Vstupenky online

Jackovy zápisky #8 - Body nenaskakují rychle, ale jdeme správnou cestou

Václav Trávníček • 22.11.2011

Los prvního dvoukola po reprezentační přestávce přihrál starším dorostencům Vsetína do cesty soupeře ze samotného čela tabulky: Kometu Brno a Vítkovice. Na jihu Moravy sice Valaši ve čtvrtek prohrávali 2:0, ale do závěrečné sirény dokázali vyrovnat a v prodloužení urvali druhý bod pro sebe. Podobný kousek už se jim však proti Vítkovicím zopakovat nepodařilo. S ostravským týmem sice zelenožlutí v sobotu na domácím ledě drželi krok, ale gólem v závěru utkání prohráli těsně 1:2. „Důležité je, že každé dvoukolo nějaké body děláme,“ řekl v osmém díle Jackových zápisků trenér Luboš Jenáček.

V Brně jsme bonusový druhý bod brali my

„Do Brna jsme odjížděli s vědomím, že nás čeká utkání proti druhému mužstvu tabulky, které jako první porazilo v této sezóně suverénní Vítkovice. Věděli jsme, že Jihomoravané hrají dobrý hokej. Mají v kádru šikovné kluky, kteří jsou na tom dobře technicky, jsou výborní bruslaři a dokáží se individuálně i kombinačně prosazovat. Určitě jsme se nebáli, ovšem respekt jsme měli. Kluci k zápasu přistoupili velmi dobře. Snažili se hrát a plnit to, co po nich vyžadujeme a co se jim poslední dobou dostává do krve. Začínají už hrát tak, jak je to učíme. Myslím, že výkon mužstva jde nahoru, což se v Brně potvrdilo. Sehráli jsme naprosto vyrovnanou partii. Na konci první a druhé třetiny jsme inkasovali hloupé góly, takže Brno šlo do vedení, ale kluci měli velkou touhu po vyrovnání. V poslední dvacetiminutovce jsme soupeře přestříleli 20:5. Vyrovnání zkrátka viselo ve vzduchu. Pět minut před koncem se podařilo Martinem Helešicem srovnat na 2:2.

Utkání šlo do prodloužení, ve kterém se ale nerozhodlo. Následovaly penalty. Ty nám zatím moc nešly, ale máme jednu jistotu – náš Rus Kamil Šiafutdinov je prostě umí. Při zlepšené formě Mirka Svobody jsem věřil, že šanci máme. Mirek chytil všechny tři nájezdy, Kamil jednoho góla dal, takže jsme brali bonusový druhý bod za vítězství 2:3sn, který je pro nás velmi cenný. Už po přípravných utkáních jsem říkal, že Brňané budou hrát hodně vysoko. Spolu s Vítkovicemi jsou největší favorité naší skupiny.“

Utkání s Vítkovicemi už směřovalo do prodloužení

„Cenné vítězství z Brna jsme chtěli potvrdit v sobotním duelu s Vítkovicemi na vlastním ledě. Osobně jsem si na ně věřil. Myslel jsem, že je minimálně potrápíme. Spíše jsme ale pokukovali po všech bodech a strašně moc jsme chtěli na čtvrteční výhru navázat. Hrajeme na pár lidí, takže chvíli trvalo, než jsme proti favoritovi rozjezdili únavu. Pak se z toho ale vyvinul velmi pěkný zápas. Bylo to vyrovnané. Myslím, že jsme těch větších šancí jsme měli více my, ačkoliv i Mirek Svoboda zaznamenal několik těžkých zákroků a potvrdil svoji stoupající formu. Bohužel šance, které vyloženě volaly po gólu, se nám z přemíry snahy nepodařily realizovat. Zápas za stavu 1:1 už směroval do prodloužení. Pro nás by jakýkoli bodový zisk proti Vítkovicím byl dobrý. V sobotu se však opakovalo to, co se nám přihodilo už v utkání ve Vítkovicích. Při hře 4 na 4 jsme pasivní obranou dovolili soupeři šikovně vystřelit. Před brankou střelu ještě někdo tečoval a puk skončil v naší svatyni.

Chtěli jsme se ještě natlačit do útoku, hráli jsme i přesilovku. Zkusili jsme rovněž hru v šesti hráčích. Měli jsme dvě vyložené šance z bezprostřední blízkosti branky, ale víme, že vyrovnat v power-play se povede jedenkrát za hodně dlouhou dobu. To už je vyloženě hop, nebo trop. Vždycky má výhodu bránící mančaft, který do toho skáče po hlavě a naopak vás tlačí čas a už nemáte klid na hokejce. Vyrovnat se nám už nepodařilo, prohráli jsme 1:2. Je to škoda, protože klukům nejde nic moc vytknout. Znovu bojovali a hráli na hranici svého momentálního maxima. Zároveň hráli podle určitých věcí, které chceme, aby ve hře aplikovali. Samozřejmě je tam spousta nepřesností, netrpělivosti, ale v globále si myslím, že jdeme správnou cestou. Z posledních pěti zápasů jsme tři vyhráli. Body nenaskakují rychle, ale každé dvoukolo jsme nějaké udělali. Držíme si asi jedenáctibodový náskok na druhou barážovou pozici a do play-off nám stále schází nějaké tři body. Nemyslím si, že by to byla špatná vizitka.

V příštím dvoukole nás čekají další těžcí soupeři: Třinec a Zlín. Musíme se snažit znovu zabrat, připravit se na ně a odehrát dobré zápasy. Budeme se snažit, aby nám bodový zisk průběžně narůstal.“

Předchozí díly:

Jackovy zápisky #7 - Reprezentační přestávka? V plánu je trénink i odpočinek (11.11.2011)
Jackovy zápisky #6 - Zápas s Olomoucí? Páté utkání v devíti dnech jsme zvládli (1.11.2011)
Jackovy zápisky #5 - Porážky? Kluci se nemají za co stydět (26.10.2011)
Jackovy zápisky #4 - Vyplatilo se nám stažení sestavy na jedenáct hráčů (18.10.2011)
Jackovy zápisky #3 – Musíme odbourat návyky z nižších kategorií. Proti Třinci se to už částečně povedlo (4.10.2011)
Jackovy zápisky #2 – Duel s Havířovem rozhodla první pětka (26.9.2011)
Jackovy zápisky #1 – Musíme být trpěliví a zlepšovat se (13.9.2011)
banner pod článkem