Vstupenky online

SDO: Divoký zápas s Bruslaři strhl Vsetín na svou stranu v prodloužení

Helena Hegeďová • 12.01.2018

Vsetín byl v úvodu utkání aktivnější na puku, i přes to se ze dvou branek radovali hosté. Valaši na konci první třetiny snížili, což je nabudilo a do poloviny zápasu už vedli 4:2. Havlíčkův Brod potvrdil svou sílu, když vyrovnal na 4:4 a třetí třetina přinesla vyrovnaný hokej, který taky skončil nerozhodně. Michal Matiaško poté v prodloužení vytěžil maximum z tlaku započatého v přesilovce a v nastaveném čase skóroval.

ELSD - 33.kolo pá 12.1.17:45
VHK ROBE Vsetín
BK Havlíčkův Brod
6:5p(1:2, 3:2, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Klímek (Matiaško, Půček), 22. Matiaško (Vašenka, Kožený), 30. Petriska (Vašenka, Kožený), 32. Baďura (Petriska), 57. Petriska (Jenáček, Vašenka), 62. Matiaško (Ondračka, Půček) – 7. Křehlík (Tecl, Kohout), 9. Tecl (Cachnín, Křehlík), 36. Petržilka, 39. Pokorný (Petržilka, Dvořák), 51. Tecl (Cachnín). Rozhodčí: Koziol – Tomis, Carbol. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Střely na bránu: 41:28. Diváci: 107. Průběh utkání: 0:0, 0:2, 4:2, 4:5, 6:5.

VHK ROBE Vsetín: Chrástecký – Jenáček, Ondračka, Vávra, Kožený, Mikulenčák, Pernický – R. Půček, Matiaško, Klímek – Baďura, Petriska, Vašenka – Lukačka, Zetocha, Krupa.
BK Havlíčkův Brod: Arbelovský – Dvořák, Adam, Horák, Krejčí, Dudycha – Vaňous, Pejchal, Petržilka, Kohout, Tecl, Dudek, Rybáček, Křehlík, Pokorný, Kulhánek, Cachnín.

Vsetín se hned od začátku hnal do útoku a již v první minutě zahrozil Matiaško s Baďurou. Jako kdyby tento ofenzivní výpad naznačil, jakým stylem se bude zápas ubírat. Hosté se prezentovali přesnými přihrávkami a rychlými kombinacemi, domácí se několikrát dostali do brejků a přečíslení. I přes bruslivý a rychlý hokej Vsetína skórovali jako první hosté, možná taky trochu paradoxně ze situace dva na jednoho. Marek Tecl z levého kruhu přihrával na Tomáše Křehlíka, nahrávku ztečoval bránící hráč Vsetína, Křehlík se ale k puku přeci jenom dostal, touš si zpracoval a nikým nebráněn skóroval na vzdálenější tyčku. Za krátkou dobu byl vyloučen Kožený a Havlíčkův Brod si zahrál přesilovku. Početní výhodou hosté nepohrdli a Marek Tecl si připsal branku po kombinaci, ve které před ním stála jen prázdná branka. 

Následně byl vyloučen také hráč hostujícího celku. Vsetín vystřelil na začátku početní výhody hned po vyhraném vhazování, Matiaškova zblokovaná střela skončila vedle brankoviště, kde si k levé tyčce najel Klímek. Arbelovský vytáhl skvělý zákrok, kdy kotouč zastavil na brankové čáře. O tři minutu později bylo toto duo opět v akci, tentokrát ale havlíčkobrodský gólman vůbec zasahovat nemusel, protože puk pouze projel brankovištěm. Valaši měli dobrý vstup do utkání, brankově se ale začali prosazovat až od 18. minuty, kdy svou střeleckou smůlu prolomil Daniel Klímek a bekhendovou kličkou poslal puk k pravé tyčce. Valaši byli v poslední minutě také blízko vyrovnávacího gólu, z tlaku v brankovišti ale druhý gól nevytěžili.

Vstup do druhé třetiny už ale vyrovnání přinesl. Martin Kožený se probojoval do útočného pásma a přenechal puk Janu Vašenkovi, který v předbrankovém prostoru našel Michala Matiaška. Ten se u levé tyčky dokonale zorientoval a poslal puk mezi betony hostujícího gólmana. Prostor mezi chrániči mohl trefit také Baďura, ale v tomto případě už byl Arbelovský připraven. Vsetín se hnal za navýšením, což mohla podpořit také přesilovka. Při hře 5 na 4 ale musel být nejvíce ve střehu domácí gólman Chrástecký, když se na něj v úniku řítil Tecl. Vsetínský brankář se nenechal vyvést z koncentrace a zahnal útočníka až do nepříjemného střeleckého úhlu, odkud Tecl vůbec nemohl zakončit. Krátce nato už ale branka přišla. A bylo to opět na straně Vsacanů. Domácí nadělali v havlíčkobrodském brankovišti trochu zmatku a Ján Petriska tečoval puk mezi betony. 

Po vhazování ve středním pásmu se Mikulenčák s Jenáčkem stáhli za vlastní branku, odkud rozehráli a vlastně položili základ dalšímu gólu. Byl to Martin Baďura, kdo jako další využil tlaku před brankou a vystřelil k levé tyčce. Druhá polovina druhé třetiny už se ale opět nesla v trendu nevyužitých vsetínských přečíslení a také gólu Havlíčkova Brodu, jako bychom se tedy znovu přenesli do první třetiny. Ve 36. minutě se z individuální akce prosadil Jakub Petržilka, který převzal puk v mezikruží od vsetínského hráče a sám se vydal na Chrásteckého, kterého propálil střelou do levého horního rohu. Do opětovného dvoubrankového vedení mohl Valachy dostat Matiaško nebo Klímek, kteří byli v dobré střelecké příležitosti. Z přečíslení se pak netrefili ani Půček a Baďura. Z protiútoku naopak přišla vyrovnávací branka. Lukáš Pokorný si pobruslil v útočné třetině a nakonec si najel do skoro nulového úhlu, ze kterého poslal bekhendový pokus, jenž přesně zapadl do vzdálenějšího horního rohu.

Ondračka nabídl svému soupeři přesilovou hru, kterou rozdělila přestávka a nebyla využita. Vsetín se držel na kotouči, nedařil se ale přechod do útočného pásma a začala převládat nejistotu. Zato Havlíčkův Brod působil jistým dojmem a zdálo se, že pokud se někdo dostane do vedení, bude to celek hostí. A taky že ano. V 51. minutě nasměroval puk do horních pater branky Marek Tecl, Chrástecký na střelu vůbec neviděl a nestačil tak zareagovat. Zápas se blížil ke konci a Valaši si uvědomili závažnost situace, a proto se čím dál tím víc tlačili dopředu. A vyplatilo se. Na 5:5 vyrovnal druhou brankou v zápase Ján Petriska, který si stačil kotouč po nahrávce Šimona Jenáčka zpracovat a potom jej poslat od levé tyčky za gólmanova záda. Vsetínu vyrovnání nestačilo a opravdu to mohlo skončit i třemi body pro Vsetín, Půček ale v samotném závěru několikrát minul branku. Prodloužení začali Valaši v početní výhodě 4 na 3, samotnou přesilovku domácí nevyužili, tlak z ní ale ano. O vítěznou branku se pohlednou akcí postaral Michal Matiaško a poslal na vsetínské konto bonusový bod.

Ohlasy k utkání

Josef Turek (VHK ROBE Vsetín): Vyhráli jsme s kvalitním soupeřem, už u nich to bylo pouze o gól 4:3. Věděli jsme, že mají také jednu velmi nadstandardně silnou pětku s Cachnínen, Křehlíkem a Teclem v útoku, což ukázali. Mají tam ještě další šikovné hráče, ale musím pochválit naše kluky za to, jak dřeli a z 0:2 jsme otočili na 4:2. V této chvíli se ukázala síla soupeře, kdy nám to vrátil zpátky. Jsem rád, že se nám povedl závěr, kdy se nám podařilo srovnat. Potom už jsme to točili na dvě pětky. V prodloužení jsme pak měli výhodu přesilové hry a následně Michal Matiaško rozhodl. Kluky bych chtěl pochválit, protože jsou to důležité dva body.