Vstupenky online

Sólo pro... Jiřího Plachtoviče

Radek Bařina • 20.09.2008

V s e t í n - V loňské sezóně jste se mohli na našich stránkách poprvé setkat s nepravidelným občasníkem „Sólo pro…“. Letos jsme se na něj rozhodli navázat a jako prvního jsme si v zápase juniorské extraligy proti Karlovým Varům vzali na mušku jednoho z nejzkušenějších svěřenců trenéra Halouzky, Jiřího Plachtoviče. Jak si tedy počínalo levé křídlo juniorky VHK, které má na svém kontě juniorský titul mistra ČR a které již nakouklo i do kádru seniorského týmu, v utkání proti týmu ze západu Čech se můžete dočíst na následujících řádcích.

Jiří Plachtovič letos zahájil svou poslední sezónu v juniorském dresu a jakožto na jednoho z nejzkušenějších hráčů na něj chce trenér Halouzka hodně spoléhat. Start sezóny se ale juniorům příliš nepovedl a právě na zkušené hráče z první lajny, včetně Plachtoviče, se snesla sprška kritiky. Nevyrovnané výkony valašských mladíků pokračují i nadále, což po včerejším vítězství nad Kladnem v plné nahotě ukázala dnešní vysoká domácí prohra s Karlovými Vary 3:7. Tentokrát však Jiří Plachtovič patřil mezi hráče, kteří nezabředli do herní mizérie VHK a přestože ani nikterak nezazářil, byl v utkání asi nejlepším hráčem domácího celku. To potvrdil i vstřeleným gólem po akci, kterou sám založil.

Že je Plachtovič hráčem, na nějž trenér hodně spoléhá, potvrdila i doba, kterou strávil na ledě – se třiadvaceti odehranými minutami patřil jednoznačně k nejvytíženějším hráčům svého celku. Pravidelně nastupoval do přesilovek i oslabení, svým spoluhráčům v útoku připravil několik dobrých příležitostí a i přes vysoce nepříznivý výsledek vydržel hrát se solidním nasazením až do konce. Ani on se sice nevyhnul několika zaváháním, jako byla jeho zkažená přihrávka při přečíslení tří na jednoho, za svůj výkon se však stydět určitě nemusí.

1. Třetina – Začátek jako z hororu

Pro hokejistu není nic nepříjemnější, než inkasovat gól hned při svém prvním střídání. Bohužel, právě tohle potkalo Plachtoviče a jeho spoluhráče z první útočné lajny hned po 48 sekundách hry. V dalším průběhu první třetiny se pak tento útok všemožně snažil tuto branku odčinit a sám Plachtovič byl s pěti střeleckými pokusy nejaktivnějším hráčem v zelenožlutém. S prvními čtyřmi střelami si ještě gólman s většími či menšími obtížemi poradil, proti pátému pokusu však již byl bezmocný. Plachtovič dlouhou přihrávkou z vlastního obranného pásma založil rychlý protiútok a do útočného pásma se přiřítil právě ve chvíli, kdy karlovarský brankář vyrazil kotouč přímo k jeho hokejce. Poslat puk do opuštěné brány pak již nebylo pro Plachtoviče nejmenším problémem. Jinak si za sedm a půl minuty, které strávil v první třetině na ledě, připsal sedm úspěšných a dvě neúspěšné příhry, jedenkrát se mu podařilo obrat soupeře o touš, jednou byl naopak sám obrán a dvakrát se mu povedlo zavézt puk do útočné třetiny. To vše během devíti střídání.

2. Třetina – Ve znamení trápení

Druhá třetina byla ve znamení křeči valašských hráčů a ani Plachtovič nebyl úplnou výjimkou. Z jeho příhry a následného faulu na jeho spoluhráče sice vznikla přesilovka pět na tři a v dalším průběhu hry připravil nadějnou pozici pro Surovce, jinak však i on působil poměrně bezradně. Připsal si sice šest úspěšných přihrávek proti jediné špatné, nutno ovšem podotknout, že většinou se jednalo o přesilovkové příhry na krátko. Navíc, ta jediná zkažená přišla právě ve chvíli, kdy se Valaši řítili ve třech proti jedinému obránci soupeře. Přesto na ledě strávil téměř osm minut třetiny a tuto důvěru trenéra si plně zasloužil, třeba jen tím, že jako jeden z mála hráčů neprohrával s Karlovarskými osobní souboje. O tom nejlépe svědčí statistika vybojovaných kotoučů v poměru 3:0 v jeho prospěch. Celkově ve druhé třetině absolvoval sedm střídání a nepřipsal si žádnou střelu.

3. Třetina – Snaha by byla

Sedm a půl minuty na ledě, jeden nebezpečný střelecký pokus, jedna zblokovaná střela, pět povedených a dvě zkažené přihrávky. To jsou ve stručnosti hlavní charakteristiky Plachtovičova výkonu v posledním dějství. Zatímco hosté už jen poklidu kontrolovali své vedení, Valaši se snažili o alespoň částečnou nápravu reputace, což se jim do jisté míry i podařilo. I Plachtovičově lajně se několikrát podařilo zatlačit Energetiky do defenzívy, branku si však již nepřipsala. Na druhou stranu i v obraně měli několikrát plné ruce práce, zvláště při dorážce hráče, jehož nepokryl právě Plachtovič. Jinak ve třetí třetině absolvoval cestu ze střídačky na led celkem šestkrát, třikrát se mu podařilo vybojovat kotouč a ve stejném počtu případů o něj přišel.

Celková zápasová bilance Jiřího Plachtoviče:


Branky:                    1
Asistence:                 0
+/-:                       0    (jeden + a jeden - bod)
Trestné minuty:            0
Odehrané minuty:           23:03 (7:39, 7:57, 7:27)
Střely na bránu:           6
Střely mimo:               0
Přihrávky:                18/23     78,26%
Zavezení puku:             4              
Vybojované puky:           7
Ztracené puky:             4

(pozn.: čísla s lomítkem znamenají poměr úspěšných, k celkovému počtu absolvovaných akcí v té které činnosti. Čísla s procenty pak udávají hráčovu úspěšnost v té které činnosti).

Předchozí díly:

Sólo pro... Martina Podešvu

Sólo pro... Ondřeje Švaňhala

banner pod článkem