Vstupenky online

Valaši ve středu míří na led tabulkového lídra do Poruby

Jan Tajzler • 06.12.2022

Chance liga pokračuje v nabitém programu a už ve středu dojde potřetí v sezoně ke vzájemnému měření sil mezi hokejisty Poruby a Vsetína. Valaši letos zatím na Ostravany pokaždé vyzráli, a pokud by se jim to povedlo i ve středu, mohli by se výrazně přiblížit právě na úkor Poruby k 1. místu v tabulce. Zelenožluté zdobí série pěti vyhraných utkání v řadě. Daří se však i Porubě, ta v posledních pěti utkáních našla pouze jediného přemožitele. Šlágr středečního 28. kola odstartuje v 17:30 na ledě RT Torax Arény.

Poruba nadále upevňuje vedoucí pozici

Ostravanům se zatím daří reparát za loňskou zpackanou sezonu a po další výrazné obměně kádru se zdá, že tentokrát ve Slezsku namíchali vhodné ingredience k úspěchu. Poruba vede Chance ligu právě před Vsetínem, na který mám před vzájemným měřením sil pětibodový náskok a k tomu i zápas k dobru. Pokud tak Slezané ve středu uspějí, ještě významněji si upevní pozici vedoucího celku soutěže. Porubští letos pouze pětkrát opouštěli ledovou plochu s nulovým ziskem, hned dvakrát se o to postaral mužstvo z Valašska. Motivace v ostravské kabině tak musí být před středečním šlágrem na maximální možné úrovni.

Kanadské bodování vede v Porubě útočník s extraligovými zkušenostmi Jakub Šlahař (11+14), jedná se zároveň i o nejlepšího střelce týmu. Angažmá v Porubě vychází také zkušenému Michalu Pšurnému, který zamířil do Ostravy právě ze Vsetína, s počtem 17 asistencí se jedná o nejlepšího nahrávače červenobílých. Trenér Jiří Režnar se může opřít i o služby Tomáše Šoustala (11+12) nebo další předsezonní posily Aarona Berishy (10+12). Poruba se spoléhá především na vysokou úspěšnost ve svých střeleckých pokusech, s hodnotou 11.3 procent je nejlepším týmem soutěže.

Výrazný herní prostor dostává v Porubě klubový odchovanec Jiří Klimíček a z pozice obránce umí i podpořit produktivitu, což dokazuje jeho příspěvek na hodnotě (3+11). Z obránců boduje také Adam Sedlák (2+8). Brankoviště v Porubě střežil ve většině případů Daniel Dolejš, zasáhl do 17 utkání, ve kterých si vychytal úspěšnost zákroků přes 92 procent a průměrně inkasoval 2.09 branek na zápas. Poslední utkání na Lapači odchytal za Porubu Ondřej Bláha, ten zasáhl do osmi zápasů a úspěšnost zákroků má na hodnotě 91.30 % s průměrem 2.75 branek na jedno utkání.

Podaří se Vsetínu i do třetice porazit lídra?

Valaši uspěli i ve dvou domácích utkáních v řadě, když nejprve otočili nepříznivý stav sobotního utkání s Kolínem a v pondělí udolali i houževnaté Draky ze Šumperku. Díky tomu se zelenožlutí vezou na vlně vítězství, která dosáhla pěti zápasů v řadě a posunula mužstvo z Lapače na 2. místo v tabulce. Vsetín by určitě rád atakoval i vedoucí příčku, k tomu však musí potřetí v sezoně proti Porubě uspět, aby její náskok ztenčil na rozdíl dvou bodů, v opačném případě se ostravský tým výrazně osamostatní na čele prvoligové tabulky.

Vsetínský tým dosáhl na úspěšné výsledky i s problémy v brankovišti, které mu nastaly po zranění jedničky Maxima Žukova, jeho návrat do brankoviště se v Porubě neočekává, stoprocentní do pondělního zápasu nebyl ani David Sachr a tak Valachům přijel z Tábora pomoci David Gába, který svůj návrat na Lapač oslavil vychytaným vítězstvím proti Šumperku, které nakonec Vsetín vyhrál v poměru 4:3. Ve středu už se však Gába bude hlásit zpět v Táboře.

V zápase s Draky řádila první útočná formace, hned dvě branky obstaral Vít Jonák, který tak poprvé v sezoně skóroval proti jinému týmu než Zlínu. Ke vsetínskému kapitánovi se přidal i jeho kolega z první formace Daniels Berzinš, když ve vlastním oslabení vsítil svou třetí branku ve vsetínském dresu. Střeleckou formu z posledních utkání pak potvrdil obránce Ondřej Smetana, momentálně má na svém kontě 5 vstřelených branek a stejný počet asistencí. Svůj bodový příspěvek zaokrouhlil i další obránce ve vsetínském dresu Ondřej Němec (0+10).

Tým trenéra Jiřího Weintritta se bude na porubské půdě snažit o šesté vítězství v řadě a zároveň o udržení letošní dominance ve vzájemných zápasech s Porubou. Vsetín Ostravany porazil v obou případech, nejprve na jejich ledě 4:1 a právě pod Weintrittem tehdy přerušil výsledkovou mizérii, když na domácím ledě udolal 2:1. Vyhraje i potřetí? Na to si budeme muset počkat do středečního podvečera, šlágr kola startuje v RT Torax Aréně od 17:30.

Sestavy v posledním kole:

Poruba: Dolejš – Klimíček, Lemcke, Urbanec, Voráček, Sedlák, Krenželok, Mlčák – Christov, Střondala, Hrníčko – Karafiát, Pšurný, Berisha – Gřeš, Vachovec, Šoustal – Häring, Toman, Brodek.

Vsetín: Gába – Voženílek, Ondračka, O. Němec, Jenáček, Smetana (A), Říha – Jonák (C), Berzinš, Rob – Sihvonen, Přikryl, Berger – R. Půček, Klhůfek, Jenyš – Hořanský, Lichanec, Š. Bláha – Štefka.

banner pod článkem
×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov