Vstupenky online

Sedmé třídy vezou domů mistrovský titul. Navzdory příušnicím

Petr Vychopeň • 06.04.2007

K l a d n o - A je to tady! Na Lapač putují další zlaté medaile s mistrovským pohárem, tentokrát za první místo žákovské ligy sedmých tříd. Turnaj, který se konal od 28. do 30. března v Kladně, proběhl systémem každý s každým. Ze šesti kvalifikovaných týmů z něj vyšel nejlépe Vsetín, a to když o vlas předčil mladé Medvědy. Oba rivalové se totiž prezentovali čtyřmi výhrami a jedinou porážkou, jenomže vítěz může být jen jeden. Rozhodlo tak skóre ze vzájemného střetnutí, ve kterém zelenožlutí porazili město obuvi 3:2. „Celkem jsme tuto sezonu odehráli 62 utkání, ve kterých jsme nasbírali 48 výher, 11 porážek a 3 remízy, dosáhli jsme celkového skore 432:175,“ glosuje trenér Kubo. „Cesta ke zlatu byla obtížná, rozhodla kolektivní práce, dobrá morálka a velké odhodlání,“ dodává.

Miroslav Kubo ve Vsetíně trénuje už přes deset let

„Ve Vsetíně působím jako trenér od roku 1993, kdy jsem začal trénovat sedmou a osmou třídu, devátá vlastně ještě nebyla. S postupem času se to ale změnilo a já jsem dostal osmičku a devítku, kde jsme získali dva tituly. Bylo to ještě s Jirkou Hudlerem v kádru,“ zavzpomínal zkušený trenér a dále rozšiřoval svou paletu úspěchů: „Mistrovská sezona byla taky ta 2001/2002, kdy jsme uhráli titul se čtverkama v Jihlavě. Dále sezona 2004/2005, která skončila pátým místem čtvrtých tříd. Následovala rok 2005/2006 a to bylo prvenství opět se čtverkama, tentokrát ve Vítkovicích. Pátý titul jsem jako trenér získal letošní sezonu se sedmákama.“

Někoho by možná překvapil i systém, jakým se mistr hledal. Letošní sezonu tomu bylo tak, že ze zlínské a olomoucké části postoupil právě Vsetín, Zlín, Přerov a Olomouc. Ze severu se připojily Vítkovice, Havířov, Třinec a Opava a tyto týmy doplnilo ještě kvarteto z jihu - Jihlava, Třebíč a dva kádry z Brna. Z těchto celků nakonec vyšel vítězně a pozvánku do závěrečného turnaje získal Zlín, jakožto jediné mužstvo, které postoupilo přímo. Vsetínští, kteří se z dvoukolového rozstřelu těchto dvanácti mužstev umístili na druhé příčce, postoupili do baráže s Letňany. První střetnutí zelenožlutí vyhráli 6:2 a druhé dokonce 10:2, čímž naznačili svou sílu. Z Moravské skupiny tedy postoupili tito věční rivalové. Zbývá oznámit čtveřici, která měla Vsetínu a Zlínu dělat společnost při bitvě o místa na „bedně“. Doplníme tedy, že z Čech postoupilo organizující Kladno, Kralupy nad Vltavou, Sparta Praha a České Budějovice.

Rozhodující utkání - vítězství o vlas před Zlínem

Rozhodující pětici utkání odstartoval pro Vsetín zápas se Zlínem. První třetinu tohoto duelu ovládli Medvědi, kteří si vypracovali jednobrankové vedení. Medvědí drápky o sobě daly vedět ještě jednou v prostřední části, ale od vstřelené branky už se paradoxně Zlínu nedařilo. Za delší stranu provazu začali tahat nynější mistři a nepříznivý stav se jim podařilo otočit. Zásluhou jednoho gólu Slováčka a dvou zářezů Stodůlky se Vsetínští mohli radovat z nejtěsnější výhry a dobrého vstupu do bojů o zlato.

Po klidné noci se hned ráno od půl deváté postavilo Valachům do cesty domácí Kladno, které ale bylo na Vsetín krátké a z kluziště nakonec odcházelo za nepříznivého stavu 1:5. Večerní hodiny pro Vsetín znamenaly další utkání, tentokrát s Kralupami nad Vltavou. Tohle střetnutí ale připomínalo spíše střelbu zkušeného střelce ze vzduchové pistole na bezmocný papírový terč. Výsledek 15:0 hovoří za vše.

Závěrečný den, který měl rozluštit rebus o vítězi, začal pro rozjeté Vsetíňany bojem se Spartou. Po dvou třetinách se tohle veledůležité utkání jevilo příznivěji spíše pro Pražany, jejichž jednobrankové vedení se Vsetínským povedlo smazat až 4. minuty před koncem utkání. Srovnávací branka zapůsobila na žlutozelené jako elixír, jenž hráčům dodal novou sílu a ti toho dokázali využít v závěru utkání, když otočili stav na konečných 4:3.

Stejně jako Vsetín, se po vítězné vlně zápasů vezl i Zlín, jenže mu to stačilo „pouze“ na druhé místo. Dle pravidel totiž při stejném bodovém zisku rozhodovalo o Přeborníkovi ČR skóre ze vzájemného střetnutí. Poslední, páté utkání, do kterého už Vsetínští šli s myšlenkami na zlaté „placky“ a vítězný pohár, skončilo debaklem od Českých Budějovic. Jihočeši porazili Vsetín 7:1 a nakonec tak získali bronz.

Konečná tabulka:

1.    Vsetín        4-0-1      28:13     8
2.    Zlín          4-0-1      18:6      8
3.    Č.Budějovice  3-1-1      26:11     7
4.    Sparta        2-1-1      20:13     5
5.    Kralupy       1-0-4       6:38     2
6.    Kladno        0-0-5      10:27     0

Nebyl by to správný turnaj, kdyby se již tradičně nevyhlašovalo několik prestižních cen v některých odvětvích práce hokejového hráče či brankáře. Šlo o tyto trofeje:

Střelec turnaje: Dominik Tobola (HC Vsetín) - 8 gólů
Kanadské bodování: Dominik Tobola (HC Vsetín) - 10 (8+2)
Nahrávač turnaje: Petr Koblasa (HC České Budějovice) - 7
Brankář turnaje: Libor Slatava (Sparta Praha)
Obránce turnaje: David Papežík (HC Zlín)
Útočník turnaje: David Bílek (HC České Budějovice)

Sedmáci překonali příušnice i sami sebe

Pro 7. třídy tímto sezona skončila a jak ji s odstupem času trenér Kubo hodnotí? „Samotný začátek sloužil hlavně k tomu, aby se hráči sehráli a cílem bylo především stmelení týmu v jeden organismus. Během sezony se to naštěstí podařilo. Kádr byl doplněn o mladší hráče, kteří s čistým štítem procházeli zápas od zápasu a zanechali za sebou kus dobře odvedené práce. Odměnou pro ty kluky byl postup na mistrovstí a když jsme nakonec odjížděli se zlatem, byl jsem nadmíru spokojený a šťastný. Nutno dodat, že náš úspěch byl založen na kolektivním výkonu, skvělé morálce a velkému odhodlání udělat něco s nepříznivým stavem.“ Hráči si také prošli jedním né moc lehkým obdobím. „Je to tak. Hráči předvedli obdivuhodný výkon, když po karanténě kvůli příušnicím museli odehrát neuvěřitelných čtrnáct utkání do dvaceti dnů. S tímto, řekl bych trochu nadlidským břemenem si ale kluci poradili na jedničku.“

A základní pilíře mistrovského kádru, které se zasloužili o zisk mistrovského titulu? trenér Kubo má jasno. A to hned na všech postech. „Z obránců lze vyzdednout Pelce a Hurtíka, mezi útočníky jimi pak byli Slováček, Tobola, Stodůlka, Krčma nebo Valaj. V závěru sezony ještě hodně pomohl i Čada, Pokorný a Vašíček, kteří skvěle zapadli do týmu a stoprocentně plnili své povinnosti.“ Svého hodnocení se dočkalo i závěrečné dění na Kladně. „Turnaj hodnotím pozitivně, všechno šlapalo na minutu. Po technické stránce zde nebyl žádný problém a co se týče zabezpečení, ubytování nebo kabin, bylo všechno na výborné úrovni.“ Poslední otázka směřovala k vyhlídkám a cílům do příští sezony, načež trenér Kubo odpověděl optimisticky. „Co se týče příští sezony, klademe si opět ty nejvyšší cíle. Věřím v to, že zaútočíme na mety nejvyšší.“

Na samotný závěr se ještě sluší uvést zápasové statistiky, kterých letošní „zlatí“ vsetínští sedmáci dosáhli:

Mistrovská utkání: 45    39-1-5     360:122
Přípravná utkání:  17     9-2-6      72:53
Celkem:            62    45-3-11    432:175
banner pod článkem