Vstupenky online

Hledal jsem něco víc, a proto jsem se rozhodl pro Vsetín, říká Ondřej Bláha

Kutěj Josef • 13.05.2019

Prvního května se každoročně otevírá letní přestupové období, a to umožňuje týmům zveřejňovat své první posily pro nadcházející sezóny. Toho opět využil i Vsetín, který zbrojí na sezónu 2019/2020. Cíle jsou nemalé, a tak je jasné, že posily musí přicházet. První výraznou posilu, kterou bylo nutno po odchodu Jana Šelepněva přivést, byl hráč na pozici gólmana. První potvrzenou posilou se tak stal Ondřej Bláha. Rodák z Českých Budějovic v loňské sezóně naplno ukázal své kvality, a hlavně díky jeho výkonům se havířovský AZ dostal do bojů o playoff. Není proto náhodou, že si jej vyhlédl právě Vsetín a my vám s Ondrou přinášíme první rozhovor.

Ondro vítejte na Vsetíně. Po loňské velmi vydařené sezóně v dresu Havířova míříte na vsetínský Lapač. Jak se přestup odehrál?
V Havířově mi skončila smlouva. Sezóna tam byla výborná, podařily se nám výsledky, které vedení a možná ani fanoušci nečekali a my byli rádi, že jsme mohli celou sezónu být takhle nahoře a nakonec potrápit Budějovice. Nakonec jsem si ale říkal co dál. Na stole byla nabídka dlouhodobé spolupráce v Havířově. Nicméně v hlavě jsem si řekl, že tohle asi není zatím to, co by mě naplnilo, a že hledám něco trochu víc, že chci udělat nějaký týmový úspěch a hrát ještě výš. Dostal jsem nabídku ze Vsetína, ta mě zaujala a prakticky hned jsme se dohodli a já jsem rád, že můžu být tady.

Myslíte, že právě loňská sezóna byla impulsem pro Vsetín, aby si vás vytáhl k sobě do týmu?
Něco na tom možná bude. Ale nemyslím si, že se kouká jen na jednu sezónu. Je potřeba mít výkonnost dlouhodobě. Chytám už pár let a nemyslím si, že šlo jen o letošní sezónu, ale i o roky v Budějovicích, které jsem tam strávil. Spíš si myslím, že se to tak nějak nakupilo a díky tomu mi dali nabídku.

Tedy hlavním impulzem pro vás, proč jít na Vsetín, byla vyšší možnost úspěchu?
Ano. Prostě je to tak, že bych chtěl něco vyhrát. V Havířově, přestože je tam vše fajn, hráči, vedení, fanoušci, prostě vše, tak není úplně hlavní cíl vyhrát a někam postoupit. Úplně jsem necítil, že bych v Havířově naplnil své cíle, zatímco tady na Vsetíně ten hlad po postupu je a celý tým má ty nejvyšší ambice.

Víme, že o vás byl zájem i ze strany extraligových klubů, konkrétně z Mladé Boleslavi. Jaká to byla zkušenost?
Já jsem měl v Boleslavi střídavé starty, takže jsem tam po sezóně jel a zkoušel jsem možnosti, jestli se dostanu do extraligy, nebo ne. Protože každý rok jsem měl udělaný nějaký střídavý start a nikdy jsem se tam pořádně nedostal. Teď to bohužel taky nevyšlo. Nicméně po konci sezóny v Havířově jsem v Boleslavi trénoval a při playoff byl k dispozici. Nakonec po jednáních jsem v Boleslavi smlouvu nedostal a dohodl se na Vsetíně.

Přicházíte na Vsetín za brankářským kolegou Davidem Gábou. Na týmových fotkách z akcí se spolu, vypadá, náramně bavíte. Jste něco jako bratři?
Tak my jsme spolu s Davidem prakticky vyrůstali od mala. Nebo ne od mala, ale v dorostu a v juniorech jsme se potkávali dost často a tvořili tam dvojici. Vlastně i v Budějovicích v „Áčku“ jsme spolu taky 2 roky chytali a byly to hezké 2 roky. Udělali jsme baráž, ale do extraligy se nám postoupit nepodařilo, takže pak přišla obměna týmu a hodně hráčů odešlo. Odešli jsme i my dva. Každý za jiným angažmá a teď když byla ta možnost zahrát si zase spolu v jednom dresu, tak jsme si spolu nějak řekli, že by to mohlo být fajn a já nabídku přijal.

Je právě David osoba, se kterou budete na Vsetíně bydlet?
Ne, zas tak rád ho nemám (směje se). Každý už máme své životy a bude asi stačit, když se budeme potkávat na zimáku, při zápasech a občas někdy ve volnu. Samozřejmě tím, že se známe, tak spolu nějaký čas teď v létě trávíme asi víc než v sezóně, ale na společné bydlení to asi není (směje se).

Ve vsetínském dresu nastupuje více hráčů, kteří jsou spjati s Budějovicemi. Byl i tohle bod proč právě Vsetín?
Tak pár kluků tady znám nejen z Budějovic, protože v první lize již chvíli hraji, a tak nějak se spolu známe všichni, i když ne třeba osobně, ale od vidění jo. Takže to, že tady některé hráče znám nebylo úplně důležité. I když jsem přicházel do Havířova, tak tam jsem nikoho neznal a člověk se časem seznámí. Někdy to trvá déle, někdy méně, ale budu se snažit do týmu co nejvíce zapadnout. Takže jak říkám, nebyl to úplně nějaký impuls k tomu abych šel sem.

Z Havířova nepřicházíte navíc sám. Přichází s vámi i Braňo Rehuš, cítíte, že tým bude právě díky příchozím posilám zase silnější?
Věřím že ano. Na papíře to vypadá zatím velice dobře. Ale je jasné, že soupiska zápasy nevyhrává. Bude to stát spoustu práce, aby si tým sednul a vytvořili jsme správnou partu. A za Braňa jsem rád. Znám jej dobře. V Havířově jsme bydleli kousek od sebe, trávili jsme tam spolu hodně času. Je to velmi kvalitní hráč, který si myslím, že rozhodně týmu pomůže.

Spolu s dalšími posilami přichází z Košic i Martin Dudáš, nemáte z jeho rány trochu obavy?
No (směje se). Už jsme si ho s Gábičem trochu připravovali, ať si to šetří na někoho jiného a ne na nás, že se i občas budeme zrovna v brance střídat, když bude střílet ať si vystřelí i na prázdnou branku a tak. Musíme si s ním trochu teď v létě pohrát, abychom se do brány vůbec dostali, aby nás nesestřelil. Samozřejmě to je legrace. Je dobře, že v týmu máme takového hráče, který si bude umět sjednat respekt, a ta rána (cca 170km/h) doufám, že se bude trefovat do soupeřovy brány.

Už jste to trochu naznačil, ale jaké jsou vaše cíle tady na Vsetíně?
Jak už jsem říkal. Když jsem poprvé v Budějovicích přišel do chlapů tak byly cíle vysoké. Postoupit do extraligy, a právě to mi v Havířově trochu chybělo, že tam nebyl úplně takový konkrétní cíl. Tady se také nahlas nemluví o nějakém konkrétním cíli postupu, ale v sobě to tu má v kabině každý. Také se tady dost kluků obměnilo a všechno si musí sednout a udělal se nový systém soutěže, který taky může být trochu zrádný, ale i tak chceme hrát úplně nahoře, což je jasné.

Už víte, jaká bude vaše role? Loni jste byl jasnou jedničkou.
Zatím jsem to ani nějak neřešil. Tyhle týmy, ať se podíváme na Jihlavu, Budějovice, loni Kladno, mají vždy vyrovnané brankáře a tohle je důležité. Myslím si, že jsme tu dva výborní brankáři, a že to jako dvojice budeme táhnout, a pak v playoff se možná do brány dostane pouze ten lepší. Na rozhodování je času dost a my musíme táhnout spolu a potom se uvidí. Cíl je jasný, tým musí vyhrávat, ať budu v bráně já, nebo David. Myslím si, že práce budeme mít oba dost.

Na Vsetíně jste zatím krátce, nicméně jak se vám tu líbí?
Jo, dobré. Já na Vsetín jezdil jako soupeř velmi rád. Mám moc rád zápasy, na které chodí hodně lidí a je výborná atmosféra. Ty, které jsou emotivní a z toho já byl tady vždy nadšený, a i tohle byl jeden z faktorů, že je tady takováto kulisa, že tu ti fanoušci jsou. Jsou pro tým obrovsky důležití. Jinak kabina, prostředí, vše se mi líbí moc, takže zatím jsem spokojený.

Jak prozatím probíhá letní příprava? Je vaše oblíbená, nebo spíše ne?
Zatím trénujeme brankaři zvlášť s našim trenérem, a to 2x denně. Zatím se nepotkáváme ani moc s kluky z týmu, ale na to si myslím bude ještě času dost (směje se). Teď je to o tom posilnit, natrénovat ať je z čeho v sezóně brát. Jinak člověk má rozhodně raději zápasy a vše kolem na ledě, ale je to potřeba. Tréninky jsou dobré, sice vydatné, ale dobré. Mají hlavu a patu, a to mi sedí, takže se to dá přežít.

Tohle asi ne každý ví, že trénujete odděleně. Jaký je tedy rozdíl v přípravě oproti hráčům z pole?
Hlavně nezvedáme takové váhy jako hráči. Nemáme tréninky zaměřené na obrovské svaly, abychom zvedali nějaké obrovské činky. My objem vypolstrujeme pak až výstrojí (směje se). Trénink je směřovaný hlavně na reflexy a odrazovou sílu. Ten trénink je odlišný, je spíše na výbušnost a rychlostní věci, než nějaké těžké váhy a dlouhé tratě.

Mnoho hráčů, kteří přijíždějí na Lapač říká, že má svou vlastní atmosféru. Cítil jste něco, když jste sem poprvé přijel jako vsetínský hráč?
Je to zvláštní zimák. Má své obrovské kouzlo. Já ho i takhle prázdný rád vidím, je tady takové příjemné ticho, které nicméně doufám v sezóně nezažijeme. Je to tady strašně specifické, má menší kluziště což mám rád a vyhovuje mi to. Mně se tady zimák vždycky líbil, hlavně kvůli fanouškům a atmosféře, kterou tady dokážou vytvořit. A hlavně pak to jméno, už když jsme byli malí jsme si zpívali různé popěvky o Lapači, prostě má svou historii a je to tady cítit.

Když se bavíme o kouzle, vy jste loni měl na přilbě seriálového kouče Hrouzka (seriál Lajna), plánujete něco podobného i u nás?
Tohle ještě musím nějak promyslet. Tohle mě vždy bavilo si s maskou vyhrát a vytvořit si návrh. Vždy jsem si to tak nějak dělal sám. Loni mi Hrouzek k Havířovu tak nějak seděl, protože se to tam natáčelo, a i jsem viděl nějaké díly, tak mi to přišlo fajn si jej tam dát. Sebou si jej sem neberu. To je jasné. Trenéra máme. Takže Hrouzek nepřichází, ale něco se pokusím vymyslet, musím si trochu pojišťovat, co a jak aby to bylo fajn a vymyslet co si na masku dám, aby to bylo tématické.

Když se koukneme trošku na vážnější téma, kolem vás se to týkalo lidí loni i dnes. Vyřazení jak vsetínské, tak havířovské juniorky z ligy.
Já si myslím, že pro kluby je to velký problém. V Havířově i ve Vsetíně je to stejné téma a vím, že se kluci z juniorky dávali do "Áčka", aby se mohli vyhrát. Oba týmy sportovní cestou juniorku udržely, hrály i playoff a najednou se jim to ukončí. Myslím si, že když se nějaké změny dělají, měly by se dělat trochu dopředu, aby se ty týmy na tohle mohly připravit. Teď i s tím "Áčkem", najednou když už jsou rozjeté smlouvy, rozjetá letní příprava a přijdou další změny. Takováhle načasování mi nepřijde úplně ideální, když už je nějaká změna mělo by to být dopředu. No, když týmu skončí juniorka, myslím si, že je to velký problém, protože kluci z juniorky do mužů přechází, zatímco z dorostu do mužů je to obrovský skok a návaznost pak chybí.

A nový systém první ligy?
No uvidíme jak dlouhou bude mít budoucnost, jestli nebude za půl roku zase vše jinak. Pravdou je, že přibudou atraktivnější zápasy, což je fajn. Nicméně ten systém je zrádný. Po 30 kolech již bude rozhodnuto, kdo jde přímo do playoff, a kdo ne. Sice budou zápasy s kvalitnějšími soupeři, ale nebude to mít ten správný náboj, drama až do konce. Kolem osmičky asi ano, ale já doufám, že budeme výš, ale ty stíhací závody ke konci sezóny mají taky své kouzlo. Ale uvidíme až se soutěž rozběhne, co to přinese.

Vsetínští fanoušci na vás z dřívějška asi nebudou mít úplně dobré vzpomínky, neboť jste nás tady s Havířovem dost trápil. Nicméně jak si vzpomínáte na fanoušky Vsetína?
Jak už jsem něco říkal. Když jsou to fanoušci a křičí na soupeře a podporují svůj tým je to paráda. Když jsem tady byl a samozřejmě byl v jiných barvách a trápil jsem vsetínské, tak mě to více motivovalo, když na mě o to více hulákali. A tak je to správné, hrajeme hokej pro lidi a ne pro nás a prázdné tribuny. Já na to vzpomínám opravdu v dobrém, takže se budu snažit, aby mě přijali za svého.

Na co se tady nejvíce těšíte?
Až budeme hrát. Těším se celkově na sezónu. Jak na fanoušky, až tady najedu na led, na zápasy, na tým. Na nové výzvy. Je to ho hodně a už se nemůžu dočkat.

Je na závěr něco, co byste chtěl vzkázat fanouškům?
Já na tohle nikdy nebyl, na takové slogany (směje se). Samozřejmě bych jim ale chtěl vzkázat, aby chodili na hokej, aby nás podporovali a my se naopak budeme snažit jim to co nejvíce oplatit na ledě a hrát zápasy na maximum a dát do nich vše co v nás bude. A hlavně abychom byli na konci všichni spokojeni s tím, co jsme dokázali. 

banner pod článkem