Vstupenky online

4.A nežije ve stínu hvězdy

Tomáš Novosad • 03.09.2002

V s e t í n - "Chybí někdo jiný kromě Němce?" Tato slova mohou pravidelně slýchat od svých profesorů studenti 4.A vsetínského Masarykova gymnázia. Právě do jejich třídy totiž patří velká naděje českého hokeje Ondřej Němec, osmnáctiletý obránce HC Vsetín. A jako profesionální hokejista se ve škole moc neohřeje.

Tréninková zátěž a rozpis zápasů hokejové extraligy jsou neúprosné. Tréninky vsetínského áčka pravidelně začínají v 10:00, takže Ondřej se ve škole jen otočí. Ráno přichází mezi prvními s denním tiskem pod paží, prohodí se svými spolužáky několik slov a dá se do čtení, které končí až příchodem profesora do třídy. Ten většinou bývá překvapen, že svého studenta vůbec vidí v lavici.

Mladému bekovi na vzdělání hodně záleží. "Chci alespoň maturitu. Jedním z důvodů, proč nechci do Ameriky už letos, je právě škola," říká Němec. Ve škole mu není dáváno nic zadarmo, ba naopak. Podle studijního a školního řádu musí každý student, který má více než 20% zameškaných hodin, absolvovat komisionální přezkoušení, aby mu předmět mohl být klasifikován. Ondřej tuto hranici hravě překonává, a proto ho každé čtvrtletí čeká velká zátěž, při které musí komisi dokázat, že na gymnázium skutečně patří.

Již několikrát teklo mladému obránci do bot, pokaždé se mu ale podařilo situaci ustát. Snad nejhůře na tom byl na konci třetího ročníku. Před sebou měl prázdniny, letní přípravu s A-mužstvem Vsetína, ale také komisní zkoušky ze šesti předmětů. Nelze se profesorům divit. Například v chemii se Ondřej ukázal za půlrok zhruba jen 5x! Spolužáci už ani nepočítali, že by s nimi bronzový účastník MS hráčů do 18 let opět zasedl v jedné třídě. O to víc byli překvapeni, když se 2.9.2002 v 7:50 opět objevil. "Jste si mysleli, že mi utečete a já tady budu trčet ještě o rok dýl, co? To bych vám neudělal. Dechu, sedíme zase spolu, jo?" vyzval jednoho z kolegů.

Ve třídě opět panovala obvyklá pohodová nálada. Studenti jsou na přítomnost hokejistů již zvyklí a k Němcovi se chovají jako k sobě rovnému. Bez jejich pomoci by ale jen stěží školu zvládal. "Ondra není špatný kluk, většinou jsem ochotna mu pomoci," tvrdí Stanislava Trlicová, Němcova dvorní doučovatelka. Stejný názor zastávají i ostatní. "Němec není žádná primadona," tvrdí. A mají pravdu. Ondřej si ve třídě na nic nehraje. Je si vědom, že je pouze řadovým studentem a hokejové kvality se tady neberou. Postoupil do 4.ročníku, který v květnu snad zakončí maturitní zkouškou. Poté už mu nebude nic bránit vyrazit dobývat slavnou NHL.

banner pod článkem