Vstupenky online

Vsetín vyloupil Zlín i podruhé a je krok od baráže!

Jan Tajzler • 07.04.2024

Čtvrté finálové utkání Chance ligy mezi Zlínem a Vsetínem bylo na programu v nedělním podvečeru. Valaši byli na ledě Beranů aktivnějším týmem po většinu průběhu zápasu, ale k vítězství museli dokráčet po trpělivém výkonu. Vsetín znovu brzy otevřel skóre, do vedení se dostal pak ještě třikrát, ale Zlín pokaždé dokázal brzy najít odpověď. Na čtvrtou branku Valachů z hole Danielse Berzinše už Berani nezareagovali. Vsetín se tak v sérii ujímá vedení 3:1 na zápasy a už v úterý může oslavit triumf v Chance lize a postup do baráže o Tipsport extraligu.

CHANCE LIGA - F4 ne 7.4.
Berani Zlín
VHK ROBE Vsetín
3:4(1:1, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 14. Salmio (Čáp), 27. Werbik (Šlahař), 49. Z. Sedlák (Suhrada) – 2. Š. Bláha (Matějček), 25. Teper (Klhůfek, Hrňa), 45. Jonák, 57. Zabusovs (Bērziņš). Rozhodčí: Mrkva, Kubičík – Jindra, Polák. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7000 (vyprodáno). Střely na branku: 19:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

Berani Zlín: Huf – Salonen, Riedl, Čáp, Warg, M. Novotný, Zbořil, Suhrada – Salmio, Holík, Paukku – Šlahař, Werbik, Süss – Novák, Kindl, Z. Sedlák – P. Sedláček (A), Gago, Köhler (C).
VHK ROBE Vsetín: Žukov – Smetana (A), Š. Jenáček, Staněk, Teper, Ondračka, Larsen, Ďurkáč – Jonák, Klhůfek, Rob (A) – Hořanský, Kratochvil, Hrňa (C) – Holec, Matějček, Š. Bláha – Machala, Bērziņš, Zabusovs.

Vsetín znovu na zlínském ledě předvedl povedený nástup a již v čase 1:34 otevřel skóre. Aktivní napadání přineslo kýžený efekt Matějčkovi, jenž připravil ve slotu palebnou pozici Štěpánu Bláhovi, vsetínský útočník zamířil přesně pod horní tyč Hufovy klece. Hosté si tvořili i další slibné příležitosti, Zlín navíc fauloval a povolil Valachům hned tři přesilové hry během první desetiminutovky. Holec v závěru první přesilové hry trefil dokonce horní tyč. V další početní výhodě měl puk na hranici zlínského brankoviště po přihrávce Tepera Jonák, ale nepřekonal Hufa a z dorážky neuspěl ani Rob. Zlín mohl vyrovnat ve vlastním oslabení, nahození Čápa Žukov pouze vyrazil před sebe, kde se zjevil zlínský kapitán Köhler, ale s kličkou do bekhendu neuspěl. Vsetín pak nevyužil ani třetí nabídky přesilové hry.

Berani uspěli na rozdíl od soupeře hned v první přesilové hře a poprvé v sérii se dokázali v této herní disciplíně prosadit. Puku se zmocnil Mikko Salmio, jenž Žukova prostřelil s pomocí tyče. Berani měli i další přesilovou hru, ale podruhé už úspěšní nebyli. Vsetín měl během první třetiny aktivnější pohyb i více příležitostí ke skórování, ale skóre ukazovalo po úvodních dvaceti minutách vyrovnaný stav 1:1. 

Vsacané si v úvodu druhé třetiny vynutili již čtvrtou přesilovou hru v utkání. Klhůfek nejprve trefil tyč Hufovy klece, ale v čase 24:33 už využití početní výhody Valaši slavili. Klhůfek poslal puk na levý kruh, kde měl napřaženo Jakub Teper a Huf byl bez šance. Dvoubrankové vedení měl na holi Zabusovs, ale po jeho ráně opět zachránila Hufa tyčka. Zlín záhy opět předvedl mimořádnou efektivitu a z první vážnější útočné akce ve druhé třetině vyrovnal. Šlahař zachytil vsetínskou rozehrávku na modré čáře a ve slotu našel Nicolase Werbika, kterému se podařilo puk usměrnit za studeného Žukova.

Vsetín pak byl aktivnějším týmem a tvořil si územní převahu. Zaváhání zlínské obrany mohli v úniku ztrestat Rob s Klhůfkem, ale střelu prvně jmenovaného zlikvidoval zlínský brankář pohotovým zákrokem lapačkou. Valaši pak mohli aktivitu zúročit v početní výhodě, blízko ke druhé brance v utkání byl Teper ale ve slotu tentokrát mířil příliš vysoko. Divoký byl závěr prostředního dějství, kdy oba celky otevřely obrany. Nejprve postupoval osamocen Holec, ale nezamířil přesně. Následně unikl vsetínské obraně Sedláček a Žukov měl i notnou dávku štěstí, že puk se po jeho zákroku svezl po brankové čáře, no a aby toho na nervy diváků nebylo málo, dostal se do nájezdu i Zabusovs, ale ve vysoké rychlosti zamířil nad branku Hufa. I po dvou třetinách tak ve Zlíně platil vyrovnaný stav. 

Zlín se snažil na startu třetího dějství nastoupit aktivně a měl slibnou šanci dostat se do vedení, když po šťastném odrazu vzniklo přečíslení Salmia s Gagem, druhý jmenovaný ale na Žukova nevyzrál, vsetínský brankář se stačil včas přemístit. V čase 44:51 se vedení znovu ujal Vsetín. Tlak hostů zakončoval Klhůfek, po jehož střele puk vyletěl do vzduchu, před brankou se nejlépe orientoval Vít Jonák a svou 99 brankou v dresu Vsetína poslal hosty do vedení. Zlín ale opět našel odpověď. V přesilové hře sice neuspěl, ale v signalizované výhodě při dalším trestu Vsetína udeřil. Žukova prostřelil z hranice levého kruhu Zdeněk Sedlák.

Valaši ale nakonec přeci jen našli cestu k vítězství. V 57. znovu sevřeli ševce v obranném pásmu, na modré čáře se s pukem mazlil Zabusovs a nakonec se odhodlal ke střele, do níž vložil hůl Daniels Berzinš a lotyšská spolupráce opět přinesla Vsetínu vedoucí branku. Zlín samozřejmě sáhl k oddechovému času a necelé dvě minuty před koncem odvolal Hufa z branky. Srdnatě bojující Valaši si však nenechali ujít zisk postupového mečbolu do baráže o Tipsport extraligu. 

Ohlasy k utkání

Richard Kapuš (Berani Zlín): Ani bych nehodnotil dnešní utkání. Prostě jsme nezvládli dva domácí zápasy, po jedné výhře na Vsetíně jsme bohužel dvakrát prohráli... Musíme se připravit na zápas ve Vsetíně a vrátit sérii domů, nezbývá nám nic jiného. Uděláme pro to maximum! Jenom bych chtěl zmínit, že ten třetí gól, který jsme dostali byl asi ten nejhloupější, jaký jsem za celou svou kariéru dostal. Nevím jestli je to smůla, škoda nebo jak to nazvat. Je závěr sezony, hraje se na krev, bojuje se, zápas byl vyrovnaný, čekalo se, kdo jej strhne na svou stranu. Gól vstřelili hosté, na řadě jsme nyní my.

Jiří Weintritt (VHK ROBE Vsetín): Měli jsme dobrý vstup do utkání, připravovali jsme se na to a chtěli jsme domácí zaskočit. Dali jsme první branku v utkání, nicméně potom se naše hra začala komplikovat a paradoxně třemi našimi přesilovkami jsme domácí postavili na nohy. Následně jsme v oslabení inkasovali ze situace, na kterou jsme se připravovali. Měli jsme ráno na meetingu přesně tu situaci, kterou Zlín sehrál a stejně jsme tu chybu udělali a inkasovali na 1:1. Druhý gól jsme si dali vlastní, byli jsme tam na jistém kotouči, ale odevzdali jsme to a za dvě vteřiny byl gól v naší síti. Nicméně v dalším průběhu utkání to byl boj. Bylo to o jedné chybě. Z našeho týmu jsem cítil, že odhodlání je obrovské a nakonec Zabu šel do obrovského rizika, kdy vytáhl kotouč až k modré čáře, podařilo se mu dostat jej na brankoviště a Berzi to ztečoval. O tom jsou velcí hráči, že to dokáží vzít na sebe. Celému týmu musím poděkovat. Nicméně stav je 3:1 a hraje se na čtyři vítězné utkání a poslední krok bude velmi těžký.