Vstupenky online

Vsetín vsadí na finskou brankářskou školu, přichází Santeri Lipiäinen

Jan Tajzler • 12.05.2024

Na Valašsku se nadále intenzivně pracuje na formování kádru pro novou sezonu. Velkým tématem je brankoviště, ve kterém se k odchovanci Adamu Pavlíčkovi připojí finská akvizice Santeri Lipiäinen. Bude se jednat o třetího zástupce finské brankářské školy v historii vsetínského hokeje. Klub nadále jedná také o spolupráci s Maximem Žukovem, o výsledku jednání samozřejmě budeme informovat.

Santeri Lipiäinen je rodákem z finského města Lappeenranta a také odchovancem místního klubu Saipa. Mimo mateřský klub strávil dvě sezony v dorostenecké kategorii v dresu svého pozdějšího působiště týmu Ketterä. V Saipě, hrající nejvyšší finskou soutěž, chytal až do juniorských let. Po přechodu do seniorské kategorie dostal výrazný prostor v již zmíněném klubu Ketterä, kde hned ve své první sezoně přispěl k postupu ze třetí nejvyšší finské soutěže do Mestis. 

V Ketterä působil od roku 2016 až do současnosti. Vypracoval se v jednoho z nejlepších brankářů druhé nejvyšší soutěže Mestis a se svým týmem dokráčel v posledních dvou sezonách až do finále play-off, kde bral se svými spoluhráči stříbrné medaile. Ketterä pak i díky Lipiäinenovi vyhrála Mestis v letech 2021 a 2022. V play-off 2022 byl Lipiäinen dokonce vyhlášen nejlepším brankářem a v poslední sezoně se pochlubil i množstvím nejvíce vychytaných čistých kont, když hned pětkrát zavřel svou branku. 

„Říkal jsem si, že nadešel vhodný čas pro novou výzvu. Zkusit jít hrát do zahraničí. Cítil jsem, že potřebuji změnu a chtěl jsem ve své kariéře udělat krok vpřed. Vsetín je jedním z nejlepších týmů v lize a nabízí mi skvělé prostředí pro osobní rozvoj. Slyšel jsem, že Vsetín má skvělé fanoušky. Těším se, až si před nimi budu moct zahrát,“ sdělil k podpisu smlouvy s VHK.

Po Sasu Hovim a Simovi Vehviläinenovi se bude jednat o třetího brankáře finské národnosti ve vsetínském klubu. I díky výše zmíněným faktům se na Valašsku od osmadvacetiletého brankáře čekají velké věci. Zda se bude o post jedničky ucházet společně s Maximem Žukovem zatím není jasné, nicméně finského brankáře čeká určitě velká výzva, neboť doposud nepůsobil v kariéře mimo rodné Finsko. 

» Profil Santeriho Lipiäinena na serveru eliteprospects.com

Tvořící se tým Vsetína na sezonu 2024/2025

  • Brankáři: Adam Pavlíček, Santeri Lipiäinen.
  • Obránci: Ondřej Smetana, Šimon Jenáček, Jakub Teper, Robin Staněk, Jakub Ďurkáč.
  • Útočníci: Luboš Rob, Vít Jonák, Pavel Klhůfek, Adam Hořanský, Štěpán Bláha, Tomáš Jandus, Matyáš Dědek, Štěpán Matějček, Roman Vaňo, Jaroslav Brož, Tomáš Šmerha, Ondřej Machala.
banner pod článkem