Vstupenky online

Dva body Vsetínu zajistil v prodloužení matador Štraub

Radek Bařina, Michal Veselý • 21.09.2008

V s e t í n - Ve třetím kole se domácí Valašský hokejový klub konečně dočkal bodového zisku. Zápas se přitom pro tým kouče Hlobila nevyvíjel dobře, v závěru první třetiny poslal hosty z Uničova do vedení Ševčík. Ve druhé třetině diváci Na Lapači branku neviděli. Prodloužení zajistil zelenožlutým junior Jiří Plachtovič. O zisku dvou bodů rozhodl dorážkou Zavrtálkovy střely velezkušený Josef Štraub. Fanoušci Vsetína tak slaví první body do tabulky druhé ligy. Ve středu čeká Vsetín další druholigový zápas, tentokrát ve Ždáru nad Sázavou.

- 3.kolo ne 21.9.17:00
VHK ROBE Vsetín
HC Uničov
2:1p(0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 57. Plachtovič (Vaněk), 63.Štraub (Zavrtálek) - 20. Ševčík (Komínek) . Rozhodčí: Krenželok - Fiala, Mrákava. Vyloučení: 1:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1980. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
VHK ROBE Vsetín: Plšek - Zavrtálek, Fabián, Šimek, Matula, Černák, Černý, Blažek M. - Ašer, Štraub, Tesařík - Gajdošík, Klabačka, Marek - Staša, Vaněk, Plachtovič - Sýs
HC Uničov: Tihlář - Šindler, Heča, Rajnoha M., Molota, Žákovčík, Bahula, Sršeň, Urban, Ševčík, Komínek, Frieb, Pekr, Handl, Diviš, Rajnoha K., Paško, Baláž
Do utkání mezi VHK Vsetín a Uničovem vstoupili aktivněji domácí a od prvních minut si vytvořili územní převahu. Z ní vyplynul úvodní jedovatý pozdrav brankáři Tihlářovi z hole Tesaříkovy a nebezpečný závar při první domácí přesilovce. Hosté se poprvé vážněji připomněli rychlým průnikem Kamila Rajnohy v oslabení a tímto rychlým výpadem názorně ukázali, co bude jejich největší zbraní v tomto střetnutí. Od páté minuty si Uničov zahrál první a pohříchu i poslední přesilovku v zápase, nesehrál ji ovšem vůbec dobře.

V 8. minutě si chytrou střelou nepřišel na Tihláře Štraub, o pár okamžiků později pro změnu Klabačkova lajna zle svírala hosty v jejich obranném pásmu, ani Marek svým pokusem zblízka ovšem na Tihláře nevyzrál. Za Uničov odpověděl šikovným průnikem agilní Sršeň, bekhendem ale Plška nezaskočil. Hned v následující minutě pláchl hostující defenzívě Staša, jeho střelu po ledě ale gólman vykryl. V závěru první třetiny hosté přeci jen přidali na útočné aktivitě, důsledkem čehož byla Urbanova dělovka od modré do boční sítě a 26 sekund před koncem i vedoucí gól. Po buly v útočném pásmu kotouč doputoval až k neobsazenému Ševčíkovi a ex-vsetínský útočník nedal svou přesnou dělovkou nad rameno Plškovi šanci (0:1). Do šaten tak odcházeli spokojeněji hosté.

Od úvodních vteřin druhého dějství zatlačili Valaši své hosty do obraného pásma, ve snaze co nejrychleji vyrovnat. Ve 23. minutě Klabačka neuspěl šikovným bekhendovým pokusem, o chvíli později byl blizoučko gólu 1. útok VHK. V dobře sehraném přečíslení tři na dva ale nejprve neprostřelil přemisťujícího se gólmana Tesařík a následný velký závar skončil Ašerovou střenou nad bránu. Gól pak Vsetínu nepřinesla ani přesilová hra, ani šikovná teč Klabačky pár chvil po jejím skončení. Ve 29. minutě se poprvé ve druhé třetině připomněli vážněji hosté. Daleko za domácími beky se kotouče ujal Pekr, jeho brejk ovšem skončil na Plškových betonech.

Krátce po polovině utkání nejprve Zavrtálkův pokus prosvištěl Tihlářovou lapačkou, mezi tři tyče si ovšem cestu nenašel, hned z protiútoku to zase hořelo před Plškem. Ze skrumáže před jeho brankou se ale gól také neurodil. Od 33. minuty hráli domácí v další početní výhodě, místo vyrovnání ale málem inkasovali. Nejprve si ovšem hosté neporadili s přečíslením dle svých představ a o pár vteřin později Plšek svým vyjetím až na modrou vypíchl na poslední chvíli puk před rozjetým protihráčem. Závěr druhého dějství patřil junioru Plachtovičovi. Nejprve po Stašově přihrávce nevyzrál na Tihláře z bezprostřední blízkosti, o chvíli později promáchl v dobré pozici puk a při dalším střídání jeho střelu z kruhů opět zneutralizoval hostující gólman. S nejtěsnějším možným vedením 1:0 tak odcházeli do šaten Uničovští.

I do posledního dějství vstoupili domácí aktivněji, hosté ovšem nejenže dokázali zdařile zastavovat vsetínské útočníky dříve, než se dostali do výraznější šance, ale navíc začali hojně využívat četných okének v domácí defenzívě. Ve 43. minutě se krásnou individuální akcí předvedl Kamil Rajnoha, který si vychutnal domácího beka, svou střelu ale namířil přímo do Plška. Bezchybný byl domácí brankář i o minutu později při překvapivém Komínkově pokusu z úhlu. Vsetín se do první vážnější šance dostal až v minutě 47., Zavrtálek však z mezikruží trefil jen spoluhráče před brankou. Jen o pár vteřin později předvedl tento bek ukázkový kiks na útočné modré, po němž se dva hostující hráči řítili na osamoceného Plška. Tutovku ale vyřešili nejhůře, jak mohli, střelou nad Plškovu branku. Další okno v domácí obraně mohl potrestat nedůsledně hlídaný Paška, svou ranou z levého kruhu ovšem pouze vyprášil Plškovy betony.

V 51. minutě hosté špatně střídali a následná přesilovka nastartovala novou vlnu domácího náporu. Hned dvakrát se v ní v dobré pozici ocitl Gajdošík, ale ani on neuspěl. Neodpočinul si ovšem ani Plšek, proti pokusu Frieba z kruhů musel vytasit parádní zákrok. Domácí poté neuspěli i v další početní výhodě a s jejich nadějemi na bodový zisk to začínalo vypadat bledě. S tím se ovšem nehodlal smířit Plachtovič, který po Vaňkově přihrávce napřáhl z bodu pro vhazování a jeho dělovka prošla Tihlářovi mezi betony. V čase 56:50 tak bylo k nemalé potěše zaplněných tribun vyrovnáno (1:1). Hosté se pokusili o bleskovou odpověď, místo toho však málem znovu inkasovali. Střele Tesaříka z výborné pozice ale dokázali na poslední chvíli zabránit, byť jen s pomocí faulu. Vsetín si vzal oddechový čas, v nastalé přesilovce si ale výraznější šanci nevytvořil a navíc musel řešit hned několik nebezpečných výpadů oslabených hostů. Po 60. minutách hry tak svítilo na ukazateli skóre 1:1.

První letošní prodloužení Na Lapači začali lépe hosté, když po prudké ráně od modré, Plšek vůbec netušil, kde má kotouč. Poté se ukázali i domácí, Marek ale z úhlu Tihláře neprostřelil. Rozhodnutí tak přišlo v čase 62:44. Po buly se ke kotouči dostal Zavrtálek, vida že se před ním otevřel volný prostor, si doň najel a poté vyslal dělovku, kterou sice Tihlář vyrazil pomocí hole, ovšem jen ke Štraubovi, který pohotově doklepl puk do sítě a zajistil tak Vsetínu první vítězství ve druhé lize.

Ohlasy k utkání

Jiří Plachotovič (asistent trenéra, Vsetín): "Pro nás to dnes bylo opravdu důležité utkání, už kvůli našim divákům. Chtěli jsme ukázat, že kluci umí hrát. Je to ale hrozně těžké, protože v soutěži nejsou žádní soupeři, o kterých by se dalo říct, že by byli lehcí. Osobně si myslím, že jsme měli dost těžký los – první utkání, Hodonín, to je velice dobrý tým, Brno má také výborný tým a Uničov už letos také dvakrát vyhrál. Potřebovali jsme vyhrát, aby si hráči uvědomili, že dokážeme zvítězit! Dnes nám tak spadl kámen ze srdce."

Josef Sršeň (trenér Uničova): "Co vám k tomu mám říct? Bylo to naše nejhorší utkání, které jsem viděl. Nezasloužili jsme si nic jiného, než prohrát…"