Vstupenky online

Venku hrajeme už mnohem lépe, hodnotí třetí čtvrtinu kouč Hlobil

Václav Trávníček • 09.01.2012

Sobotním duelem s Karvinou zakončili vsetínští hokejisté třetí čtvrtinu základní části. Povedla se jim, body ztratili jen proti Havířovu, Valašskému Meziříčí a právě v sobotu v Karviné. Tento týden začne Valachům závěrečný finiš o první čtverku, která jim případně zaručí začátek play-off na domácím ledě. „Doma je mužstvo víc odhodlanější a víc si věří, snáze dostane soupeře pod tlak,“ vysvětluje trenér Viktor Hlobil.

Trenére, jak vlastně hodnotíte sobotní utkání v Karviné? Ztratili jste dva body, nebo naopak jeden získali?
Podle vývoje utkání jsme spíš získali, protože jsme prohrávali 2:0. Zápas byl celkem vyrovnaný. Navíc ve druhé třetině jsme měli samostatný nájezd, kdy Tonda Sprušil byl sám před gólmanem a netrefil prázdnou bránu. Ve třetí třetině se nám to konečně podařilo zlomit a vyrovnali jsme. Nájezdy jsou vždycky o štěstí a to jsme tentokrát neměli. Tonda Sprušil nastřelil břevno, Jirka Heš tyčku, stejně jako v posledním nájezdu Dan Vaněk. Ale na to, že jsme hráli s prvním mužstvem tabulky a ještě k tomu venku, je jeden bod úspěch.

V závěru utkání se vyskytl problém s rolbou. O co šlo?
Rolba měla před začátkem samostatných nájezdů upravit tři nebo čtyři pruhy. Před bránou, na kterou jsme měli jezdit nájezdy my, však rolba jeden pás vynechala a zůstala tam vrstva sněhu. Reklamovali jsme to, chtěli jsme, aby rolba to místo ještě přejela. Nestalo se tak. Museli jsme tedy požádat rozhodčího, aby se jezdilo jenom na jednu branku. Kdybychom totiž jezdili na tuhle a chtěli třeba udělat kličku, neměli bychom šanci. Puky by přeskakovaly. Byl tam najezděný sníh za celou třetí třetinu a prodloužení.

A rozhodčí vám vyhověl?
Ano, vyhověl.

V nájezdech jste sice neuspěli, přesto jste si z Karviné odvezli bod, z letošních vzájemných zápasů už sedmý.
Karviná má zkušené mužstvo a hraje technický hokej, což nám vyhovuje, protože máme zase mladý a hodně bruslící tým. Myslím, že právě bruslením a pohybem jim děláme problémy. Všechna tři utkání s Karvinou představovala kvalitní hokej.

Právě na ledě Karviné jste uzavřeli třetí čtvrtinu základní části. Jak ji hodnotíte?
Díky rozlosování máme liché čtvrtiny úspěšnější, protože v nich máme sérii domácích zápasů. Naopak v těch sudých jsme méně úspěšní, protože hrajeme častěji venku, odkud nevozíme body snadno. Musíme se na ně ale daleko víc zaměřit, protože v play-off budou rozhodovat právě zápasy venku. Teď jsme začali šňůru čtyř venkovních utkání, což je hodně. Kdyby šlo o dvě nebo tři, to by se dalo. Ale čtyři? To je pro každé mužstvo náročné. Takže uvidíme. V Karviné jsme potvrdili, že už venku hrajeme daleko líp, než třeba v polovině soutěže.

Ve třetí čtvrtce jste zaznamenali dobré výsledky, prohráli jste jenom třikrát: ve Valmezu 6:4, v Havířově 5:3 a ve vzpomínané Karviné 3:2 po samostatných nájezdech. S odstupem času, šlo v těch zápasech udělat něco jinak? Nebo udělali byste něco jinak?
Snad jen ve Valmezu bychom si asi dali větší pozor v obranné fázi a nepouštěli Bobry do přesilovek. Početní výhody mají totiž dobře nacvičené a díky nim nás porazili. V Havířově jsme nastoupili v kombinované sestavě, chybělo nám hodně hráčů, což se projevilo. Není to ale výmluva. Havířov má hodně kvalitní mužstvo a hlavně doma se těžko poráží. Prohrávali jsme 4:0 a i když jsme ve třetí dvacetiminutovce přeházeli sestavu, dotáhnout se nám už nepodařilo.

Zmíněná utkání se odehrála na ledě soupeřů. Už jste přišli na to, čím to je, že v tabulce domácích utkání držíte první místo, ale zvenku body příliš nevozíte?
Doma se chce každý vytáhnout. Zato venku jsme méně soustředění, hlavně v obranné činnosti. S tím, jak jezdíme ven, přijíždějí soupeři zase do Vsetína. Opavský trenér Piskoř prohlásil, že se u nás těžko vyhrává, protože rozhodčí pískají faul kdykoliv, když hráč spadne a diváci zakřičí. To ale není pravda. Myslím, že opavský kouč byl na úplně jiném hokeji. Spíš bychom na sudího mohli být naštvaní my. Pískal i ty fauly, které jsme vůbec neudělali. Myslím si, že doma je mužstvo víc odhodlanější a víc si věří, snáze dostane soupeře pod tlak. V duelu s Opavou šlo vidět, že domácí led a publikum s kluky něco dělá. Nedovolí si nic vypustit a bojují. A někdy na toho soupeře bojovnost stačí.

Stěžování si na rozhodčí, to je druholigový evergreen. Nakolik je to ono pověstné stéblo trávy, kterého se chytá tonoucí trenér po prohraném zápase, a nakolik sudí reálně ovlivňují utkání?
Je to různé. Prohráli jsme třeba v Havířově, ale já musel rozhodčí pochválit, protože pískali velmi dobře. Jindy zase píská sudí tři naše zápasy skvěle a čtvrtý se mu nepodaří. To se nám stalo třeba v neděli v Karviné. Její dres oblékají hráči jako Moravec, Javín nebo Ivan a sudí si myslel, že jsou nedotknutelní a že mohou všechno. Když se ale někdo dotknul jich, už bylo zle. Ať je to doma nebo venku, rozhodčí někdy ovlivnit utkání dokážou. Věřím ale tomu, že většina z nich to nedělá úmyslně.

Pomalu se vám vyprazdňuje marodka. Jak vypadá situace s Danielem Tesaříkem a Jiřím Korčákem?
Oba to během uplynulého týdne už zkusili na ledě. Zatím se ale nezapojují do nějakých činností, jenom pobruslují, zkouší si to s pukem. Pak jdou do posilovny. Udržují se, ale kdy začnou s tréninkem, to je na nich, jak se budou cítit. Zraněný je ještě Martin Kubo.

Poté, co kvůli zranění během podzimu pauzíroval, se do sestavy vrací Petr Hruška. Co říkáte jeho výkonům?
Před Petrem musím smeknout. Nastoupil hned zkraje soutěže, ačkoliv byl po zranění. A už tehdy byl velkým přínosem pro mužstvo. V poslední době jsme cítili, že už toho má moc, navíc ho koleno začalo bolet. Nic se mu tam neutrhlo, ale měl ho přetížené, takže si dal pauzu. Teď Petr začal znovu. A nemáme strach ho poslat na oslabení, na přesilovku, protože je pro nás opravdu velmi platný hráč.

Kdo naopak vsetínský dres už neobléká, je Jan Podešva, který začal jezdit na střídavé starty do Hodonína. Mohli jste to nějak ovlivnit? Hrál v tomhle případě Vsetín nějakou roli?
Nemohli jsme to ovlivnit. Když jsme se to dozvěděli, hned jsme volali Honzovi i do Brna, které na něj ze Znojma drží práva. Oni si s ním můžou dělat co chtějí, včetně toho, že rozhodnou, kde bude hrát. A protože Kometa spolupracuje s Hodonínem, poslala Honzu Podešvu právě tam.

Ale předtím ho přece uvolňovala do Vsetína.
Byla nějaká dohoda… S Honzou jsme komunikovali, byli v kontaktu, ale Kometa zkrátka rozhodla takhle. Už s ním v této sezóně nemůžeme počítat.

Kromě Podešvy nastanou nějaké změny v kádru?
Žádné zásadní změny určitě neplánujeme. Mužstvo, tak jak je od začátku nastavené, šlape docela slušně. Byla by škoda do něj vstupovat nějakými razantními změnami. Jen jsme na střídavý start vyřídili dalšího hráče z Třince, slovenského reprezentačního obránce Petera Bezušku. Jeho služeb bychom už dříve, ale Peter byl zraněný a pak odcestoval na juniorské mistrovství světa, vrátil se teprve o víkendu.

S jakými cíli vstoupíme to do poslední čtvrtiny soutěže, kterou začnete ve středu v Přerově?
Určitě se budeme chtít udržet na čtvrtém místě. Bude to těžké, ale uděláme všechno pro to, aby se nám to podařilo. Doma chceme pokračovat v těch výkonech, na jaké jsou fanoušci zvyklí a snažit se zlepšit hru na venkovních zápasech.

banner pod článkem