Vstupenky online

Chci vyhrávat a zlepšovat se, sděluje Jan Kloz. Největší motivací je extraliga

Redakce • 31.07.2020

V minulosti zářil v dresu Českých Budějovic, Kladna či Ústí nad Labem. Nyní se zkušený útočník Jan Kloz připravuje na svoji valašskou misi. Ve Vsetíně se zabydlel a absolvuje s týmem první tréninky na ledě. „Všude, kde jsem doposud hrál, se ode mě očekávala produktivita. Jsem na to už zvyklý a nemám s touto rolí problém. Člověk by se měl vždycky snažit hrát nejlíp, jak umí,“ hlásí produktivní centr, který chce Vsetín v nové sezoně dotáhnout k úspěchu.

Jaké jsou pro vás první dny na ledě?
Zatím všechno probíhá tak, jak má. Tréninky jsou docela ostré, mají hlavu a patu. Jsem spokojený. Postupně se do toho budeme dostávat.

Vyhovuje vám ostrý nástup hned od začátku?
Poslední roky to takto funguje. Když jsem s hokejem před lety začínal, býval první týden volnější, abychom si to osahali. Postupem času se to změnilo, od začátku se jede naplno. Dnes už hráči kolikrát chodí na led i předem, což byl letos i můj případ. Několikrát jsem byl na ledě už před společnými tréninky, abych se na nich ze začátku netrápil. Je to teď pro mě mnohem jednodušší.

Kam jste chodil na led?
V Litoměřicích jsem absolvoval týdenní kemp, v jehož rámci jsme chodili dvakrát týdně na led. Kemp vedli Luboš Koňák s Martinem Tvrzníkem. Celé to bylo hodně o technice bruslení, také jsem si osahal novou výstroj. Hodně mi to pomohlo. Udělal jsem to takhle poprvé v kariéře a musím říct, že jsem to měl udělat už loni. Teď už si zvykám jenom na hokejky, které mi nově přišly, ale to není problém.

Máte na výstroj či výzbroj nějaký speciální požadavek?
Jsem jeden z mála, který nemá hokejky na míru. Hraji se sériovými modely. Letos jsem přešel na jinou značku, je to změna. Mám extrémně měkké hole, každý rok jdu s jejich tvrdostí níž a níž. Je to tím, že hodně trénuji střelbu a pro svůj styl potřebuji měkkou hokejku. Dříve jsem si ji ještě nahoře uřízl a dal na ni dřevěný kolík, který jsem opiloval, abych ho měl úzký akorát do ruky. Jenomže se mi to málokdy podařilo udělat stejně, tak jsem nad tím akorát přemýšlel a měl toho plnou hlavu. Proto jsem od toho upustil a teď už nemám nic speciálního.

Po podpisu smlouvy jste avizoval, že do Vsetína zamíříte o něco dříve i s rodinou, abyste se stihl zabydlet. Podařilo se?
Přijeli jsme minulý týden ve středu. Hodně jsme zařizovali byt, konečně jsme nastěhovali věci a uklidili. Přítelkyně si opravdu mákla, chtěl bych ji pochválit. Já jsem něco sešrouboval, nastěhoval. K nějakému volnu jsme se dostali až v neděli, kdy jsme se jeli podívat do ZOO. Až bude o víkendech trochu času, plánujeme se podívat po okolí.

Jaké máte dojmy z kabiny?
Na nějaké hodnocení je brzy, ale myslím, že bychom mohli být dobrá parta. A to je základ. Můžete být hokejisté, jací chcete, ale když nemáte partu, je to těžké. A i kabina jako taková se mi líbí, je útulná. Máme tam všechno, co potřebujeme. Oceňuji kávovar, protože po ránu potřebuji kafe. (smích)

Kádr oproti loňské sezoně omladil, počítáte s rolí, jakou obvykle mívají ti nejzkušenější hráči týmu? Tedy jít příkladem a případně poradit mladším spoluhráčům…
Je to o tom, jestli mladí chtějí, aby jim člověk poradil. Existuje hodně kluků, co si poradit nenechají. Nejsem žádný trenér, ale člověka potěší, když vidí ten zájem. Rád poradím. Komunikace je důležitá, musíme se spolu bavit, co vylepšit. Všude, kde jsem doposud hrál, se ode mě očekávala produktivita. Jsem na to už zvyklý a nemám s touto rolí problém. Člověk by se měl vždycky snažit hrát nejlíp, jak umí.

V čem spočívá vaše motivace?
Chci vyhrávat a zlepšovat se. Člověk by se o to měl snažit v každém věku. Střelba, bruslení, technika, to všechno se dá neustále zlepšovat. Nemohl bych jenom absolvovat sezonu, sebrat výplatu a jen tak hrát. I proto jsem přišel do Vsetína. Do klubu, který chce vyhrát. Kolikrát raději obětuji góly i nahrávky proto, aby se vyhrálo. Celý život hraji první ligu, ale snažím se hrát vždycky tak, abychom postoupili do extraligy. Ta je samozřejmě tou největší motivací.

Nejen hokej v tomto období čelí koronaviru. Dokážete se od tohoto tématu oprostit?
Když to celé vypuklo, byl jsem zrovna zraněný. Sledoval jsem zprávy a celý den na to myslel. Pak jsem doma zakázal na to koukat. Nevěděl jsem, co si mám myslet. Každý říkal něco trochu jiného. Ovlivnilo mě to v psychice, bylo to hodně negativní a to mi vadilo. Musel jsem to vypustit, přestal jsem to vnímat. Jen jsem zaznamenal, že nemoc je snad na ústupu. Teď jsem se ale zase dozvěděl, co se děje. Asi není možné to úplně nechat být, člověk se musí hlídat. Ale je to dost o náhodě, můžete se nakazit a neovlivníte to.

Sledujete situaci u vašich konkurentů, kdo jaký staví kádr?
Osobně je mi jedno, proti komu hraji. Moc to nesleduji, ale samozřejmě si někdy řeknu, že třeba někdo dobře posílil nebo udělal dobrý krok. S klukama se o tom pobavíme. Jinak to neřeším a soustředím se na náš tým.

Co očekávat od nováčků z Kolína, Šumperku a Vrchlabí?
Neznám jejich sestavy. Ale co jsem po očku sledoval, každý tým má své lídry. Teď už jen záleží, jak to kolem nich poskládají. Soutěž bude hodně vyrovnaná, vyrovnanější než dřív. Rozhodně nikoho nepodceňuji.

V čem by měla být přednost Vsetína?
Jak jsem říkal, důležitá je parta. Ta je úplně nejvíc. Na papíře to teď může nějak vypadat, ale v lednu to může být celé jinak. Z extraligy se letos nesestupuje, tak je možné, že kluby budou posílat hráče do Chance ligy. Každý může do konce přestupního období doplnit kádr. U nás se bude všechno odvíjet od dobré party a důležité bude chytit začátek soutěže. Pak se vždycky hraje líp. Co vidím zatím na ledě, jsou tady šikovní hráči, takže věřím, že to prodáme v zápasech. Osobně jsem přesvědčený, že budeme mít silný tým.

Jak se proměnila druhá nejvyšší soutěž za dobu, co v ní působíte? 
Proměnila se hodně. Když jsem v sedmnácti začínal v seniorském hokeji, hrála se stylem, jakým bych já hrál. Nahrávky, najetí, podjetí… To se dnes moc nevidí. Lítá se nahoru dolů, protečovat puk, přes mantinel, bum, před bránu. Kolikrát to ztrácí myšlenku. Myslím, že by to mělo být vyvážené. V soutěži se také objevilo více mladých hokejistů. V jednu dobu šla úroveň dolů, teď jde podle mě zase nahoru. Je to i tím, že přišlo hodně hráčů z extraligy. Díky internetu a větší medializaci se změnil i všeobecný pohled na Chance ligu. Lidé zjistili, že je to dobrá soutěž s kvalitními zápasy. Dříve se na ni dívali přes prsty, že nemá úroveň. Ale to právě není pravda. Myslím, že dost hráčů z extraligy by s ní mělo velký problém, možná by se ani nechytli. Je to prostě jiný hokej.

banner pod článkem