Vstupenky online

Trenér Kubo před začátkem Mistrovství: Individuality máme, ale požaduji týmový výkon!

David Škabraha • 27.03.2008

V s e t í n – Není žádnou novinkou, že v současné době nejsledovanější kategorie vsetínského hokeje dorost s juniorku mají tuto sezonu dobojováno, a přenechali tak pole působnosti svým kolegům. Z řad mladíků pro letošek vynikají šesté třídy pod patronátem trenéra Miroslava Kuba, jehož ovečky již tento pátek čeká první ze zápasů závěrečného turnaje o celkového mistra České Republiky. Šesťáci jsou jediným žákovským týmem, u kterého snaha přinesla to pravé, zasloužené ovoce. O víkendu se totiž zařadí mezi čtyři nejlepší celky republiky a na domácím Lapačí poměří síly s pražskou Spartou, Českými Budějovicemi a Kometou Brno. Pohled z trenérské lavičky na dění okolo připravovaného boje nám poskytl již zmiňovaný vůdce mladičkých Valachů, trenér Miroslav Kubo.

Jistě mnoho zástupců z řad fandů již ví, že ve Vsetíně bude od pátku 27. března až do nedělního odpoledne k vidění soupeření čtyř špičkových hokejových mužstev ročníků šestých tříd. Ano, je to tak, nejlepší mužstva a šampióni základních skupin si dají při konci tohoto týdne dostaveníčko ve vsetínském údolí a utkají se o pohár pro mistra České Republiky! Veškerý děj se před nepřízní jarního počasí schová pod střechu stadionu Na Lapači, kde bude celá tato prestižní akce slavnostně zahájena. Stane se tomu tak v pátek o desáté hodině dopolední.


- Mistr ČR 8. a 9. třídy (spolu s Josefem Langem)
- Mistr ČR 7. třídy
- 2x Mistr ČR 4. třídy
mezníky v trenérské kariéře Miroslava Kuba

Koučovat domácí mančaft bude trenér Miroslav Kubo, a to není na lavičce Vsetína zdaleka žádný nováček. Dovedl své svěřence do závěrečných klání již po sedmé a mistrovský titul si ve svých rukou potěžkal nejedenkrát. V husté atmosféře, která se bude protentokrát vznášet nad vsetínským hokejovým stánkem, je tedy téměř jako doma. Letos pod jeho vedením objížděla stadiony i sedmá třída, která byla ochuzena o několik klíčových hráčů reprezentujících díky svým kvalitám třídu osmou. Nejspíše z tohoto důvodu se Kubovo druhé mužstvo nedokázalo odlepit ode dna tabulky a v počtu dvanácti lidí uhráli celou sezonu, vysvětlil nám tázaný kouč.

Na věčnou otázku brankářské jedničky, která bude svými reflexy zachraňovat zelenožluté mužstvo, nám úspěšný kouč odpověděl slovy: „Všechno se bude odvíjet od jejich výkonů, ale do prvního zápasu postavíme dosavadní jedničku. Tou je Vlastimil Hak, který zatím odchytal 75% všech utkání. Mezi golmany ale nevidím prakticky žádný rozdíl.“ Diváci se tedy můžou těšit na pohledný hokej, ke kterému svým dílem přispějí i valašští golmani, jejichž forma v současné době dosahuje vrcholu! To ostatně můžete sami posoudit již v pátek, kdy se týmy Vsetína a Českých Budějovic postaví v 10:30 dopoledne k úvodnímu buly celého turnaje.

O sestavě svého mužstva, jeho esech a největších tahounech tvrdí dosavadní hlava střídačky tolik: „Určitě máme v týmu individuality a šikovné kluky, ale nerad bych to vypichoval ještě teď před turnajem. Spíše se snažíme sladit tým do jednoho kolektivu. Naše hra je spíše založena na týmovém pojetí, nestavíme na jednom hráči.“ Týmový výkon budeme moci zhodnotit vlastním zrakem, a jak to bude s taktikou pane Kubo? „Taktiku nemáme důvod měnit, soupeře ani pořádně neznáme. Navíc u těchto kluků se nedá očekávat nějaká veliká taktika.“

Dle slov Miroslava Kuba je těžké stanovit si nějaká konkrétní očekávání, protože jak se Spartou Praha, tak s kluky z Českých Budějovic se ještě neměli tu čest na ledě potkat. Kometa Brno, která se do závěrečné čtveřice probojovala taktéž, na rozdíl od předchozích dvou mužstev se Vsetínem již jedno neoficiální utkání sehrála. Tehdy dokázali zelenožlutí uhájit proti svému rivalovi výsledek 3:2, který jim nyní poskytuje alespoň trochu uspokojivé měřítko kvalit hochů z Brna. Celé mužstvo může už jen tiše doufat, že se radost z vítězství nejen nad celkem z jižní Moravy dostaví i o tomto víkendu.

Současný systém závěrečných turnajů ustanovuje v každé kategorii pouhá čtyři mužstva, která se mohou o celkové vítězství v Mistrovství republiky poprat. Ještě minulý rok vzešlo ze základních skupin dohromady vždy osm týmů, což v sobě skrývalo nejednu výhodu. Generál vsetínské střídačky tuto situaci přijímá bez problémů, ovšem při ohlédnutí za minulou sezonou a zároveň starým systémem se zdá být lehce zachvácen nostalgií. Jako jeden z kladů při rozhovoru uvedl, že minulou sezonu zažil se sedmáky stejný turnaj, kde díky tehdejšímu systémovému pojetí stále v každém mužstvu žila naděje na celkové vítězství. Při větším počtu mužstev nebyla totiž jedna či dvě prohry zákonitě okamžitou jízdenkou do pekel, ale skoro vždy bylo ještě možné napít se z poháru pro vítěze. Miroslav Kubo se k současným předpisům opočtu účastníků na závěrečném turnaji vyjádřil několika slovy: „Je to tak trochu gilotina".

Vitrínka samotného trenéra už nejeden zlatý pohár skrývá, roku 2006 se sedmá třída radovala z mistrovského titulu, pod kterým můžeme nalézt právě i jméno Kubo. Stejný podpis se vryl i za úspěchy čtvrté třídy, která dokázala pod jeho velením získat dva tituly mistrů republiky. Hokej ve vsetínské kotlině obohatil dalším oceněním tento úctyhodný kouč ještě spolu s Josefem Langem, když měli pod patronátem nejlepší tým osmých i devátých tříd v republice. Povede se mu tedy podobný úspěch i letos na střídačce mezi šesťáky? Pokud by reprezentanti žlutozelených barev zvedali nad hlavu zlatý kalich, můžete to být i vy, kdo bude vyprávět že byl tehdy u toho.

Herní plán:

Pátek 28. března:
10:00 slavnostní zahájení
10:30 HC Vsetín – HC Mountfield České Budějovice
13:30 HC Sparta Praha – HC Kometa Group Brno
16:30 dovednostní soutěže.

Sobota 29. března
10:00 Sparta Praha – HC Vsetín
13:00 HC Kometa Group Brno– HC Mountfield České Budějovice
16:00 bruslení s trenéry

Neděle 30. března
10:00 HC Mountfield České Budějovice – HC Sparta Praha
13:00 HC Vsetín – HC Kometa Group Brno
16:00 slavnostní zakončení

banner pod článkem