Vstupenky online

Vsetín poprvé v historii míří k soutěžnímu utkání do Chomutova

Jan Tajzler • 01.12.2019

Základní část Chance ligy míří do svého finiše, v nově započatém týdnu zbývají odehrát tři kola a soutěž se rozdělí na dvě poloviny. Vsetín už má jisté, že si zahraje v části vítězů. Stejnou jistotu by po pondělku měli rádi také Piráti z Chomutova, kterým chybí jediný bod. Utkání mezi Chomutovem a Vsetínem startuje v 17:30 a bude to vůbec poprvé, co se oba kluby potkávají při společné konfrontaci na chomutovské půdě.

První vzájemný zápas letošní sezony a vůbec historicky první mezi celky Vsetína a Chomutova se odehrál v sobotu 12.října, tedy přesně na den, kdy vsetínský klub oslavil 80. výročí své existence. Zápas se definitivně rozsekl až ve 3. třetině, kdy Vsetín za stavu 2:2 přidal další tři trefy a získal cenné tři body. Na toto utkání se spokojeností jistě vzpomíná Vlastimil Dostálek, jenž nastřílel Pirátům hattrick. Nyní se schyluje k odvetě na severu Čech a Piráti touží po pomstě.

Z Chomutova se body nevozí snadno

Po pádu z nejvyšší soutěže se chtějí v Chomutově zkonsolidovat a znovu v budoucnosti zaútočit na návrat a kdyby se sportovně zadařilo, proč už ne letos. Tamní vedení složené z místních podnikatelů se případnému postupu nebrání. Nyní se však Chomutov nachází v situaci, kdy se snaží navrátit do herní pohody, která jej zdobila v dřívějším průběhu základní části. Chomutovská Rocknet aréna doposud poznala pouze tři dobyvatele. Vítězství Českých Budějovic 4:1 na počátku října nebylo ničím výjimečným, ale listopadové porážky od Benátek nad Jizerou (1:2sn) a jihlavské Dukly (1:3) v kombinaci s nezdary na ledech soupeřů přinutily vedení jednat. Odnesl to hlavní trenér Martin Štrba, na jehož místo nastupuje patriot Miroslav Buchal, jenž si odbude premiéru právě v domácím utkání se Vsetínem.

Chomutovu chybí k jistotě elitní osmičky jediný bod, momentálně Piráti kotví na 6. pozici s dvoubodovou ztrátou na 4. Vsetín a osmibodovým náskokem na 9. Prostějov. Mezi nejlepší útočníky Chomutova můžeme zařadit Petra Stloukala, jenž je s počtem 13 branek a 10 asistencemi nejlepším střelcem a zároveň nejproduktivnějším hráčem klubu. O jediný bod za ním je Filip Suchý (9+13), trojici nejproduktivnějších pak uzavírá Darby Llewellyn (9+8), neztrácí se ani exvsetínský Tomáš Pitule (5+11).

Defenzivní řady mají na povel Lukáš Blaha s Dušanem Žovincem, oba beci čítají shodnou bilanci (2+9). Chomutov umí často skórovat, když je na ledě Viktor Lang +9 nebo Dominik Tejnor +7. Brankoviště střeží čerstvě dvacetiletý talent Dominik Pavlát a nevede si vůbec zle, úspěšnost zákroků 92,59% a průměr inkasovaných branek 2,28 budiž jasným důkazem. V posledním utkání na ledě Poruby však hájil branku Chomutova Richard Běhula

Podaří se Vsetínu konečně skórovat v přesilovce?

Vsetín může být po sobotě v klidu, díky získanému bodu z moravského derby proti Přerovu už má jistotu elitní osmičky. To však vzhledem k ambicím nemůže Valachy uspokojit. Vsetín proti Zubrům pokračoval v trápení, které jej provází během početních výhod, když k tomu připočteme šest přesilových her v Českých Budějovic a osm v utkání s Přerovem, je nemohoucnost Valachů v klíčové disciplíně k zamyšlení. To si moc dobře uvědomuje i trenér Jiří Dopita, jenž po domácím utkání proti Přerovu chválil mužstvo za zlepšený výkon, ovšem přesilovky jsou momentálně achilovou patou jeho týmu. „My musíme zapracovat na přesilových hrách. Pokud proti takovým týmům nedáte více než jeden gól a nejdete do trháku, tak je těžké se prosadit. Bylo to náročné utkání, nic se ale neděje, my se musíme sami zlepšit hlavně v přesilových hrách.“

Se svým trenérem souhlasil po utkání také střelec jediné vsetínské branky proti Přerovu Antonín Pechanec: „Přesilovky jsou našim kamenem úrazu, musíme na tom zapracovat a konečně je zlepšit.“ Vsetín se v procentuální úspěšnosti využití přesilových her propadl na 11. místo v rámci Chance ligy, jeho aktuální úspěšnost činí 16,78%. Chomutov je na tom ještě hůř, s úspěšnosti 14,08% je dokonce nejhorší z celé soutěže. Zajímavostí je, že Vsetín odehrál nejvíc přesilových her z celé soutěže – celkem 143 a Chomutov pouze o jednu méně. Oba celky si tak nemohou stěžovat na možnosti rozhodovat zápasy, avšak schází jim efektivita. Uvidíme, co přinese vzájemné soupeření v pondělním kole.

Historicky druhé soutěžní utkání mezi Chomutovem a Vsetínem startuje v pondělí od 17:30 v Rocknet aréně. Pokud se v úvodu týdne nechystáte na dlouhou cestu pod Krušné hory, můžete utkání sledovat prostřednictvím onlajn reportáže a nebo si naladit přímý přenos skrz portál hokejkatv.cz.

Sestavy v posledním kole:

Chomutov: Běhula (35.–37. Altrichter) – Žovinec, Rýgl, Blaha, Seemann, Piché, Lang – Sklenář, Suchý, Černý – Rudovský, Pitule, Stloukal – Tomica, J. Svoboda, Llewellyn – Chrpa, Doktor, Hlava

Vsetín: Bláha – Slováček (A), Teper, Kudělka, Hunkes, J. Drtina (A), Jeřábek, Ondračka – Jonák (C), Kucharczyk, Gorčík – Procházka, Rehuš, Dostálek – Karafiát, Pechanec, D. Tůma – Hořanský, Šilhavý, L. Volf.

banner pod článkem