Vstupenky online

Ze Vsetína až na mistrovství světa. Tady jsem hokejově vyrostl, říká Trška

Tomáš Kopecký • 09.08.2018

Ani zdaleka to pro něj nebyl obyčejný srpnový večer. Po devíti letech nazul brusle na místě, se kterým jej pojí silné citové pouto a vyrazil do boje. Tentokrát však v dresu jiného týmu. Přestože se cesty Petera Tršky a Vsetína na dlouhou dobu rozešly, rozhodně na Valašsko nezanevřel a na svá juniorská letá, kdy tu působil, vzpomíná rád. „Vsetín mě nastartoval k velkému hokeji, vděčím mu za hodně. Říkám to úplně všude,“ prozradil pracovitý obránce, který to vlastní pílí dotáhl až na světový šampionát v Kolíně nad Rýnem, kde reprezentoval Slovensko. A kdo ví, třeba se jednou v budoucnu do Vsetína vrátí a magický kruh se tímto uzavře…

Jeho příchod na Valašsko byl spojen s hokejově smutným obdobím. Seniorský tým byl rozhodnutím arbitrážní komise vyloučen z extraligy a nastalo období temna, kdy byla všechna sláva z minulosti zahalena vrstvou prachu. Ve Vsetíně rok statečně bojovala pouze mládežnická družstva. I Peter Trška byl součástí jednoho takového, začínal totiž v roce 2007 ve starším dorostu. Coby patnáctiletý nováček patřil ve výběru do osmnácti let k něm nejmladším, postupnými krůčky a bojovností se však neustále posouval do role důležitého článku sestavy. Premiéru v seniorském hokeji si odbyl 12.9.2009 v utkání s Frýdkem-Místkem, kde nastoupil v obranné dvojici po boku krajana Jozefa Šimka. Za Valachy stihl odehrát ještě 6 utkání, aby se to poté vydal na štaci do bratislavského Slovanu. Přes Skalicu, Mladou Boleslav a brněnskou Kometu, se kterou si užil i oslavy mistrovského titulu v roce 2017, se v dalších letech přesunul až na sever Moravy, kde působí dodnes.

Dobrými výkony v brněnské Kometě si Trška vybojoval místo v závěrečném kádru pro Mistrovství světa 2017 v Kolíně nad Rýnem. Přestože se tento šampionát Slovákům vůbec nepovedl a byli rádi, že alespoň udrželi příslušnost v elitní divizi, šestadvacetiletý obránce na tento turnaj bude vzpomínat v dobrém. „Byla to pro mě obrovská životní zkušenost, zahrát si na tak velké akci proti USA, Švédsku, Rusku," říká.  

Po kolika letech jste se vrátil zpět na Vsetín? Co jste cítil, když jste nazul brusle a vyjel na zaplněný stadion?
Když jsem tu naposledy hrál soutěžní zápas, tak mi bylo necelých 18 let. Byl to pro mě speciální zápas, dopředu jsem věděl, že bude parádní atmosféra, jak to vsetínští fanoušci umí. Musím říct, že to bylo opravdu fantastické. Mimo to jsem byl na Vsetíně asi šestkrát jako divák - během kvalifikace o první ligu a o rok dříve ještě na finále s Frýdkem-Místkem.

Působil jste zde v dorostu, juniorce, zahrál jste si i 7 zápasů ve druhé lize. Jak se klub od té doby změnil?
Je to obrovská změna. Když jsem tu hrál první sezonu, tak Vsetín ani neměl mužský tým, neměli jsme na koho se chodit ve volném čase dívat, jak to mají současní mladí hokejisté. To, co děje v klubu v poslední době, je až neskutečné. Vidím, že Vsetín jde rapidně nahoru a doufám, že se za pár roků potkáme v Extralize. Nedivil bych se, kdyby to bylo už příští sezonu. Třeba se potkáme.

Ve Vsetíně jste strávil dvě a půl sezony, poté hned následovala účast na MS do 18 let, MS do 20 let, až nakonec jste si zahrál i světový šampionát v německém Kolíně. Posunul Vás Vsetín v hokejové kariéře?
Myslím si, že mě Vsetín nastartoval k velkému hokeji. Říkám to úplně všude a netajím se tím. Strávil jsem tu dva a půl roku a kudy chodím, tudy chválím.

Zažil jste někdy během přípravy tak vyhecované utkání s úžasnou atmosférou? Vsetín k tomu přistoupil jako k soutěžnímu zápasu, bojovali jako o život…
Vsetín hrál podle mě velmi dobře, jezdili, napadali, byli velmi nepříjemní. Co se týče atmosféry, zažil jsem parádní diváky v Brně na Kometě, ale tady je to velmi podobné, pokud ne ještě o trošku lepší.

Co říkáte na herní podmínky, především tedy kvalitu ledu?
Nebylo to nic moc, venku je nejteplejší počasí v roce, což není ideální pro hokej. Když jsem se podíval na tabuli nad ledem, tak tam bylo 25 stupňů. Led se nedal dobře připravit, byl špatný, ale na to se nesmíme vymlouvat, to rozhodně ne. Vsetín podal skvělý výkon.

O osudu utkání rozhodly góly z úvodu, který byl hodně divoký. Skórovali jste jako první, co se pak stalo, že přišel obrat?
Dali jsme první gól, což bylo super, mysleli jsme, že bychom mohli přidat další a uklidnit hru, ale opak byl pravdou. Vsetín srovnal a byl na koni, hnali je diváci, podařilo se jim otočit… Pak už jsme neskórovali, ikdyž jsme měli dost šancí na to se dostat zpátky do zápasu. Na druhou stranu musím říct, že i Vsetín měl ještě hodně příležitostí a občas jsme dělali v obraně chyby, které by se nám neměly stávat.

Každý zápas je jiný, to je jasné. Dá se však nějak srovnat úterní zápas s bratislavským Slovanem s tím, co se dnes odehrálo na Lapači?
Slovan má velmi dobré mužstvo, hrají ruskou KHL, takže rozhodně nic jednoduchého. Vsetín hrál ale taky dobře… Nedá se to tak jednoduše porovnat. My jsme ve středu podali o něco horší výkon, byl to druhý zápas ve dvou dnech. Opravdu nevím.

Loni Vítkovice dosáhly na čtvrté místo po základní části, a pak následovala porážka v sérii s budoucím šampionem, Kometou Brno. Jaké máte ambice pro letošní rok?
Cíl je určitě postoupit do play-off. Takový můj malý sen je dostat se do semifinále. Musíme jít ale od zápasu k zápasu a věříme, že se nám to podaří.

FOTO: isport.cz

banner pod článkem