrát. Sice vítězíme, góly dáváme, ale hra není podle našich představ,“ říká největší posila v kádru Valachů.

Přílišný pesimismus však není na místě, Valaši zatím mají stoprocentní bilanci a o další body budou usilovat již ve středu od 18:00 na zimním stadionu v ostravské Porubě. Pokud se nebudete moci zápasu zúčastnit osobně, můžete sledovat online přenos, který pro Vás připraví porubská redakce.

Sestavy v posledním utkání:

HC Torax Poruba 2011: Čech – Slavík, Puškár, Flašar, Tichy, Puzič, Rudl, Bail, Adamik – Ballner, Kafka, Piecha, Kilnar, Vaněk, Jáchym, Sedlář, Orság, Seidler, Slováček, Zachar, Hudeček

VHK ROBE Vsetín: Šurý – Mojžíš, Chrapak, Janáček, Hryciow, Žák, Kobylík, Stuchlík – Kucharczyk, Čuřík, Finsterle – Kajaba, Čech, Vávra – Pokorný, Shiafotdinov, Kolařík – Zúbek, Šilhavý, Daněk – Vítek.

banner pod článkem