Vstupenky online

Milníky play-off: Finále je nadosah

Radek Bařina • 17.03.2017

Ani třetímu semifinálovému zápasu nechyběla dramatická zápletka. Drtiči totiž v úvodu duelu vytěžili z minima maximum a hned dvakrát se v prvnítřetině dostali do vedení. Vsetín však tentokrát dokázal pokaždé odpovědět a záhy navíc přidal trefu na 3:2. Od té doby Valaši zápas, krom několika chvilkových výpadků, kontrolovali a jen slabší koncovka a výborný Kotvan způsobili, že Hodonínští si až do 48. minuty udržovali šance na úspěch. Nejzajímavější a nejdůležitější momenty třetího čtvrtfinále se pokusíme pojmenovat v dalším díle milníků.

Klíčový okamžik: rychlý obrat na 3:2

I ve třetím duelu série měli Drtiči velmi dobře našlápnuto k tomu, aby Vsetín řádně potrápili. Vedli 1:0, pak 2:1 a vypadalo to, že si také tentokrát přibalili na cestu pořádný ranec štěstí. To je však opustilo na přelomu 11. a 12. minuty. Nejprve Kotvan neudržel v rukavici prudkou ránu Tepera od modré, aby o chvíli později lovil puk ze své klece znovu. Tentokrát to byl Radim Kucharczyk, kdo dostal kotouč za záda gólmana Hodonína. Vsetín se tak vůbec poprvé během série dostal v domácím zápase do vedení a to si ve zbytku zápasu poměrně s přehledem kontroloval.

Hvězda: Jan Kolařík

Také ve čtvrtečním zápase série zazářil Jakub Teper, který dvěma góly výrazně přispěl k porážce Drtičů. My jsme se ale tentokrát rozhodli označit za hvězdu zápasu Jana Kolaříka. Ten má za sebou obtížné dny. V nedělním zápase byl s brankou a asistencí asi nejlepším hráčem VHK ROBE. V úterním druhém duelu absentoval, neb ho skolila nepříjemná viróza. Kolařík se z ní však dokázal rychle oklepat a ve čtvrtek znovu patřil k tahounům. Vstřelil důležitý gól na 4:2, krásnou přihrávkou přispěl k uklidňujícímu gólu na 5:2, navíc v útočném pásmu dokázal vybojovat a podržet spoustu puků. Kolařík v nabitém kádru VHK není tak dominantním hráčem jako v předchozích sezónách, o to více se ale snaží pracovat pro mužstvo. I za tento přínos ho proto oceňujeme hvězdou třetího semifinále.

Smolař: Jakub Čuřík

Jakub Čuřík patří během celé série mezi nejaktivnější útočníky VHK, zatím mu ale na hokejce chybí potřebný kousek štěstí. Už v prvním semifinále mohl vsítit rozhodující gól, když se necelé dvě minuty před koncem řítil na Kotvana. Neuspěl a stejně se mu vedlo i v ostatních šancích. A že jich nebylo málo. Ve třetím zápase jel znovu sám na Kotvana, později v přečíslení dva na jednoho zakončoval do poloodkryté brány, připsal si řadu střeleckých pokusů, radost ze vstřelené branky mu však zatím není souzena. Věřme, že šikovný útočník VHK smůlu záhy překoná… třeba již v sobotním zápase.

Zklamalo: ach ty dvojnásobné přesilovky

Ani jeden z týmů svým výkonem nezklamal, nezklamala ani atmosféra duelu (mimo několika exotů, kteří si ledovou plochu a střídačku hostů pletou se smetištěm), chtě nechtě se tedy musíme vrátit k osvědčenému tématu – dvojnásobným přesilovkám. Valaši znovu strávili několik minut ve hgře pět na tři a… hádáte správně... opět nic. Trenéři se v těchto výhodách snažím měnit sestavu, posílají na led stále nové a nové tváře, na hráčích je však patrná křeč a bezradnost. Přeci jen, dvojnásobné přesilovky nešly Vsetínu celou sezónu a to se logicky na psychice hráčů podepisuje. Ať ale nejsme příliš negativní. Dobrou zprávou je, že přesilovky pět na čtyři vykazují zlepšující se trend. Stále ještě nenaplňují to, co by si nejspíš fanoušek VHK ROBE přál vidět, zlepšení je však rozhodně patrné.

Číslo dne: 27

Přesně tolik sekund potřeboval Vsetín k rozhodujícímu obratu zápasu. Po vyrovnávací ráně Tepera a následné rozehrávce zavezli Valaši znovu puk do hostujícího pásma. Kucharzcyk našel křižnou přihrávkou Luku, kterému ale puk odskočil. Luka se pro něj tudíž musel vydat za bránu. Skoro všichni v tu chvíli čekali, že si puk zpracuje a obkrouží s ním bránu, ostřílený forvard ale z ničeho nic poslal přesný pas na brankoviště. A tu, kde se vzal, tu se vzal, vyskytl se Radim Kucharczyk. Ten zkušeně vyčíhl spoluhráčův záměr, pohotově usměrnil touš na bránu a i s trochou štěstí procedil puk skrz beton přemisťujícího se Kotvana do sítě. Tak tedy vypadalo 27 sekund, které rozhodly zápas.

Zaujalo: neskutečná produktivita Drtičů

V úvodní desetiminutovce vyslali hosté na branku Šurého tři střely, z nichž by se navíc jedna dala označit spíše za nahození… a dali z nich dva góly. Nejprve Jurča dokázal ze vzduchu tečovat nahození od modré a při druhé brance zase Marek Haloda poslal nepříliš prudké nastřelení na bránu, puk se ale ztratil v houštině těl a z čista jasna se objevil v pravém horním růžku domácí svatyně. Většina přítomných na zaplněném Lapači nejspíš měla v tu chvíli pocit, že se ocitli ve zlém snu. Hráči v zelenožlutých barvách se ale nenechali zaskočit a na obě hodonínské trefy dokázali brzy odpovědět. A vzpamatoval se i Šurý, který po nešťastném úvodu zůstal, možná trochu překvapivě, v bráně. Ve zbytku zápasu totiž podal výborný výkon, zlikvidoval i trestné střílení a zařadil se mezi nejvýraznější osobnosti třetího semifinále.



Následuje: Vsetín má na holích první mečbol

V sobotu od 17:00 budeme v Hodoníně svědky semifinále číslo čtyři. Vsetín tentokrát zamíří na Slovácko ve výrazně lepší náladě než v úterý – vždyť v případě úspěchu si zajistí postup do finále. Drtiči ale rozhodně nemají v plánu ukončit sérii před vlastním publikem, VHK tak rozhodně nečeká nic lehkého.

Očekávání: Najdou domácí zbytky sil

Je otázkou, kolik energie ještě Hodonínským borcům zbývá. Ve čtvrtečním duelu totiž působili výrazně unavenějším dojmem než v prvních dvou zápasech. Můžeme ale jen spekulovat, zda to bylo celkovým úbytkem sil, nebo psychickým rozpoložením z nedobře se vyvíjejícího duelu. Čistě teoreticky by se však měla fyzická převaha Vsetína začít projevovat stále výrazněji. Na druhou stranu, Drtiči budou hrát o všechno, navíc doma, budou tudíž odhodláni vymáčknout ze sebe i poslední zbytky sil.

Předzápasové novinky: Žádné velké změny

Nic moc nového se před sobotním zápase očekávat nedá. Přednost v bráně zřejmě znovu dostanou Kotvan a Šurý, a ani sestavy se asi příliš měnit nebudou. Žádné větší zdravotní komplikace nejsou rovněž hlášeny, bylo by tudíž překvapením, kdyby jeden či druhý celek výrazněji sáhl do složení týmu.

Zbývající počet kroků do WSM ligy: 7

banner pod článkem