Vstupenky online

Ice Breakers #1 – Dřina, penalty, nervy a velké překvapení

Václav Trávníček. Michal Veselý • 27.02.2008

V s e t í n – V play off rozhodují maličkosti. Na tomto tvrzení se shodne většina trenérů, hráčů i hokejové veřejnosti. My jsme se proto na tyto maličkosti rozhodli zaměřit pozornost. Protože jde o okamžiky, které rozhodují, nebo alespoň výrazně ovlivňují zápasy, stávají se z těchto maličkostí vlastně ty nejhlavnější body. V prvním osmifinálovém utkání vsetínských juniorů proti Zlínu (4:3) jsme zaostřili na pět nejdůležitějších faktorů, jež se odrazily v konečném - poměrně překvapivém - vítězství Valachů. Které to jsou?

1. HP On Ice aneb Hrňa s Podešvou v akci

Ještě čtyřiadvacet hodin před zápasem nebylo vůbec jisté, zda alespoň jeden z těchto dvou hráčů proti Zlínu nastoupí. Martin Podešva v současné době pomáhá prostějovským Jestřábům v udržení první ligy, jeho parťák Erik Hrňa je zase v extraligovém Třinci. Oba ve svých působištích takřka pravidelně nastupují a proto vsetínské juniorce pomáhají jen tehdy, kdy jim to dovolí klubové povinnosti. V úterý však oba na Lapač dorazili a patřili ke strůjcům vsetínského vítězství. „Dnešní start jsem si domluvil sám v Třinci u trenéra Kopřivy. Zeptal jsem se, jestli budu moc hrát. Chvilku byl proti, ale nakonec mě pustil. Byl by rád, kdybychom vyřadili Zlín, tak to nakonec rozhodlo,“ usmíval se Hrňa po utkání před šatnami. A to navzdory velké únavě, která pramenila z častého nasazování. „Pro mladé hráče je dobré, když hrají často,“ pravil.

Jeho spoluhráč Martin Podešva na tom byl ještě lépe, co se pobytu na ledové ploše týče. S trochou nadsázky se dá říct, že z ledu vůbec neslezl. „Nevyužít takového hráče by byla velká škoda,“ poznamenal trenér Jenáček. „O Martinovi je známo, že se na důležité zápasy umí zkoncentrovat. Navíc má motivaci za Vsetín hrát. V Prostějově, kde působí nyní, není tak vytěžovaný. A odehrál velmi dobré utkání,“ dodal. Sám Podešva byl za velký prostor ve hře vděčný. „Jsem rád, že můžu být hodně na ledě. Vyhovuje mi to,“ vysvětlil.

Kvalit obou vsetínských trumfů si však byli vědomi i zlínští hráči. Z menšího Podešvy téměř nesundali oči, hráli na něj tvrdou hrou a občas sáhli i do arzenálu tvrdých zákroků na hranici pravidel. Přitom se vsetínský kapitán dokázal prosazovat, dobře rozehrával puk a především se obětoval pro tým. To je u tak dobře technicky vybaveného hráče velká devíza. Jestliže Podešva musel vytrpět tvrdé zákroky Zlínských, Hrňa si prožil psychická muka. Za stavu 3:3 v závěru utkání usedl na trestnou lavici. „Bylo to opravdu hrozné. A to nás vzápětí poslal rozhodčí ještě do tří. Modlil jsem se, ať nám do branky nic nespadne. Naštěstí si ale Poděs dojel pro faul,“ řekl Hrňa v narážce na individuální Podešvovu šanci, která skončila vyloučením zlínského obránce a počty na ledě se alespoň trochu změnily.

2. Vystřídání gólmanů

Majstrštyk trenéra Jenáčka. Tak by se dalo charakterizovat vystřídání Petra Musila po první třetině Hynkem Kůdelou. Musil nechytal špatně, přestože na druhé zlínské brance měl svůj podíl. Kůdela však mezi vsetínské tyče přinesl jistotu a sebevědomí při rozehrávce. „Nás v otázce gólmanů trošku tlačí bota,“ přiznal kouč Jenáček.

„Se Zlínem jsme letos hráli 2x a v obou zápasech jsme byli minimálně vyrovnaným soupeřem. Přestože je Zlín na tomto postu silnější. Za Sirákovem to zkusil Hynek Kůdela a nebylo to úplně ono, dneska dostal šanci Petr Musil,“ pokračoval kouč. „Myslím, že první gól z takového úhlu na první tyč by asi gólman měl chytit a ten druhý byl přímo z brankové čáry. Samozřejmě, že to neházím na gólmana, ale po takových brankách jde psychicky dolů a nevěří si,“ vysvětlil, proč došlo ke změně.

Sám Kůdela přijal svoji pozici vyrovnaně. „Byl jsem připravený jako na každý jiný zápas. Trenéři nám řekli, že první půjde do branky Musil. Já jsem ale dělal vše, jak kdybych měl jít mezi tyče já.. Zahříval jsem se a byla výhoda, že jsem nastoupil od začátku druhé třetiny. Mohl sem se rozcvičit a pořádně připravit,“ poznamenal.

3. Neproměněné nájezdy

Kůdela stál i u dalšího důležitého bodu pondělního klání: vychytal nájezd Zdeňka Okála. Ale ještě předtím musel sledovat, jak jeho spoluhráč Podešva neproměnil nájezd Vsetína. Ano, první osmifinálové utkání přineslo hned dva trestné nájezdy. Nejprve dostal šanci Vsetín, když se výborně hrající Švaňhal uvolnil a hostující obrana jej stáhla jen za cenu zkřížených rukou sudího. Exekutorem byl určen Podešva, ale na Sedláčka si nepřišel. „Měl jsem už dopředu promyšlené, co udělám. Chtěl jsem naznačit pohyb do forhendu a stáhnout to do bekhendu, ale nějak mi to sjelo,“ krčil rameny Podešva.

Jeho protějšek – Zdeněk Okál – však dopadl stejně: Vychytal jej skvělý Kůdela. „Nejprve měl jet penaltu Matějka, ale byl jsem docela rád, že se k puku nakonec postavil Okál. Toho znám, hráli jsme spolu dlouho. Zhruba jsem věděl co udělá, podle mě to provedl trošku laxně,“ usmíval se gólman šibalsky.

4. Hvězdy ve stínu dříčů

Čekali jste, že budou na ledě řádit Okál s Juríkem nebo reprezentan Bořuta, odchovanci proslulé zlínské líhně? A všimli jste si jich během zápasu vůbec? Tedy kromě Okála, který nedal nájezd? Vsetín vybojoval vítězství tvrdou dřinou. A bez hvězd. „Byl to těžký, vyhecovaný zápas, ale myslím si, že jsme byli lepší. Měli jsme víc šancí, ale vlastními chybami jsme Zlín za stavu 2:0 vrátili do utkání. Byla to tahaná, po druhé třetině to bylo 3:3, a kdo by dal branku, tak by měl velice blízko k vítězství. Naštěstí jsme ji dali my,“ liboval si trenér Jenáček.

Jeho svěřenci došli k vítězství výkony, hodnými reprízy loňského finále. Skvěle zahrál útočník Švaňhal, jeho spoluhráč Rachůnek se zase chtěl vytáhnout před svým bývalým týmem a podal jeden z nejlepších výkonů kariéry.

5. Vargova klička

Tu chvíli můžete vidět v záběru naší webové televize. Erik Hrňa přihrává do jízdy Davidu Vargovi, ten si obhazuje hostujícího obránce a nedává Sedláčkovi šanci. Vsetín se ujímá vedení 4:3, které už do konce utkání nepustí. Jestliže všechny předchozí body směřovaly k nerozhodnému výsledku v utkání s favoritem, tento je korunuje.

„Udělal to parádně,“ chválil spoluhráče Hrňa. „Já jen viděl náš dres a ani jsem nevěděl, kdo to je. Jenom jsem tam poslal puk,“ řekl. „Po přihrávce jsem zkusil kličku, kterou pořád trénuji na tréninku. Vyšla mi a já jsem sám před brankářem vystřelil nad lapačku. Spadlo to tam,“ usmíval se šťastný střelec Varga. „Na tom tréninku mu to nikdy nevyšlo, až teďka,“ dával k dobru Hrňa. Tak či tak, Vargova střela znamenala pro obhájce titulu první důležité vítězství.

„David si ten gól zasloužil, hraje celou sezónu dobře, maká,“ chválil svěřence Jenáček. „Je to místní kluk, i proto mu to všichni přejeme,“ uzavřel.

banner pod článkem