Vstupenky online

První bod v baráži berou Rytíři, série pokračuje ve čtvrtek na Kladně

Jan Tajzler • 17.04.2024

Baráž o Tipsport extraligu odstartovala ve středu na kladenském Čez Stadionu. Valaši drželi proti extraligovému celku vyrovnané tempo i skóre do poloviny utkání, kdy však v krátkém sledu hned dvakrát inkasovali. Vsetínský tým mohou mrzet především nevyužité přesilové hry. Kladno si trpělivě počkalo na chyby hostů a na domácím ledě získalo první bod. Barážová série pokračuje druhým zápasem ve čtvrtek se startem v 18:00.

CHANCE LIGA - B1 st 17.4.17:00
Rytíři Kladno
VHK ROBE Vsetín
4:1(0:0, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 29. Filip (Jarůšek), 31. Jarůšek (Melka, Frolík), 38. Jarůšek (M. Procházka), 51. Tralmaks (Smoleňák) – 58. Matějček (Rob). Rozhodčí: Kika, Pilný – Lhotský, Thuma. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5200. Střely na branku: 26:44. Průběh utkání: 0:4, 1:4.

Rytíři Kladno: Brízgala – Hejda, Ticháček, Slováček, Babka, Veber, Martenet, Dotchin (A) – Jarůšek, Filip, M. Procházka – Smoleňák (C), Klepiš, Tralmaks – Sideroff, Pytlík, Kusý – Strnad (A), Melka, Frolík.
VHK ROBE Vsetín: Romančík – Smetana (A), Jenáček, Staněk, Teper, Ondračka, Larsen, Kojo – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Hořanský, Kratochvil, Hrňa (C) – Holec, Matějček, Š. Bláha – Machala, Bērziņš, Zabusovs.

Vsetín hned na startu prvního barážového utkání získal početní výhodu. Blízko k otevření brankového účtu zápasu byl ve slotu Rob, ale jeho zakončení pohotově zneškodnil Brízgala betonem, hned vzápětí ještě Rob uvolnil přihrávkou zpoza branky Klhůfka, vsetínský útočník zakončoval nadvakrát, ale způsob na překonání Brízgaly ve slibné příležitosti nenašel. Při hře pět na pět byla obě mužstva opatrná. Nicméně v 6. minutě zpracoval přihrávku na levém křídle Tralmaks, z hranice kruhu prudce vypálil, ale branku Vsetína přestřelil.

Kladno pak mohlo udeřit po akci Denise Kusého, jenž dostal prostor ve slotu, aby si srovnal puk na holi, ale Romančíka nepřekonal. Následovala ostřejší výměna názoru mezi Dotchinem a Teperem, kladenský obránce dostal dvouminutový trest za nesportovní chování a Vsetín měl další příležitost početní výhody, ale ani napodruhé se neradoval. V závěru úvodního dějství si první přesilovou hru zahráli také Rytíři, ale největší příležitost měli Vsacané. Štěpán Bláha zablokoval střelu Ticháčka a vyrazil do přečíslení s Machalou, který Bláhovi vracel puk, ale v tváří v tvář Brízgalovi vsetínský útočník neuspěl.

Na startu druhé třetiny drželi Valaši s domácími krok, slibná byla souhra mezi Jonákem a Matějčkem, který dostal od prvně jmenovaného přihrávku do slotu, ale Brízgala se stačil včas přemístit. Podobnou akci předvedli také domácí, kdy v roli nahrávajícího byl Smoleňák, ale Klepiš nezamířil přesně. Vsetínští se snažili více přitlačit na obranu domácích, získali možnost třetí přesilové hry v zápase, ale znovu marně hledali recept na obranu Rytířů.

Čas 28:16 přinesl první branku barážové série a radovalo se Kladno. Tralmaks narušil rozehrávku hostů, jeho postup ještě zneškodnil Romančík díky povedenému zákroku hokejkou, ale ze druhé vlny byl připraven Jarůšek uvolnit ve slotu Matyáše Filipa, jenž bez problémů trefil odkrytý prostor v brance Vsetína. Uběhlo pouze 104 vteřin a Kladno slavilo podruhé. Frolík si všiml před vsetínskou brankou volného Richarda Jarůška a domácí byli na koni - 2:0.

Vsetín se mohl do hry vrátit v další přesilové hře. Svíral domácí čtveřici v obranném pásmu a v samotném závěru měl i slibnou příležitost, jenže kotouč se dostal ven z útočného pásma a naskakující Melka se dostal k samostatnému úniku, který ještě Romančík zneškodnil. Hned vzápětí se ale vsetínská obrana dopustila hrubé chyby, čehož už dokonale využil Richard Jarůšek, jenž svůj únik proměnil i přes faul vsetínského obránce Staňka. Po dvou třetinách tak byli blíže k prvnímu baražovému bodu v sérii domácí.

Vsetínský tým se snažil na startu třetí třetiny ještě vykřesat naději a zaměstnal domácího brankáře Brízgalu. Po dobré práci Ondračky se na hranici brankoviště ocitl osamocený Matějček, ale bekhendovým zakončením na Brízgalu nevyzrál. Další slibnou souhru předvedl Hořanský, jenž od mantinelu nahodil kotouč a ten se snažil usměrnit Hrňa a vzápětí znovu Matějček, Valaši ale opět kladenského brankáře nepřekonali a nic na tom nezměnila ani další, v pořadí již pátá přesilová hra v utkání.

Kladno se za pohodlného náskoku nikam nehnalo, ale přesto se dostalo do zajímavých příležitostí. Nejprve Pytlík v přečíslení poslal puk na osu Ticháčkovi, proti jeho ráně se vsetínský brankář Romančík vytasil pohotovým zákrokem ramenem. V čase 50:56 už ale kladenský Čez stadion znovu jásal. Dobrou orientaci předvedl Smoleňák, jenž se zmocnil kotouče za brankou Vsetína a povedenou přihrávkou vyzval ke skórování z prostoru slotu Eduardse Tralmakse. Vsetín se nadále pokoušel o alespoň čestný úspěch. Klhůfek uvolnil na levém kruhu Holce, to byl Brízgala ještě úspěšný, a stejně tak si počínal při spolupráci Klhůfka a zakončujícího Zabusovse, když kotouč po usměrnění vsetínského útočníka doslova vyškrábl z brankové čáry. Vsacané se ale v závěru přeci jen dočkali. Robovi se podařilo udržet puk v útočném pásmu a před brankou našel Štěpána Matějčka, kterému se tentokrát bekhendové zakončení povedlo. Nicméně Kladno první duel série zvládlo a ujímá se vedení 1:0.

Ohlasy k utkání

Jiří Weintritt (VHK ROBE Vsetín): Po dobu osmadvaceti minut jsme hráli hokej, který jsme chtěli. Měli jsme slušný pohyb, vypracovali jsme si dobré střelecké příležitosti. Nicméně v prvních třiceti minutách bylo nutné z toho našeho herního projevu vytěžit branku a to se bohužel nepodařilo. V dalším průběhu se to ukázalo jako velmi důležité. První gól jsme dostali šmudlu, což se může stát. Mrzí mě druhý a třetí gól. Druhý gól byl ze slotové pozice Kladna, třetí jsme měli jasný kotouč na naších holích a špatným založením jsme si dali vlastní gól. Po dvou třetinách jsem byli mínus tři branky, ale nic jsme nezabalili. Třetí třetinu jsme odehráli s nasazením výsledkem 1:1. Myslím si, že první utkání rozhodla naše bídná produktivita a velmi dobrý výkon gólmana Brízgaly. 

Otakar Vejvoda (Rytíři Kladno): Měli jsme dlouhou pauzu od zápasu. Navíc jsme se do zápasu dostávali dvěma oslabeními, což nám nepomohlo v tom, aby všichni byli ve hře. Zápas bych zhodnotil z pohledu tří věcí. Za prvé výborný Brízgala, ubráněné oslabení a dobrá druhá třetina, kdy jsme měli mnohem lepší pohyb než v první a dali jsme góly.