Vstupenky online

Kouč Hlobil v polovině soutěže: Víme, že to bez bojovnosti nepůjde

Václav Trávníček • 21.11.2011

Po nedělním utkání Vsetína s Karvinou mohl být Viktor Hlobil, trenér Valachů, spokojený. Jeho svěřenci porazili favorita 2:1 v prodloužení a rozloučili se s druhou čtvrtinou základní části vítězně. Přitom ji nezačali příliš šťastně, první čtyři utkání prohráli a z čela tabulky se propadli do její poloviny. V posledních kolech však nastal obrat k lepšímu. „Věřím, že jsme si ty horší momenty sezóny už vybrali a že to teď bude už jen lepší,“ říká kouč Hlobil.

Hodnocení první čtvrtiny soutěže:

Dokážeme utkání otáčet a vyhrávat, těší kouče Hlobila po čtvrtině základní části
__________________________________________________________________

Trenére, jak druhou čtvrtinu základní části hodnotíte?
Druhá čtvrtina pro nás nezačala dobře. Nezvládli jsme sérii venkovních zápasů. Začalo to utkáním v Přerově. Hanáci mají silné mužstvo, body se odtamtud budou vozit těžko. Ovšem následující duely ve Frýdku-Místku a Uherském Hradišti jsme měli zvládnout. S Valašským Meziříčím šlo o vyrovnaný zápas. Byl o tom, kdo vstřelí první branku. Bohužel jsme tu chybu udělali první my a Bobři si už vítězství pohlídali.

Co se stalo v Opavě, kde jste prohráli 3:2?
V první čtvrtině soutěže jsme s Opavou sehráli doma výborné utkání. Tentokrát na jejich ledě rozhodla první dvacetiminutovka. Možná se na naší porážce podepsal i fakt, že jsme přijeli na zápas pozdě. Vyjeli jsme dřív, nic jsme nepodcenili, ale dorazili o půl hodiny později. Kluci se na zápas nestačili ani pořádně přichystat. První část jsme nezachytili, ale ty další dvě jsme byli vyrovnaným, ne-li lepším soupeřem. Přesto jsme prohráli.

Čím si vysvětlujete, že po povedené první čtvrtině nastal na několik zápasů takový útlum?
Po první čtvrtce jsme měli jedno kolo pauzu. Možná jsme vypadli ze zápasového tempa. Nebyli jsme v zápřahu. Než jsme se do herního tempa zase dostali, zápasy nám ujely. Možná to bylo ale také přístupem k těm venkovním utkáním. Kluci se z první čtvrtiny trochu namlsali, protože zjistili, že to jde. Nechci snižovat úroveň našich hráčů, jenomže my nemáme až tak kvalitní mužstvo, abychom vyhrávali bez boje. Bez bojovnosti se prát o body nemůžeme.

Promítla se do série nepovedených utkání skutečnost, že máte mladé mužstvo?
Výkony některých kluků nejsou vyrovnané a zřejmě je to tím, že jsou mladí. Ještě zkrátka nevydrží hrát celou sezónu v takové kvalitě, v jaké odehráli první čtvrtinu. Zatím jsme ale spokojeni. Mužstvo patří tam, kde je. Hlavní je, abychom vyhrávali doma a sem tam přivezli nějaké body z venku. Nicméně těch ztracených zápasů s Uherským Hradištěm a Frýdkem-Místkem je škoda. Mohli jsme mít více bodů a být ve větší pohodě.

Paradoxně se vám prozatím dařilo více proti silným soupeřům, než proti slabším celkům, že?
Myslím, že se naše mužstvo na silnější soupeře daleko lépe připraví. Kluci se prostě vyhecují. Navíc - v posledních utkáních jsme si řekli, že budeme vyloženě vycházet z obranné činnosti, z bránění středního pásma. Úzké vsetínské kluziště nám to v tom vyhovuje a Karviná i Havířov s tím měly problémy. Věřím, že jsme si ty horší momenty sezóny už vybrali a že to teď bude už jen lepší.

Asistent Luboš Jenáček v rozhovoru pro MF DNES prohlásil, že v době, kdy se mužstvu nedařilo, ho tmelila dvojice Daniel Vaněk a Zbyněk Spitzer. Souhlasíte?
Jednoznačně. Tito dva hráči jsou ti, kteří mužstvo tahali z těch největších patálií. Je škoda, že se teď Zbyněk zranil. Věřím ale, že brzy naskočí do hry. Dan Vaněk nás letos strašně překvapuje svým přístupem a hrou. Dovede koordinovat svoji lajnu i mužstvo, které díky tomu funguje.

Zkrátka správný kapitán.
Ano, což se potvrdilo v nedělním utkání s Karvinou, které rozhodl gólem v prodloužení.

Ta branka padla pár okamžiků po uplynutí početní výhody. Přesilovky vám ze začátku soutěže nešly, ale nyní jsou vaší silnou zbraní. Zaměřili jste se na ně na tréninku, nebo se k vám zkrátka jen otočilo štěstí čelem?
Na přesilovky nemáme správné typy hráčů, ale cvičíme je každý trénink před zápasem. Někdy se stává, že dostanete soupeře pod tlak, ale branku z něj nevytěžíte. Jindy je přesilovka rozháraná, nedaří se vám, a stejně vstřelíte gól. My jsme na tyto situace potřebovali nějakého zkušeného beka, který by na modré čáře dokázal podržet puk. Příchodem Jirky Heše se tak stalo. Začalo to fungovat.

Když už jsme u hodnocení, jak hodnotíte hráče, kteří vám jezdí pomáhat formou střídavých startů?
Většinou jde o vsetínské odchovance. Hrají za svůj mateřský klub a vždycky tu na ledě nechají život. Jirka Kozák, Renda Kajaba, Honza Podešva, Ondra Slováček… Z Třince dojíždí Filip Bajtek, který do týmu svými výkony rovněž ohromně zapadl a často střílí rozhodující góly. Jsme s těmito kluky maximálně spokojeni. Parádně je mezi sebe vzalo i mužstvo.

V brance střídáte – poměrně nepravidelně – dva gólmany. Podle jakého klíče nasazujete Lukáše Plška, nebo Petra Hromadu?
Řekli jsme si, že brankáře budeme stavět podle toho, jak se jim bude dařit. Třeba s Valašským Meziříčím jsme prohráli 0:2, ale Lukáš chytal velmi dobře, tak jsme ho podrželi. Další zápas se mu ale až tak nevydařil. V Opavě jsme prohráli 2:3, ale tady zase dobře zachytal Petr. Navíc se mu dařilo v předchozím vzájemném utkání proti Karviné, tak proti tomuto soupeři nastoupil i teď v neděli. Gólmani se budou střídat podle momentální formy. Jsou vyrovnaní a naši důvěru mají oba dva.

Jak se vám do práce promítají zranění? Není jich málo – naposledy jste přišli o celou obrannou dvojici Spitzer, Tesařík…
Je pravda, že se jich teď nahromadilo hodně. Zranění se podepsala především na obraně. Zbyňa Spitzer hraje letos fakt výborně, hlavně v oslabeních drží mužstvo. Naštěstí je momentálně nahradili Tomášové Žabčík s Mečiarem. V neděli navíc do utkání nenastoupil Fero Zúbek, který dostal střevní potíže a horečku.

Máte představu, kdy by se mohli marodi zapojit do tréninku?
Zbyňa by s námi měl jít už v úterý na led. S Danielem Tesaříkem jsem byl v Kroměříži u fyzioterapeuta, který mu z kotníku vytáhl baňkou docela dost krve. Prý se mu ale zranění zlepšilo, říkal, že mu tahle procedura ulevila. V pátek jej čeká pokračování, takže uvidíme. Zlepšení zaznamenal i Jirka Korčák se zraněným ramenem a chtěl by už tento týden zkusit podstoupit nějakou zátěž na ledě. V pondělí už trénoval i Petr Hruška. Věřím tomu, že se většina marodů dá tento týden dohromady.

Tým tento týden naopak opustí ruský útočník Vladimir Semjonov. Nepřesvědčil vás o svých kvalitách?
Ze začátku se zdálo, že by mohl být součástí mužstva. Na tréninku se nám líbil, ovšem zápas, to je něco jiného. V utkání mu chyběl důraz, Vladimir nechodil do těla, nedával dobré rozehrávky. Pro nás bude lepší, když dáme šanci našim juniorům jako je Pepík Daněk, než abychom tu drželi cizího hráče.

Ve středu máte volno. Jak je strávíte? Tréninkem?
Budeme trénovat. Po první čtvrtině soutěže jsme dali klukům trošku víc volna, než jsme asi měli (usmívá se). Teď jsme zavedli model, jako bychom hráli ve středu normální mistrák. Uvidíme, možná si uděláme modelové utkání proti juniorce, abychom nevypadli ze zátěže.

Máte za sebou druhou čtvrtinu, což se rovná polovině základní části. Patří vám šesté místo, ovšem na kontě máte o zápas víc než konkurenti. S jakým cílem vkročíte do druhé půlky soutěže?
Hlavně si budeme chtít udržet pozici v play-off. Samozřejmě bychom rádi byli co nejvýš. Nejlépe čtvrtí, abychom vyřazovací boje začínali doma. Třetí čtvrtina pro nás bude přijatelnější, čeká nás totiž víc zápasů na domácí půdě. Mohli bychom se v tabulce posunout trošku výš. Především ale chceme bavit diváky a sbírat body.

banner pod článkem