Vstupenky online

Kvalifikační milníky: Přál si tu někdo drama?

Radek Bařina • 10.04.2017

Tohle byl zápas na který se nezapomíná... a rozhodně nebyl pro slabší povahy. Vyprodaný Lapač sledoval nervydrásající drama, na jehož konci se radoval Vsetín. Radost to však byla opatrná, váhavá. Výsledek totiž způsobil, že Vsetín má s Havlíčkovým Brodem shodnou bilanci vzájemných zápasů a rozhodovat budou duely obou týmů s Jabloncem. Jaké byly nejvýznamnější momenty nádherné nedělní bitvy. A co nakonec bude rozhodovat o případném postupu či nepostupu? Naše milníky vám to prozradí. AKTUALIZOVÁNO

Klíčový okamžik: branka na 4:3

Po vyrovnání těsně před koncem normální hrací doby to se Vsetínem vypadalo zle. Hosté byli na koni, v zádech měli ještě minutu přesilovky čtyři na tři… trumfy byly v jejich rukách. Přesto se nakonec neradovali. Proč? Protože nekvalitní led a důrazný bojovník ze Vsetína. Led se ve 24°C vedru brzy proměnil v brouzdaliště a zápas hodně ovlivnil. Bortil kombinační hru Vsetína, hatil střelecké příležitosti obou týmů, přispěl k Mojžíšovu nešťastnému vyloučení v závěru, aby v prodloužení naopak Vsetínu pomohl. Hostující Semrád totiž na nekvalitním ledu ztratil kontrolu nad pukem, René Kajaba mu ho vypíchl a řítil se za ním. Ze druhé strany vyrazil gólman, který by to asi za normálních okolností stihl, puk se ale bílé břečce výrazně zpomalil, takže Kajaba ho nakonec dohnal dřív, obhodil si gólmana… a pak ještě jednou svedl souboj s ledem, který mu puk postavil na hranu. Těžký okamžik ale domácí hráč zvládl a úspěšně zakončil do odkryté brány.

Hvězda: René Kajaba

Pokud tohle dopadne, bude to příběh jako z románu. René Kajaba prožil zvláštní sezónu. Vsetínský odchovanec s pověstí velmi dobrého střelce se letos v koncovce trápil. Do šancí se sice dostával, úspěšnost jejich proměňování však byla hodně nízká. Menší gólový příspěvek nahrazoval Kajaba velkou dravostí a bojovností a zároveň trpělivě čekal na svou chvíli. Ve veledůležitém kvalifikačním utkání se dočkal – vsítil vítězný gól. A rozhodně není náhoda, že při něm musel složit zkoušku ze všech činností, které ho zdobí. Bojovnost – díky níž obral soupeře o puk, dravost – se kterou v oslabení za pukem vystartoval, rychlost – díky níž byl u puku rychlejší než gólman… a tentokrát připojil i onu mušku – to když neomylně trefil prázdnou branku. Kdo ví, možná to byla rozhodující trefa kvalifikace.

Smolař: Pavel Mojžíš

Smolné chvíle se nevyhýbají ani těm nejzkušenějším. Pocítil to i Pavel Mojžíš, který je spolu s Radimem Kucharzcykem největší osobností valašského celku. Opora zadních řad VHK ROBE si svůj nešťastný okamžik vybrala 63 sekund před koncem. Při rozehrávce zpoza brány Mojžíš nejspíš doplatil na nekvalitní led a pod tlakem soupeře nabral puk na hůl tak, že vyletěl až do ochranné sítě. Následoval dvouminutový trest za zdržování, přesilovka Rebelů, závar... a dál už to znáte. Pavla Mojžíše proto vyhlašujeme smolařem zápasu.

Zaujalo: Osobka na Endála s Třetinou

Pokud se nemýlíme, tohle nebylo na Lapači k vidění od extraligových dob. Vsetín, vědom si extrémní síly Endálova útoku, na něj nasadil speciální formaci. Kdykoliv se Endálovci objevili na ledě, na opačné straně skákal na kluziště defenzivní specialista Hryciow a jeho druh z obrany Filip Čech. V útoku pak na Endála nejčastěji nastupovalo trio Zúbek – Pokorný – Finsterle, přičemž posledně jmenovaný se s chutí snažil otrávit hlavnímu útočnému esu soupeře zápas. Při střídáních tak byly často k vidění velké taktické šachy, při kterých VHK ROBE těžil z toho, že jako domácí tým mohl střídat později než soupeř. A jestli se Vsetínu tato taktika vyplatila? Dá se říct že ano. Samozřejmě, kvalitní hráči jako Endál a Třetina si dokázali vytvořit pár šancí, nebylo jich ale mnoho a hlavně, při hře 5 na 5 se Endálův útok gólově prosadit nedokázal.

Číslo dne: 25

Havlíčkův Brod se v kvalifikaci ukazuje jako mistr závěrů. V Jablonci rozhodl o své výhře gólem 30 sekund před uplynutím 60. minuty, na Vsetíně pak vyrovnal pouhých 25 sekund před koncem. Navíc z trestného střílení, které velmi dobře pískající rozhodčí nařídili po zalehnutí puku domácím hráčem ve vlastním brankovišti. Pouhých 25 sekund byli Valaši od euforie, hosté od zmaru…

Zklamalo: Vsetín ztratil 3x vedení

Třikrát během zápasu VHK vedl. 1:0, 2:1 i 3:2, pokaždé ale o svůj náskok přišel. Poprvé to bylo po střele od modré, kterou Šurý neviděl, podruhé po špatné přihrávce při vlastní přesilovce, která vyslala do brejku soupeřova hráče a potřetí v samém závaru – z několikrát omílaného trestného střílení, které Třetina proměnil nechytatelným blafákem. Kromě zmíněných zaváhání může Vsetín mrzet především to, že ani jednou nedokázal odskočit na větší rozdíl. Šance k tomu byly, jednou dokonce hosty zachránila tyč, uklidňující trefy se Vsetín každopádně nedočkal. Havlíčkův Brod tak byl neustále ve hře a nakonec dokázal vydolovat bod.


Co bude následovat? Krok do neznáma

Po vyčerpávajícím nedělním utkání si Vsetín bude moci tři dny odpočinout a zároveň se připravovat na závěrečný duel kvalifikace na ledě Jablonce nad Nisou. Tento zápas se odehraje ve čtvrtek od 18.00 a je jasné, že bude velice důležitý. Jaký výsledem bude Vsetínu stačit k postupu? To je v tuto chvíli velká neznámá, vše totiž naznačí až úterní souboj mezi Havlíčkovým Brodem a Jabloncem.

Postupová matematika: Vsetín potřebuje vyhrát za 3 body (aktualizováno)

Už teď je jasné, že nás čekají nervydrásající čtyři dny. Došlo totiž k málovídané situaci. Před posledními zápasy mají Vsetín a Havlíčkův Brod stejný počet bodů i stejnou bilanci ze vzájemných zápasů. Rozhodovat tak budou až duely obou celků s Jabloncem, přičemž i ten má ještě teoretickou šanci uspět.

Utkání Havlíčkova Brodu s Jabloncem dokonale zapadlo do dramatické mozaiky letošní kvalifikace. Domácí na soupeře vlétli, po první třetině vedli 3:0, na začátku druhé dokonce 4:0 a na vsetínské fanoušky šly mdloby. Jablonecký celek naštěstí potvrdil svůj charakter. Zápas nezabalil, zlepšil svůj výkon a s domácími, kterým ve druhé polovině zápasu viditelně docházely síly, nakonec uhráli výsledek 2:6. Před posledním zápasem kvalifikace je tedy jasno o tom, že:

  • Ve čtvrtek stačí Vsetínu k postupu jakékoliv vítězství v normální hrací době.
  • Pokud Vsetín nevyhraje za 3 body, postupuje Havlíčkův Brod.

Žádná jiná varianta už nemůže nastat.

Očekávání: V úterý se fandí Demelově smečce

Jedno je jisté. Jablonci ještě nikdy nefandilo a dost možná ani nikdy fandit nebude tolik lidí, jak v úterním podvečeru. Celý Vsetín totiž bude Severočechům držet palce, aby Havlíčkův Brod obrali o body, nebo alespoň neprohráli větším rozdílem. Jablonec v zápase rozhodně nebude favoritem, na druhou stranu, bude odpočatý, zatímco Havlíčkův Brod muselo stát nedělní utkání velké množství sil a to by se v Kotlině mohlo projevit. Paradoxní situace samozřejmě nahrává spekulacím – Jablonec sice může postoupit, ale jeho šance už je jen teoretická, takže se nabízí otázka jeho motivace. Ale upřímně, neumíme si představit, že by tým vedený takovým dříčem a bojovníkem, jakým je Tomáš Demel, cokoliv vypustil, podcenil, nebo předčasně vzdal. Každopádně, když se před kvalifikací mluvilo o tom, že se jedna z legend vsetínského hokeje vrátí na Lapač v čele vlčí smečky, nikoho ani ve snu nenapadlo, že právě jeho smečka bude mít v závěru kvalifikace tak důležitou roli.

Úterní utkání tedy hodně napoví o tom, co můžeme očekávat ve čtvrtek. Jablonec je doma výrazně nebezpečnější než venku, v silách vsetínského mančaftu ale rozhodně je uspět. Jak již bylo naznačeno výše, nedá se v tuto chvíli předpovídat, jaký výsledek bude Vsetínu stačit k postupu, jakékoliv analýzy ohledně čtvrtečního zápasu by tak v této chvíli byly hodně předčasné… Nezbývá, než držet palce!

ZBÝVAJÍCÍ POČET KROKŮ DO WSM LIGY: 1

banner pod článkem