Vstupenky online

Semifinálová bitva začíná! Brány baráže střeží českobudějovický Motor

Jan Tajzler • 14.03.2019

Sotva skončila nervy drásající série s Prostějovem, čeká na Valachy další výzva. Ve vytouženém semifinále se Vsacané utkají s českobudějovickým Motorem. Jihočeši touží již léta po návratu do nejvyšší soutěže, naopak u Vsetína by se mohlo zdát, že má splněno, vždyť postup do semifinále byl cílem. Ovšem zelenožlutí rozhodně nepodléhají alibismu a v domácím prostředí vstoupí do další bitvy, na jehož vítěze čeká baráž o postup do extraligy. První díl semifinálové série je na programu od pátečních 17:30 na vsetínském Lapači.

Zápasy v základní části? Maximálně vyrovnané

České Budějovice dokázaly na Valašsku zvítězit hned v prvním vzájemném utkání a staly se jedním ze čtyř letošních dobyvatelů vsetínského Lapače, když zvítězili těsně 3:2. Těsným výsledkem skončila i jihočeská odveta, kde Vsetínští nestačili tentokrát 1:2. Poté už se ovšem ke slovu dostali Valaši, nejprve na Lapači vyhráli 3:2, aby ve strhující bitvě o konečné druhé místo odvezli z jižních Čech všechny body za vítězství 4:3. Tak jako byla vyrovnaná utkání v základní části, lze očekávat i tuhé boje v semifinálové sérii play-off.

14.KOLO PO 15.10.17:30

Vsetín – České Budějovice 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

30.KOLO SO 1.12. 17:30

České Budějovice – Vsetín 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

45.KOLO SO 12.1. 17:30

Vsetín – České Budějovice 3:2 (1:0, 0:2, 2:0)

60.KOLO ÚT 26.2. 17:30

České Budějovice – Vsetín 3:4 (2:2, 1:1, 0:1)

Návrat Motoru - kapitola šestá

Nejvyšší soutěž zmizela z Českých Budějovic podobně jako ve Vsetíně ze dne na den. Na rozdíl od Valachů se však na jihu Čech nejednalo o finanční problémy, nýbrž o umíněnost podnikatele Miroslava Schöna, jenž z tradičního extraligového města a hokejové bašty předvedl licenci do Hradce Králové. Díky místním patriotům se však hokej na břehu Vltavy hrál nadále na profesionální úrovni. Klub pod staronovým názvem Motor se v sezoně 2013/2014 restartoval a od následujícího ročníků už útočil na návrat mezi českou hokejovou smetánku. České Budějovice se ve svých snahách o velkolepý návrat dokázaly dvakrát probít do baráže. Stalo se tak v lichých letech 2015 a 2017, v těch sudých je pokaždé zastavil semifinálový soupeř, vloni to bylo Kladno. Na jihu Čech však nadále trvá hokejová horečka, která klub provází od prvoligového restartu. Věrni příznivci českobudějovického hokeje doufají, že aktuální lichý rok 2019 už bude ten osudový, kdy se jihočeská metropole vrátí na extraligovou mapu.

Vedení českobudějovického klubu vsadilo před začátkem nové sezony na patriota a osobnost českého hokeje Václava Prospala. Bývalý hokejista se zkušenostmi z NHL či vrcholných reprezentačních akcí se do práce na střídačce Motoru pustil se stejnou vervou, jakou předváděl i během své bohaté hráčské kariéry. Od svých hráčů vyžaduje maximální nasazení a bojovnost. Zprvu se České Budějovice zahájily nový ročník pod Prospalovým vedením slibně, v úvodu základní části se držely na čele tabulky, zlomem ve výkonnosti Jihočechů se však nakrátko staly kontumace zapříčiněné administrativním pochybením. Jihočeši se však dokázali oklepat a znovu začali pravidelně vítězit. V napjaté první čtveřici bojovali až do konce o co nejvýhodnější postavení pro play-off, nakonec však v nedávném posledním kole základní části v přímém souboji podlehli Vsetínu a do vyřazovacích bojů vstupovali ze třetí pozice, která jim přisoudila do prvního kola soupeře z Havířova.

Proti Slezanům byli Jihočeši jasnými favority. Ovšem vyrovnanost druhé nejvyšší soutěže rok od roku stoupá a havířovský Azet rozhodně nebyl ani pro extraligového zájemce snadným oříškem. Vše začalo dle plánu. Prospalův tým v úvodním utkání série na domácím ledě zvítězil 5:2. Ovšem odpor Slezanů na sebe nenechal dlouho čekat, hned na druhý den odjížděli hráči Motoru z vlastního ledu poražení 0:3. Klíčové pro celou sérii byly nakonec utkání ve Slezsku. Zde Motor čelil vysokému nasazení domácích borců, ovšem obě bitvy na horkém havířovském ledě zvládl a po výhrách 2:0 a 4:3 mířil zpět na domácí půdu na jih Čech. Slezané se však dokázali vzepřít osudu a v jindy těžko dobyvatelné Budvar aréně podruhé v sérii zvítězili, tentokrát 3:2. Jihočechy tak čekala opět dlouhá cesta k polským hranicím, ale byla to cesta vítězná, neboť České Budějovice v Havířově i do třetice zvítězily a po vítězství 4:1 slavili postup do semifinále. Zajímavostí je však bilance Jihočechů na domácím ledě, Budvar aréna není příliš zvyklá na radostné projevy hostů. Tím spíš bylo překvapením, když hráči Azetu vybojovali své dvě vítězství právě na ledě Motoru, naopak ten předvedl, že mu nedělá problém vyhrávat i na ledě soupeřů, což může být určitý signál i směrem k zahájení semifinálové série na vsetínském Lapači.

Během čtvrtfinálové série našly Jihočeši kanonýra ve Zdeňku Doležalovi, jenž do sítě Azetu zaznamenal čtyři přesné trefy a na stejný počet branek také asistoval. Ovšem pozadu nezůstal ani nejproduktivnější hráč základní části Martin Novák, ten k postupu do semifinále přispěl třemi kanadskými body. Výtečnou formu si na play-off načasovali Václav Karabáček (2+6) a Bradley Cody (2+7). Výše jmenování byli hlavními strůjci čtvrtfinálového úspěchu Motoru, ovšem v sérii s Valachy může být vše jinak. Proti Vsetínu se v základní části dařilo také Lukáši Endálovi, jenž by měl patřit mezi nejzkušenější opory Prospalova útoku.

Z defenzívy se dařilo týmovou produktivitu podporovat velezkušenému Zdeňku Kutlákovi (0+6), na play-off se dobře připravil také Pavel Pýcha (0+3). Nejspolehlivějším bránícím hráčem Motoru se ukázal pro sérii s Havířovem Karel Plášil, jenž čítá na svém kontě tři plusové body. V brankovišti Motoru docházelo podobně jako ve Vsetíně ke střídání dvou maskovaných mužů. Není se čemu divit, Jan Strmeň hájil českobudějovickou branku po většinu průběhu základní části a Petr Kváča zase během dlouhodobé fáze sezony sbíral zkušenosti v nejvyšší soutěži. Oba brankáři působí vyrovnaným dojmem, mírně lepší úspěšnost zákroků zaznamenal Kváča - 92,25, Strmeň ovšem se svými 91,55 procenty nezůstává pozadu. Trenéři Prospal s Totterem hodlají na oba muže sázet i v semifinále se Vsetínem, kdo se však proti domácím Valachům do branky postaví v pátek, ví zatím nejspíš jenom kabina budoucích hostů.

Vsetín splnil cíl, půjde ještě dál?

V úterý dokázali Vsetínští zvládnout sedmý čtvrtfinálový duel s Jestřáby, a úspěšně tak zakončit vypjatou a hlavně vyrovnanou sérii s konkurentem z Hané. Vsetín vstupoval do rozhodující bitvy po dvou porážkách v základní hrací době, psychologická výhoda měla být na straně Prostějova stejně tak i váha zkušeností. Ovšem zelenožlutí začali utkání bravůrně a po vítězství 6:2 slavili kýžený postup do semifinále. Na žádný oddych však čas nebyl, svěřenci trenérů Dopity a Jenáčka museli ihned přeorientovat na dalšího soupeře, kterým byl dopředu známý Motor. Jelikož Vsetín začíná sérii na domácím ledě, neměl by být pro něj jeden odehraný zápas navíc, naopak mohla by to být pro Valachy i mírná výhoda, na rozdíl od Jihočechů mohou být rozehraní, ale uvidíme v pátek, jak se kterému celku podařilo na úvod atraktivní série připravit.

Hokejová veřejnost by si mohla říct, že Vsetín má vlastně splněno. Ovšem vzhledem k průběhu sezony to určitě říci nelze. Navíc který tým by si v tak atraktivní společnosti jako jsou České Budějovice, Jihlava či Kladno řekl, že bude plnit pouze roli sparing partnera. Ne, Vsetínští rozhodně nehodlají přihlížet, jak si České Budějovice jdou za svým, to už ostatně Prospalově družině naznačily v základní části. “Budeme se vám všem chtít odměnit tím nejlepším výkonem a nejlepším hokejem jaký umíme. Věříme, že přejdeme i přes Motor, i když to bude těžká a trnitá cesta, určitě to nebude nic jednoduchého, ale pro vás se o to popereme! Musíme se teď soustředit zápas od zápasu a dát do toho vše,” burcuje hokejový Vsetín před startem semifinál útočník Ondřej Kopta.

Během čtvrtfinálové série s Prostějovem našel Vsetín nejproduktivnějšího hráče v obránci Jakubu Teprovi, příkladný bojovník dal o sobě vědět sedmi kanadskými body za vstřelení dvou branek a pěti asistencí. Neztratil se ani Ondřej Slováček (0+4). Ve vyřazovací části se Valachům probudili také nečekaní střelci, výbornou sérii odehrál David Březina (4+2). Totožnou bilancí se blýskl také bojovník ze čtvrté formace Vojtěch Šilhavý, jenž se Vsetínem prožil i postupovou sezonu, nyní se v zelenožlutém dresu pokusí zatlouct na brány extraligové baráže. Cenné zkušenosti dokázal v pravý čas prodat vsetínský matador Radim Kucharczyk a se startem play-off se nezadrhl ani Luboš Rob se svými parťáky z formace Antonínem Pechancem a kapitánem Vítem Jonákem.

VÝZVA PRO FANOUŠKY - PODMÍNEČNÉ UZAVŘENÍ STADIONU

Žádáme všechny fanoušky, aby měli na paměti disciplinární trest, který obdržel náš/váš klub v pondělí v podobě PODMÍNĚNÉHO UZAVŘENÍ STADIONU NA 1 UTKÁNÍ. Jakékoliv porušení Návštěvního řádu, zejména v podobě vhazování jakýchkoliv předmětů či nápojů na ledovou plochu, střídačky, hráče, rozhodčí a další nedovolené projevy, můžou vést k dalšímu trestu pro náš i Váš klub. Nikdo si přeci nepřeje mít ZAVŘENÝ LAPAČ. Pojďme všichni fandit a vytvořit skvělou atmosféru jako tomu bylo v rozhodujícím utkání čtvrtfinále. To je ta správná podpora našeho týmu. Děkujeme.

Semifinálová série mezi Vsetínem a Českými Budějovicemi slibuje jinou kategorii hokejové podívané než tomu bylo s Prostějovem. Tím rozhodně nechceme říci, že by měla zákonitě přinést hezčí hokej, ale spíš můžeme očekávat jiný herní styl, který navíc oba celky měli v základní části hodně podobný. Ozdobou série zcela jistě budou fanoušci, vždyť České Budějovice jsou nejnavštěvovanějším mužstvem v celé soutěži a několikrát svou halu pro 6124 diváků i vyprodali. Ve Vsetíně sice vyprodáno nebylo, ale v sérii s tradičním klubem české hokejové scény se dá očekávat, že hranice vyprodaného Lapače bude v ohrožení, ta činí 5400 diváků, ovšem dle některých vsetínských fanoušků se legendární zimák mezi valašskými kopci vyprodat nedá, tak uvidíme. První díl semifinálových bitev startuje v pátek od 17:30 na vsetínském Lapači. Pro ty z vás, kteří se na Valašskou nedostanou, můžeme nabídnout textový onlajn přenos či služby portálu hokejkatv.cz, díky němuž můžete utkání sladovat v přímém přenosu.

Sestavy v posledním utkání play-off:

České Budějovice: Strmeň – M. Jandus, Vydarený, Plášil, Kutlák, Pavlin, Pýcha – Babka, R. Přikryl, Čermák – Endál, Gilbert, M. Novák – Z. Doležal, Bradley, Karabáček – Doktor, Dančišin, Beránek - Heřman.

Vsetín: Gába – J. Drtina, Mikuš, Teper, Slováček (A), Jeřábek, Frolo, Hryciow – Rác, Kucharczyk (A), Theoret – Rob, Pechanec, Jonák (C) – Březina, Šilhavý, Kopta – Vítek, Pitule, Karafiát.

banner pod článkem