Vstupenky online

Vsetín smazal dvoubrankové manko a zdolal Přerov po nájezdech

Petr Komárek, Tomáš Kopecký • 08.08.2017

Druhý přípravný zápas, druhá výhra. Vsetín už v úvodu přípravy naznačuje svou sílu. Na ledě Přerova začali Valaši aktivně a v šesté minutě oveřel skóre přesnou střelou Markovič. Domácí otočili stav utkání dvěma rychlými brankami, když se po zaváhání obrany prosadili Kratochvíl a Pšurný. Když ve 32. minutě navýšil vedení Zubrů Plášek, nevypadalo to s nadějemi zelenožlutých nejlépe, avšak 7 sekund před druhou sirénou snížil na 2:3 šikovnou dorážkou Hruška. V 54. minutě Valaši srovnali skóre, když se po skvostném pasu Robinsona prosadil Vávra. Další branka už nepadla, a tak o vítězi zápasu rozhodly až samostatné nájezdy. V těch se blýskl fantastickou Forsbergovou kličkou Slováček, čímž zajistil Vsetínu vítězství.

Přípravné zápasy - přát. út 8.8.18:00
HC ZUBR Přerov
VHK ROBE Vsetín
3:4sn(2:1, 1:1, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Kratochvíl (Plášek), 17. Pšurný (Procházka, Koblar), 32. Plášek (Malina, Kobral) – 6. Markovič (Slováček, Hruška), 40. Hruška (Teper, Ostrčil), 54. Vávra (Robinson), rozh. náj. Slováček. Rozhodčí: Zbořil – Navrátil, Novotný. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1348. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:4.

HC ZUBR Přerov: Šimboch – Novotný, Padrnos, Malina, Adamík, Zbořil, Pala, Furch, Chmelíř – Plášek, Sýkora, Kratochvíl Š. – Procházka, Pšurný, Koblar – Dvořák, Berger, Navrátil – Goiš, Kratochvíl M., Kovařík
VHK ROBE Vsetín: Šurý – Ostrčil, Teper, Holomek, Janáček, Dundáček, Hryciow, Weintritt – Slováček, Hruška, Markovič – Vítek, Šilhavý, Kajaba – Robinson, Vávra, Březina – Vrána, Hořanský, Rufer

Utkání začalo pěkně zostra. První přerovskou střelu měl na svědomí Plášek, puk jeden ze vsetínských beků ztečoval do ochranné sítě. Po vhazování v hostujícím obranném pásmu pálil Malina a gólman Šurý si připsal premiérový úspěšný zákrok. Vsetín poprvé zahrozil prostřednictvím Březiny, jenž se obtočil kolem branky a snažil se do ní černou pryž zasunout. Juraj Šimboch chytající za Zubry v přípravě vůbec poprvé se ale překonal nenechal. Poradil si také s obdobným zakončením Kajaby a ranou Vítka od levého mantinelu.

Na světelné tabuli běžela šestá minuta a Vsetínští se ujali vedení. Slováček přihrál na pravý kruh Jaroslavu Markovičovi, jenž svižným pokusem prostřelil přesouvajícího se Šimbocha. Přerované se snažili rychle vyrovnat, tlak tria Pšurný-Procházka-Koblar ani dvě střely Paly však branku ještě neznamenaly. Skórovat se povedlo až v 16. minutě Šimonu Kratochvílovi, jenž po střele Pláška doslova došťoural kotouč za Šurého záda. Vzápětí Zubři skóre otočili. Procházka našel zpoza branky najetého Romana Pšurného, proti jehož střele se vsetínský muž s maskou nestihl včas přemístil. Na druhé straně ještě před první sirénou zatopil přerovské defenzívě Hořanský, jehož lehká střela zápěstím zazvonila o levou tyč.

Vstup do druhé třetiny se domácímu celku podařil. První útočné trio se usadilo v útočném pásmu a slibně vypadala i možnost Pšurného. Ten dorážel u pravé tyče, kam se ale dobře přitiskl Šurý. Do obrovské šance se v 22. minutě dostal Robinson, který jel sám na Šimbocha. Strážce přerovské svatyně se však proti jeho forhendovému blafáku parádně roztáhl a touš betonem vyrazil mimo. O šest minut později se před vsetínského gólmana z pravé strany protlačil Plášek, puk ovšem po zemi nasměroval vedle.

V 32. minutě už to však domácímu matadorovi vyšlo. Do předbrankového prostoru k němu doputovalo nahození Maliny od modré čáry, přičemž Karel Plášek zachoval chladnou hlavu a zblízka napálil puk do sítě. Další přerovský gól mohl přidat Dvořák, jeho střelu z pravého kruhu Šurý vytěsnil na zadní mantinel. Chvíli poté jeli Markovič se Slováčkem sami na jediného zubřího zadáka. Mikuláš Zbořil ovšem předvedl pohotový úsudek a černou pryž směřující na Slováčka ve spolupráci s Šimbochem odklidil mimo zónu nejvyššího nebezpečí. Krátce před koncem druhého dějství se Vsetínu naskytla výhoda přesilovky, kterou osm a půl sekundy před odchodem do kabin zužitkoval. Ránu Tepera od modré čáry Šimboch vyrazil k Radimu Hruškovi, jenž se nerozpakoval a vystřelil přímo do pravé šibenice.

Zkraje poslední periody nebezpečně střílel Zbořil, Šurý s pomocí svých kolegů z obrany situaci ustál. V 44. minutě přihrál Slováček doprava Markovičovi, jehož pokus Šimboch vyrazil nad. Po faulu na Furcha se Přerov dočkal přesilovky, v níž dobře pálili Sýkora i Novotný. Po zakončení Sýkory z pravé strany dokonce puk poskakoval u levé tyče vsetínské klece, přes brankovou čáru ale nepřešel. V 52. minutě se do slibné příležitosti řítili Navrátil s Bergerem, proti střele druhého jmenovaného se povedeným zákrokem prezentoval Michal Šurý.

Dvě minuty nato se Vsetínu povedlo jednobrankové manko smazat. V mezikruží se k střeleckému pokusu prodral Tomáš Vávra a kotouč skončil pod břevnem Šimbochovy branky. V závěru řádné hrací doby scházel Šimonu Kratochvílovi kousíček, aby na Šurého usměrnil pas z levé strany. Lépe si vedl Ľubomír Malina, jehož ránu od modré čáry zastavila až lapačka hostujícího gólmana.

O vítězi duelu musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich za Přerov uspěli Kovařík s Bergerem, za Vsetín se zase trefili Teper a Kajaba. Jako rozhodující se ukázala devátá série, v níž se Ondřej Slováček vytasil s fintou a lá Peter Forsberg, na kterou byl Juraj Šimboch krátký.

Ohlasy k utkání

Kamil Přecechtěl (HC ZUBR Přerov): Byla to pro nás první vážnější prověrka. Na to, že je začátek sezony, šlo z obou stran o kvalitní utkání. Samozřejmě se v něm ukázala řada chyb, které jsou hráči schopni vytvořit pod větším tlakem, než na ně byl vyvíjen doposud. Myslím si, že tyto věci zápas rozhodly.

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Máme sice začátek srpna, ale na tyto poměry se hrál slušný hokej. Každý chvilku tahal pilku a remíza po 60 minutách byla spravedlivá. Nájezdy byly spíše pro pobavení diváků. Máme v mužstvu ještě pořád dost kluků na zkoušku, takže jsme rádi, že jsme je viděli v těžkém zápase. Vítězství nás těší, jelikož Přerov má dobrý tým a i letos bude podle mě ve WSM lize patřit k těm lepším.

Foto: Jan Gebauer/hokejprerov.cz