Vstupenky online

10 + 1 momentů, které si budeme pamatovat z narozeninové sezony

Redakce • 22.03.2020

Sezona 2019/2020 je předčasně za námi. Kromě hořké pointy, kterou nikdo nemohl čekat, však přinesla celou řadu zajímavých momentů. A ty se mohou zapsat do paměti fanoušků. Na co budeme vzpomínat, když se řekne 80. narozeniny vsetínského hokeje? Nabízíme deset kandidátů na vzpomínky z výroční sezony VHK ROBE Vsetín.

1. Křest dresů na Vsackém Cábu

Pravá valašská příroda, slunečné počasí, úsměvy dětí i dospělých. Tak se dal v krátkosti popsat křest dresů VHK na narozeninovou sezonu v prostředí Vsackého Cábu. Neformálního odpoledne se poslední prázdninovou neděli zúčastnilo se vsetínskými hokejisty několik stovek fanoušků. U horského hotelu pod vrcholem kopce pak společně pokřtili úbory na nový ročník Chance ligy. Účastníci akce se mohli zúčastnit autogramiády celého A-týmu, společného fotografování a zapojit se do soutěže o celosezonní permanentku EXTRA na stání. Prvních 300 fanoušků v cíli trasy dostalo jako dárek nový plakát A-týmu. Šťastlivec, jenž na něm objevil výherní samolepku, si z pozdně letního odpoledne odnesl příjemnou výhru. Letošní dresy se oproti předchozí sezoně nesly v duchu větší přímočarosti a jasného vizuálního sdělení. Dominovalo jim upravené klubové logo reflektující právě výročí 80. let od založení klubu.

2. Unikátní výstava na zámku

Od 14. září až do 24. listopadu mohli fanoušci na Zámku Vsetín navštívit výpravnou výstavu s názvem 80 let vsetínského hokeje. Muzeum regionu Valašsko ve spolupráci s VHK ROBE Vsetín zájemcům připravilo procházku historií klubu od válečných začátků přes období nižších soutěží i největší slávy na přelomu milénia až do dnešních dní. Výstava nabídla ukázku dobové výstroje či dresů, mistrovské medaile, poháry a celou řadu dosud nepublikovaných historických fotografií. V průběhu podzimu ji navštívili jak dospělí fanoušci vsetínského hokeje, tak i děti ze základních či středních škol. Zpestřili ji i hráči A-týmu VHK ROBE Vsetín v rámci autogramiády přímo v prostorech zámku. „Byl jsem unešený, když se na poslední chvíli objevily brusle, respektive dřívka s kouskem železa, která se přidělávala na kožených páscích na boty. Jsou snad sto let staré,“ potěšilo předsedu VHK ROBE Vsetín Libora Forcha, jenž stál za organizací výstavy. Tu navštívilo více než osm a půl tisíce lidí.

3. Sto gólů Radima Kucharczyka

Kvůli léčbě zranění musel první čtyři utkání sezony vynechat. Pak ale zažil návrat par excellence, když ve formaci s Antonínem Pechancem a Davidem Tůmou pozvedl celý tým. Útočník Radim Kucharczyk v sobotu 21. září proti Třebíči vstřelil vítězný gól, o dva dny později v Kadani si dokonce připsal jubilejní 100. trefu za Vsetín. A aby toho nebylo málo, dalšími dvěma přesnými zásahy zkompletoval hattrick. „Jsem spíš rád za to, že jako tým stoupáme nahoru,“ pravil skromně poslední pamětník extraligového titulu, který v průběhu sezony oslavil kulaté 40. narozeniny. Až do konce zkrácené sezony nastřílel celkem 17 branek. Tím jejich počet ve vsetínském dresu navýšil na celkově 115. V historické tabulce nejlepších střelců klubu mu tak nyní náleží sedmé místo. Více branek dokázali v minulosti obstarat pouze Jiří Dopita (175), Jiří Duba (155), Michal Tomek (135), Zbyněk Mařák (132), Daniel Vaněk (127) a Roman Stantien (125). Přidá nestárnoucí Kucharczyk další trefy v příští sezoně?

4. Série utkání v narozeninových dresech

Nejprve oblékli dresy v bílé, pak v červené a nakonec i v modré sadě dresů. Vsetínští hokejisté v narozeninové sezoně vzdali hold historii klubu i tímto způsobem. V sedmi vybraných domácích utkáních nastoupili v úborech reflektujících jeho tradiční barvy. Ty v minulosti odpovídaly národní trikolóře a reprezentovaly klub až do roku 1993, kdy přešel k zelenožluté kombinaci. Speciální sady přinesly Valachům štěstí, vždyť v šesti z uvedených duelů dokázali zvítězit. „Asi bychom v nich měli hrát častěji,“ usmíval se útočník Radim Kucharczyk. Bílá a červená sada již má své nové majitele, kteří dresy vydražili v internetové aukci. Dražba modré varianty nově odstartovala na webu www.sportovniaukce.cz. Výtěžek půjde na výrobu a instalaci inline povrchu, který by Vsetínští rádi umístili do prostoru ledové plochy pro letní měsíce. „Zejména naše děti by se totiž na této ploše mohly nadále rozvíjet ve svých dovednostech,“ vysvětlil jednatel klubu Daniel Tobola.

5. Domácí skalp Slavie po 15 letech

Kluby ze Vsetína a Slavie mají navzdory geografické vzdálenosti obou měst společného celkem dost. Společně se radovaly z postupu do nejvyšší soutěže v roce 1994, a pokud na sebe během extraligové éry narazily v play-off, pak se vždy vítězi hrané série podařilo dokráčet až k titulu. Příkladem budiž semifinále z roku 2001 nebo čtvrtfinále 2003. Také zápasy mezi Vsetínem a Slavii vždy slibovaly zajímavé bitvy. Málokdo by však tušil, že 5. prosince 2004 jde na Lapač sledovat plnohodnotné tříbodové vítězství Vsetína nad sešívanými na dlouhou dobu naposledy. Soupeři na sebe naráželi v nejvyšší soutěži až do roku 2007, ovšem Vsetínu se již nepodařilo Pražany porazit v základní hrací době. Čekání na další konfrontace trvalo dlouhých 10 let, ale i v prvoligových bojích Slavia navazovala na své umění vozit body z horkého valašského ledu. Teprve až v sobotu 11. ledna 2020 se Vsetínu podařilo prokletí zlomit a pražskou Slavii na svém ledě porazil 6:2. Zelenožlutí si připsali plnohodnotný tříbodový zisk proti sešívaným poprvé od roku 2004.

6. Pocta Zbrojovákům

Historicky první soutěžní zápas odehráli vsetínští hokejisté na Silvestra 1939 proti Valašskému Meziříčí. Proto se vrchol letošních narozeninových oslav uskutečnil právě v tomto období. V posledním domácím utkání roku 2019 proti Porubě a v prvním nového roku 2020 proti Přerovu nastoupili Valaši ve speciální sadě dresů. Jejich prostřednictvím složili poctu hráčům, kteří bojovali za vsetínský klub v dobách minulých, kdy podmínky pro lední hokej byly na úplně jiné úrovni než dnes. „Bavíme se o období od roku 1939 až do 90. let. Chtěli jsme vzdát hold hráčům, kteří skutečně budovali hokej ve městě,“ poznamenal Daniel Tobola. Před utkáním s Porubou tak na ledovou plochu zamířily legendy jako Miroslav Holec, Richard Sachr, Josef Lang, Milan Křiva či Ivan Tesařík. Tribuny zaplněného Lapače jim tak mohly ještě jednou zatleskat a symbolicky poděkovat za úsilí, které hráči v dřívějších dobách věnovali hokeji dokonce na otevřeném zimním stadionu, případně na zaledněné části fotbalového hřiště.

7. Kronika vsetínského hokeje

Hokejový Vsetín dostal k narozeninám svoji první oficiální kroniku. Ta mapuje cestu klubu od skromných začátků v příšeří druhé světové války přes období šesti extraligových titulů na přelomu milénia až do dnešní doby, kdy Valaši bojují ve druhé nejvyšší soutěži. Obsáhlá publikace přináší příběhy jednotlivých sezon, které vsetínští hokejisté odehráli v letech 1939 - 2019, portréty klubových legend a celou řadu dosud nepublikovaných fotografií. Kniha je doplněna o cennou statistickou část, v níž čtenáři naleznou kompletní výsledky či tabulky včetně rekordů a zajímavostí vsetínského hokeje. Vedle kroniky vyšla také limitované edice sběratelských kartiček s ikonickými hráči klubu, fanshop nabídl celou řadu výročních artiklů. V současné době na webových stránkách VHK vychází pravidelně každý týden nový dokumentární seriál rozhovorů FENOMÉN VSETÍN: Mnoho příběhů, jeden klub. Přináší autentické výpovědi bývalých hráčů o jejich vztahu a působení na Valašsku.

8. Legenda legendám: Josef Ryžov

Celorepublikový dobročinný projekt Legenda pomáhá se po dvou letech vrátil na tuzemské stadiony. Letošní pokračování neslo název Legenda legendám a oproti prvnímu ročníku z roku 2017 se rozšířilo o ikony všech zúčastněných klubů. VHK ROBE Vsetín zvolil pro tuto příležitost ústřední postavu založení hokejového oddílu v roce 1939. Muže, který za vsetínský klub v jeho počátcích nejen hrál, ale později mužstvo i dlouhých jednadvacet let trénoval: Josefa Ryžova. Právě s jeho podobiznou na dresech odehráli Valaši 27. ledna první třetinu domácího utkání s Chomutovem. „Josefu Ryžovovi vděčíme za mnohé. Co řekl, to platilo,“ vzpomínal na svého někdejšího trenéra bývalý útočník Miroslav Holec. Výtěžek z aukce všech dresů zopakoval úspěch z prvního ročníku a dosáhl téměř dvou milionů korun. Získá jej Nadační fond Ivana Hlinky pomáhajícím bývalým hokejistům, kteří se sami nebo jejich rodiny nacházejí ve svízelné životní situaci.

9. Dorost zachráněn, junioři mezi nejlepšími

Vsetínský dorost pokukoval po možnosti porvat se o postup do play-off, ale při dělení skupin mu elitní šestka unikla. Do bojů o záchranu vstoupili Vsacané znamenitě. V této nadstavbě nebodovali pouze ve třech utkáních a za sebou nechali vrstevníky z Českých Budějovic, Jihlavy nebo Olomouce, která se společně s dalšími pěti kluby s nejvyšší soutěži dorostu bude pravděpodobně loučit. Na rozdíl od juniorské soutěže zde totiž došlo ke zúžení sportovní cestou. Český hokej nezařadil tři administrativně vyloučené kluby zpět do nejvyšší soutěže juniorů, kde dle sportovních regulí měly právo nastoupit. Extraliga však na Lapači zůstala, svaz ji nazval dle titulárního partnera Redstone. Držitelé akademií v republice nastupovali pouze v turnaji O pohár DHL. V nově vytvořené soutěži se Vsetín společně s Havířovem a Přerovem vymykal zbytku a vrchol sezony sliboval zajímavé rozuzlení v play-off. Valachy měl v semifinále čekat soupeř právě z Přerova. Jak by to dopadlo, to se již bohužel nedozvíme, ale Vsetínští měli nakročeno minimálně k medailovému umístění.

10. Hokej na dřeň: Přes 224 potenciálních dárců

V rámci pátého ročníku tradiční akce Hokej na dřeň se přímo na zimním stadionu zapsalo do Českého národního registru dárců dřeně dalších 24 potenciálních dárců včetně vsetínských hokejistů VHK Ondřeje Smetany a Lukáše Volfa. Celkem se za uplynulých pět let povedlo na Lapači přivést do registru více než 224 lidí, kteří jednou někomu mohou zachránit život! Letošní ročník Valaši vyšperkovali účastí velkých sportovních jmen mimo ledního hokej. „Ten je ve Vsetíně od začátku spojen s fotbalem. Vždyť první zápasy našich hokejistů se hrály na fotbalovém hřišti v Tyršově ulici. Proto jsme se rozhodli oslovit známá fotbalová jména a jsme rádi, že se řada z nich do Hokeje na dřeň zapojí,“ poznamenal Forch. Do aukce, jejíž výtěžek získá Český národní registr dárců dřeně, věnovali svůj podepsaný dres například Michal Horňák, Ondřej Čelůstka nebo Roman Hubník. K fotbalistům se vztahem k regionu se darováním svého podepsaného dresu připojila i globální hvězda současné kopané, portugalský útočník Cristiano Ronaldo. Výtěžek z dražby překročil 50 tisíc korun.

Jmenovka Vlach znovu na vsetínském dresu

Hokejové osudy bývají nevyzpytatelné a občas přinesou i zajímavou paralelu. Když někdejší útočník Rostislav Vlach v roce 1993 mířil do Vsetína, měl po třicítce a klub z Lapače působil ve druhé nejvyšší soutěži. Jeho syn Roman letos v lednu shodou okolností napsal podobný příběh. Po sedmadvaceti letech. „Musím říct, že to táta taky zmínil, bavili jsme se o tom. Byl bych strašně rád, kdyby to bylo ve stejném scénáři, jako u něj,“ usmíval se po příchodu Vlach mladší, jehož otec vytáhl Vsetín do nejvyšší soutěže a pomohl mu ke čtyřem zlatým medailím. V pokračování „rodinné tradice“ však Roman Vlach nebyl první, například v předchozí sezoně oblékal vsetínský dres Luboš Rob mladší, jenž se stal dokonce nejlepším střelcem celé Chance ligy.

banner pod článkem