Vstupenky online

Nadšení fanoušků vnímáme, vrchol sezony je teprve před námi, věří Vít Jonák

Jan Tajzler • 16.04.2024

Útočník Vít Jonák patří k dlouhodobým oporám vsetínského mužstva. Ve finále proti Zlínu to jenom potvrdil a trochu ve stínu zůstala i jeho stá branka v zelenožlutém dresu. Na statistické milníky se však vsetínský tahoun nesoustředí, těší jej hlavně týmový úspěch a nadšení fanoušků. Co očekává od baráže a jak se Valaši chystali na Kladno, kam odcestovali již během úterý?

Prozraďte, jak jste si užili oslavy prvoligového titulu?
Oslavy jsme si užili všichni, ale na dlouhé slavení to ještě nebylo. Týden od posledního zápasu nás čeká Kladno v baráži. Každopádně ty bezprostřední pocity na Lapači byly úžasné. Když člověk vidí, kolika lidem udělal radost, tak to byl pocit zadostiučinění za ta léta, co jsem na Vsetíně. Snažili jsme se fanouškům dopřát tyto pocity.

Vrátil bych se ještě k poslednímu finálovému utkání, kdy vítěznou branku obstaral kapitán Erik Hrňa a vy přidal pojistku. Bylo tak trochu symbolické, že právě oba poslední kapitáni dovedli sérii do vítězného konce?
Erik si ten gól asi schovával právě na tento moment, protože v play-off se mu úplně střelecky nedařilo. Byl jsem za něj rád, že to pro něj přišlo právě v tu chvíli a byl autorem vítězného gólu v rozhodujícím finále. A že se podařilo skórovat i mě? Asi je štěstí, že to vyšlo nám oběma a že jsme takhle symbolicky letošní prvoligovou sezonu uzavřeli.

Vaše trefa byla zároveň 100. brankou v dresu Vsetína. Nešlo si nevšimnout obrovské radosti, kterou jste po ukázkové trefě projevil. Pramenila radost i z dosažení tohoto výrazného milníku?
Abych pravdu řekl, tak když jsem ten gól dal, vůbec jsem si neuvědomoval, že to byl výroční stý gól. Velká radost a euforie pramenila z víry, že když povedeme 2:0 ve 3. třetině, že už ten zápas nepustíme. Věděl jsem, že už to dotáhneme do vítězného konce. A že jsem dal stý gól, to jsem si uvědomil až na střídačce, kdy se to začalo hlásit.

Vybojovali jste si před baráží týdenní oddech, je to dostatečná doba pro regeneraci na další sérii?
Týden určitě moc pomůže, než kdybychom hráli finále na sedm zápasů. Obecně si myslím, že play-off jsme letos prošli velice dobře a ušetřili jsme dost sil, abychom v baráži mohli něco předvést.

Bude teď složitější znovu nastavit hlavu, když už jeden vrchol sezony máte za sebou?
Pevně věřím, že vrchol sezony máme před sebou a třešnička na dortu teprve přijde. Myslím, že nebude problém hlavy správně nastavit. I co se týče naší obrovské fanouškovské podpory, tak ta nám nedovolí jít do zápasů se špatně nastavenou hlavou.

Domácí zápasy odehrajete v Brně, jaké máte vy vzpomínky na odehrané zápasy v Rondu?
Ani nevím, kolik přesně zápasů jsem v Rondu odehrál. Ale člověku se určitě vybaví neskutečná atmosféra, řekl bych, že je i srovnatelná se Vsetínem a na to se moc těším.

Klub vypraví na jih Moravy speciální vlak, fanoušci jej zaplnili během jediného dne, stejně tak rychle vyprodali i nedělní utkání…
Fanouškovské nadšení všichni sledujeme, víme co se děje a že bude nedělní zápas vyprodaný. K vlaku už snad ani nemohou přidávat další vagony, protože by to snad ani jedna lokomotiva neutáhla. Tohle všechno vnímáme a je to neskutečné. Jsme za to velmi rádi, že lidi to takhle nakoplo a že si můžeme dopřát výjezdy do Brna na baráž.

Barážovou sérii odstartujete na Kladně, co od soupeře očekáváte?
Přiznám se, že nad tím už pár dní přemýšlím a sám úplně nevím co od toho přesně očekávat. Je otázka jaký styl hokeje to bude, jak to bude probíhat, ale věřím, že jsme připraveni na všechny možné scénáře a že se snad nenajde nic, co by nás mělo zaskočit.

Jak velkou roli může hrát dlouhá herní pauza Kladna respektive vašich čtrnáct zápasů v nohách?
V předchozích letech v baráži to bývalo tak, že první dva zápasy byly do plusu pro tým, který přicházel z první ligy, měl v nich asi největší šanci uhrát dobrý výsledek. Postupem času, jak série postupovala, se Kladno rozehrávalo a dostávalo do větší formy. Uvidíme, jak to bude letos, ale já věřím, že ten náš odpočinek byl dostatečný, abychom udrželi síly po celou dobu série.

Jaký byl program týmu před startem série?
Program týmu byl víceméně stejný jako před každou sérii v play-off. Měli jsme dva až tři dny volna na regeneraci. Pak už se na ledě ladíme na dalšího soupeře. Probíhaly videomeetingy i další porady, vše se chystá k prvnímu utkání v sérii, abychom byli co nejlépe připraveni.

banner pod článkem