Vstupenky online

Ostrý souboj na ledě i v hledišti. Na Lapač dorazí Havířov

Tomáš Kopecký • 14.09.2018

Vsetínský stadion se v sobotu dočká letošního prvního souboje dvou odvěkých rivalů, dorazí totiž AZ RESIDOMO Havířov. Zelenožlutí mají v úvodu soutěže nemilosrdně nabitý program, protože absolvují už svůj čtvrtý zápas za poslední týden, to by je však nemělo hendikepovat. Navíc budou chtít před vlastními fanoušky odčinit porážku z kladenského ledu a dostat se na vítěznou vlnu. S Havířovem to rozhodně nebudou mít jednoduché. Modročerným se sice během letní přestávky kupily odchody jako na běžícím páse, ale na výsledcích tohoto mužstva se to doposud neprojevilo. Slezané mají na kontě dvě výhry a v tabulce jim patří třetí příčka. Kdo se bude v sobotu radovat? Zápas začíná v 17:30.

Ve zlaté éře vsetínského hokeje se oba kluby potkávaly v jedné soutěži, a to až do roku 2003, kdy „Panteři“, jak zněl jejich název, z extraligy vypadli. Další atraktivní střetnutí pak přišla na řadu až o sedm let později. Cesty obou celků z východu republiky se střetly ve 2.lize – Východ. Pro fanoušky byly zápasy s Havířovem svátkem, protože je vždy doprovázela výborná atmosféra. Havířovští dali vale 2.lize v sezoně 2012/13 a vyjma jednoho ročníku byli vždy účastníky vyřazovací části. 

Stejně jako Vsetín, i Havířov loni dlouho bojoval o postup mezi nejlepší osmičku. Oběma se to nakonec povedlo a nechali za sebou Třebíč, Litoměřice i Frýdek-Místek, tedy týmy, které se řadily mezi další adepty. Havířov zakončili svou pouť ve čtvrtfinále, kde v pětizápasové sérii nestačil na favorizované České Budějovice. 

Havířov: Výrazně omlazený tým zatím šlape na výbornou

To letos se o Residomu mluví jako o týmu, který by měl zůstat za hranou postupu do play-off. Jaký je důvod náhlé změny? Především číslo 15, které symbolizuje počet hráčů, jež se s Gascontrol Arénou během letní přestávky rozloučili. Odešla jak útočná, tak obranná síla, stačí se jen podívat na výčet jmen. Marek Kalus, Marek Sikora, Jiří Krisl, Jan Hudeček, Vojtěch Tomi a další… To je pochopitelně velký problém, když si k tomu navíc připočteme zranění, které dlouhodobě vyřadilo ze hry Jakuba Kotalu. 

Hned v prvních třech kolech však modročerní dali jednoznačně najevo, že se s nimi musí počítat. Je pravdou, že z loňského kádru nezbylo tolik hráčů, jak by si možná vedení představovalo, ale přišla nová zajímavá jména, a také nováčci a hráči s menším zápasovým vytížením chytli svou šanci za pačesy. AZet dokázal v úvodním kole otočit nepříznivý vývoj utkání s Litoměřicemi, kde prohrával už 0:2, ale zásluhou výborně odehrané třetí periody nakonec vyhrál 4:2. Poté přišel další úspěch v derby s Frýdkem-Místkem. Výborně chytající gólman Ondřej Blaha a přesné zásahy Veselého, Gřeše a Kurovského dovedly Havířov k výhře 3:0. Až ve třetím kole poprvé okusili modročerní hořkost porážky, když v dalším krajském derby nestačili na nováčka z Poruby. Podaří se jim nyní uspět na Lapači? 

V útoku se mohou spolehnout na několik šikovných hokejistů, jako například Daniela Kurovského, loňského účastníka MS do dvaceti let, který absolvoval přípravu s Vítkovicemi a dokonce si v srpnu zahrál i na Lapači. Čtyři kanadské body má zatím na kontě Branislav Rehuš, posila z francouzského Mulhouse. Hodně se čeká také od Filipa Semana nebo Jakuba Mataie. „Slýchám různě od lidí ve městě, že máme slabý kádr, ale s tím úplně nesouhlasím. Není to jen o jménech. Třeba v Las Vegas složili kádr z hráčů jinde odepsaných a došli do finále Stanley Cupu,“ nechal se slyšet druhý jmenovaný v rozhovoru pro hc-havirov.cz. V obranných řadách dominují Patrik Luža a nově také ex-olomoucký Tomáš Houdek, jistotou v brankovišti by měl být Ondřej Bláha, jenž zatím odchytal všechny duely s úspěšností zákroků 93,2%.

Vsetín: Napraví Valaši porážku z Kladna? 

 Vsetínští hokejisté namlsali své fanoušky už před sezonou, a to excelentně odehranou přípravou s bilancí sedmi výher a jedné porážky. Kdekdo by si v tu chvíli možná pomyslel, že sezona bude už jen procházka růžovým sadem, avšak soutěžní zápasy jsou tak trochu jinou hokejovou disciplínou. Valachy potkal obtížný los, a tak ve venkovních zápasech museli čelit výborným soupeřům, přičemž ze zápasů s Prostějovem a Kladnem vytěžili jeden bod. Doma naopak splnili svou povinnost a zásluhou fenomenální třetí třetiny rozstříleli Kadaň 11:0. 

Vraťme se však ještě jednou ke středečnímu duelu ve městě, které si každý spojí s osobou Jaromíra Jágra a dalších velikánů. Vsetín měl na Kladně špatný nástup a hned ve druhé minutě inkasoval první gól. Celkově Valachům první třetina vůbec nevyšla, inkasovali ještě jednu branku, avšak stále neskládali zbraně a dokázali se dotáhnout zpět na dostřel. „Dnes to bylo o tom, že jsme první třetinu odehráli hrozně, postupně se to zlepšovalo, podařilo se nám snížit na 1:2 a měli jsme i nějaké šance, ale pak nás vrátil na zem třetí gól, který to tak nějak zlomil a rozhodl. Kdybychom dali na 2:2, tak to mohlo vypadat jinak, ale s tím teď nic neuděláme,“ prozradil po skončení utkání slovenský obránce Peter Mikuš. A skutečně, po třetí brance domácí opět převzali kontrolu nad zápasem, a nakonec zvítězili 5:2. 

Výborný výkon podal na ČEZ Stadionu gólman Jan Šelepněv, který zvláště v první třetině předváděl výborné zákroky a dlouho držel naděje svého týmu nad vodou. Bojovností zaujal také navrátilec Jiří Karafiát nebo již osvědčená trojka Rob-Pechanec-Jonák. V kanadském bodování je zatím stále nejvýše Mitchell Theoret (3+4). Zajímavá je situace v brankovišti, kde jsme zvědavi na to, zda poprvé dostane možnost ukázat se David Gába nebo trenéři opět pustí mezi tři tyče Šelepněva. 

Utkání VHK ROBE Vsetín – AZ RESIDOMO Havířov startuje v sobotu v 17:30, pokud se na vsetínský Lapač nedostanete, pak můžete sledovat textový online přenos a k dispozici by měl být také přímý přenos prostřednictvím TV COM.

Sestavy v posledním kole:

Vsetín: Šelepněv – Mikuš, Rudl, Teper, Slováček, Holomek, Jenáček, Hryciow – Karafiát, Rác, Theoret – Rob, Pechanec, Jonák – Březina, Podešva, Vávra – Jindra, Kucharczyk, Kopta.

Havířov: Bláha – Chroboček, Matai, Luža, Houdek, Dudek, Ševěček – R. Veselý, F. Seman, Rehuš – Maruna, Haas, L. Bednář – Gřeš, Pořízek, Kurovský – Macuh, Cihlář, Bambula – Pawliczek.

banner pod článkem