Vstupenky online

Příprava byla pestrá, ale náročná. Už se těšíme na led, přiznává Tomáš Vávra

Filip Bazala • 27.06.2017

Čas letí jako voda a letní příprava finišuje. Letní dril byl tentokrát zase o něco náročnější i díky vyšší soutěži, která bude na Lapači od září k vidění, ale i díky pomoci kvalitního kondičního trenéra by vsetínští hokejisté měli být perfektně připraveni. Jak minulé týdny probíhaly, co bylo nejnáročnější, co naopak bavilo, to vše přiblížil v rozhovoru Tomáš Vávra.

Tome, letní příprava je v cílové rovince, jak probíhá v těchto dnech?

Je to hodně pestré už od začátku. Je jiná, než jakou jsme všichni asi byli zvyklí, ale je dobrá. S blížícím se finišem přidáváme na intenzitě, takže poslední dva-tři týdne je to hodně náročné.

S čím vším jste se museli popasovat, nechybělo vám něco?

Mně osobně nic nechybělo. Myslím, že jsme dělali vše, co je pro nás pro hokejisty dobré. Pro mě bylo důležité, abych nabral na váze.

Mohl byste nějak nastínit jaký jste měli program?

Program se trochu měnil, co dva týdny zhruba. Měli jsme k dispozici kondičního trenéra Hynka Frömela, který trénoval třeba i Petru Kvitovou a společně s trenéry nám připravovali program. Pondělky jsme bývali v tělocvičně vedle zimáku, kde se trénovala fyzička a vyýdrž. Úterky jsme měli pětadvacetiminutový výběh v maximální intenzitě. Hodně jsme využívali také posilovnu ve Sport Centru na Bobrkách. Středy už byly odpočinkovější. Než jsme šli hrát tenis, tak jsme tři čtvrtě hodiny trénovali břicho. Poté už zmiňovaný tenis, takže to bylo uvolněnější. Čtvrtky jsme měli ve Lhotě na fotbalovém hřišti, kde jsme měli takový kruhový trénink. Samozřejmě jsme si i mezi sebou zahráli fotbal. V pátek jsme opět měli intenzivní výběh a opět přesun do posilovny na Bobrky.

Bylo v přípravě něco, co jste opravdu nemusel, a naopak co vás bavilo?

Nejvíc mě bavily asi pondělní tréninky v tělocvičně, kdy jsme dělali zajímavé cviky. Šlo o takové „slow-motion“ pohyby. Byla v tom třeba imitace bruslení, což pro mě byla novinka a bavilo mě to. Spočívalo to v tom, že jsme na kotnících měli gumy a pohybem jsme imitovali bruslení. Úplně nejtěžší pro mě byl asi minulý čtvrtek, kdy jsme běhali sprinty do kopce. První jsme běželi deset vteřin, pak patnáct, třicet a stupňovalo se to, takže bylo hodně náročné. Nesedlo to nikomu z nás a byli jsme vyřízení.

Zmínil jste, že jste se snažil nabrat váhu, tak jak se zadařilo?

Nejsem ještě spokojený, takže během volna na tom ještě budu pracovat, nějaká dvě kila mi ke svému cíli stále chybí.

WSM ligu jste již hrával, tak je třeba právě ta svalovina důležitá být jí více vybaven?

Je pravda, že v první lize už jsou více hráči vybaveni silou, ale zase nějaký velký rozdíl, než tomu bylo ve druhé lize tam není. První liga je hlavně už více o taktice, ale ta síla je také nějaký faktor. Jde hodně taky o psychiku hráče, ať se cítí lépe, když ví, že má větší sílu, má obalené klouby svaly a ví, že se jen tak nezraní.

Letní přípravu jste v minulosti absolvoval už třeba v prvoligovém Ústí nad Labem, tak je možno nějaké srovnání se Vsetínem?

Letní příprava je vesměs všude stejná, ale já můžu osobně říct, že letos byla na Vsetíně o poznání kvalitnější. Dřív se dělaly ještě věci staršího charakteru. Byli jsme třeba celé dopoledne na stadionu a odpoledne jsme ještě jezdili někam daleko na kole, ale letos to bylo už dle moderních trendů, kratší tréninky s důrazem na intenzitu. Opravdu nás to vybavilo a na ledě se to určitě projeví.

Chystáte se ve volnu na dovolenou nebo budete dále trénovat individuálně?

V pátek máme poslední den letní přípravy. Ve Lhotě u Vsetína si zahrajeme fotbalový zápas proti nějakému týmu. Po fotbale budeme mít posezení, dáme si něco dobrého k jídlu a letní přípravu tím zakončíme všichni společně. První týden volna budu spíše odpočívat a regenerovat. Další týden se chystám s přítelkyní na jižní Moravu, bereme kola a budeme jezdit, takže budu mít takovou aktivní dovolenou. Poté naběhnu opět do tréninku.

Po takovém letní drilu, jak velké je těšení se na led?

Je obrovské. Všichni se také moc těšíme na zrekonstruované šatny, jsme zvědaví, jak to bude vypadat. Hlavně doufáme, aby se to stihlo v termínu, protože v náhradní kabině nemáme tolik prostoru. Přes léto to bylo v pohodě, protože jsme neměli tolik věcí, ale s výstrojí si to v ní už úplně představit neumím.

Už znáte soupeře pro přípravné zápasy. Půjde o soupeře z vaší ligy, ale čeká vás na Slovensku i RONA Cup, kde se potkáte s francouzským Mulhousem a slovenskými celky z Trenčína a Žiliny. Je nějaký soupeř, na kterého se těšíte?

Slovenské mančafty trochu už znám, proti některým jsem si i už zahrál. Naopak francouzský hokej je pro mě neznámou a na Mulhouse jsem hodně zvědavý. Budou tam mít určitě hodně zahraničních hráčů a na jejich styl hokeje jsem vážně zvědav a hodně se na ně těším.

I když půjde jen o přípravu, tak RONA Cup je pohár a za umístění budou ceny, tak je s k tomu postavíte?

Hokej hrajeme proto, protože chceme vyhrávat. Nepojedeme tam něco zkoušet a jen se oťukat, ale je to pořád v rámci přípravy. Důležité bude, abychom se sehráli a nikdo se nezranil. Pro trenéry to bude taky důležité, aby si zkusili, co a jak chtějí hrát v sezoně.

Byl Vsetín pro vás před přípravou jasná volba nebo jste řešil i jiné možnosti? Hrálo roli i setrvání Jiřího Dopity na pozici trenéra?

Čekal jsem po sezoně hlavně na Vsetín, jak se projeví. Pokud by o mě nebyl zájem, tak až poté bych řešil další varianty, ale to nakonec nebylo třeba. Pro mě byla prvotní volba hrát za Vsetín. Nejen já, ale všichni kluci jsme byli rádi, že Jiří Dopita zůstal. Pozvednul to na Vsetíně a pod ním se hraje opravdu na vysoké úrovni. I on byl důvodem, proč jsem se nedíval po jiných možnostech.

Do týmu přišli noví hráči, kteří už v minulosti za Vsetín nastupovali. Znáte se? Zapadli do kabiny?

Známe se. Tedy Radima Hrušku už moc nepamatuji, protože oproti mně je to starší ročník a s ním se neznám vůbec. Ještě jsme se ani nepotkali, protože trénuje letní přípravu individuálně. Martina Podešvu znám dlouho, prakticky jsme spolu vyrůstali. Stejně tak se znám i s Ondrou Slováčkem, na Vsetíně už jsme spolu hráli. Na Vsetín ať už přijde kdokoliv, tak si nemyslím, že by byl problém zapadnout. Vždy byla v kabině hodně rodinná atmosféra a výborná parta. Myslím si, že na Vsetíně se musí cítit dobře každý hráč.

banner pod článkem