Vstupenky online

Jackovy zápisky #1 – Sezóna bude dlouhá, já klukům věřím

Václav Trávníček • 07.09.2009

Starší dorostenci vykročili o víkendu do nové extraligové sezóny. První utkání ročníku 2009/10 sehráli sveřenci kouče Luboše Jenáčka v Brně proti tamní Kometě (3:4p), v sobotu pak na domácím ledě přivítali třinecké Oceláře a prohráli 2:6. Z prvního dvojkola tak mají dva body. „Třinec nás vytrestal a ukázal nám, jak se mají proměňovat šance. To je pro nás přes týden důležitá věc, na které budeme pracovat,“ tvrdí trenér Jenáček v prvním letošním díle Jackových zápisků.

Kometa – Vsetín: Brankář Filip Barus pochytal nemožné

„Myslím, že jsme v Brně byli lepší tým. Měli jsme spoustu vyložených šanci, ovšem Kometa měla v brance výborného Filipa Baruse, syna útočníka Mirka. Podal proti nám výborný výkon, který v kombinaci s naší částečnou impotencí znamenal, že jsme neustále dotahovali náskok soupeře. Prohrávali jsme 1:0, 2:1, 3:2. Pořád jsme to skóre honili a stálo nás to spoustu sil. Na to, že jsme hráli venku, jsme nastříleli asi padesát střel, zatímco Kometa dvaadvacet. Nechci říkat, že to byl hokej na jednu bránu, to určitě ne, ale celkově jsme byli lepší a zápas jsme mohli vyhrát. Kdybychom měli lepší koncovku, odvezli bychom si z Brna tři body.

Čtyři minuty před koncem jsme prohrávali o gól a podařilo se nám srovnat Davidem Klimkem, který proměnil trestné střílení. Tím, že jsme pak uhráli i prodloužení, v němž rozhodl David Jurík, jsme byli rádi za dva body. Také jsme totiž mohli odjet s prázdnou, což by bylo vůči nám kruté. Přestože takový hokej někdy je.

Hráčům říkám, že jsou dva způsoby, jak se prosadit. Buď chytrostí, kdy s gólmanem dokážu vykývat, vyzraji na něj nějakou věcí navíc. Což se podařilo v případě Davida Juríka, když připravil gól Ondrovi Slováčkovi. To jsou věci, které staví hráče někam jinam, když dokáže udělat netradiční věc, kterou soupeř nebo gólman nečeká. Druhý způsob je být důrazný, rvát se o puky v brankovišti a chodit tam. Mít rychlou reakci na odražené kotouče a soupeře přetlačit. Myslím, že většině kluků je bližší ta varianta, kdy něco vymyslí a hrají technicky. Někdy je samozřejmě potřeba i ten důraz, ale každý hráč by měl využívat svých předností.

Chtěl bych také vyzdvihnout výkon rozhodčího, který pískal velmi dobře. Proti domácí Kometě odpískal trestné střílení, což nemusel. Mohl dát jenom dvě minuty, ale měl odvahu, nebál se. To samé v prodloužení, kdy domácí poslal dvakrát do tří proti našim čtyřem a my soupeře unavili. Na Baruse, který pochytal nemožné, pak vyzrál David Jurík.“

Vsetín – Třinec: Na hráčích se projevila únava

„Sobotní utkání poznamenala únava. Den předtím v Brně se hrálo prodloužení a my točili jen pár hráčů. Odnesl to Honza Káňa, který byl naražený na konci zápasu zády na mantinel a z utkání s Třincem musel odstoupit. Bylo to oslabení, protože v lajně s Ondrou Slováčkem a Davidem Klimkem nebo Davidem Juríkem hrál velmi dobře. Ti kluci si sedli a bylo škoda, že Honza musel pro silné bolesti zad odstoupit.

Začali jsme zakřiknutě. Kluci věděli, že Třinec skončil loni na druhém místě extraligy a měli k němu určitý respekt. Myslím, že byl zbytečný, protože v průběhu utkání si sáhli na to, že se s každým dá hrát. Není třeba mít přehnaný strach a respekt. Když do toho půjdeme s otevřeným hledím a budeme do toho šlapat a hrát to co máme, můžeme se měřit s kýmkoliv. V naší skupině budou asi Vítkovice trošku někde jinde, protože mají velmi dobrý tým. Ale jinak se dá hrát s každým mužstvem.

V duelu s Třincem jsme rovněž doplatili na špatnou koncovku. I v přesilovkách, kdy to tam kolikrát poskakovalo před prázdnou nebo poloprázdnou bránou, ale nebyli jsme schopni úspěšně zakončit. Od začátku jsme prohrávali, v deváté minutě to bylo 0:2. Nervozita na holích pak v rozhodujících fázích u branky prostě byla a když jsme dali gól, soupeř na něj odpověděl. Jsem přesvědčený, že výsledek 2:6, který značí rozdíl třídy, neodpovídá rozdílu mezi hrou Třince a nás. Byli jsme vyrovnaným soupeřem a troufnu si říct, že v některých fázích jsme byli lepší. Třinec nás ale vytrestal a ukázal nám, jak se mají proměňovat šance. To je pro nás přes týden důležitá věc, na které budeme pracovat abychom byli úspěšní a utkání zvládli.

I pro gólmana Nováka to bylo těžké. Jak v Brně, tak doma s Třincem byly fáze, kdy na něj nic nešlo a byl ztuhlý a studený. Pak soupeř ujel a sehrál dobře akci dva na jednoho… Každopádně se kluci nemají za co stydět. Soupeř přijel v plné palbě, i s Pavlíkem, jenž bude hrát za juniory, kteří začínají až v pátek. Na to, že je začátek sezóny, mělo utkání s Třincem náboj. Teď už jedeme dál.

Čekají nás dvě těžká utkání ve Vítkovicích a Olomouci, kde se pokusíme bodovat. S každým ze soupeřů budeme hrát čtyřikrát a pak bude i pro nás pro trenéry možnost vytvořit nějakou taktiku. Sezóna je dlouhá, je tam hodně utkání a já klukům hodně věřím. Myslím, že chtějí pracovat, chtějí trénovat a že sezóna bude dobrá.“

banner pod článkem