Vstupenky online

Valašský hokejový klub podepsal dohodu se Zlínem

Václav Trávníček, Roman Ordelt • 11.05.2009

V pondělí 11. května krátce před polednem došlo k podpisu smlouvy o spolupráci mezi hokejovými kluby extraligového Zlína a druholigového Vsetína. Šestinásobný český šampion ze Vsetína se stává farmou pro extraligový Zlín. Smlouva má roční platnost, nicméně předpokládá se dlouhodobá spolupráce mezi oběma sousedními kluby. „Spolupráci jsme uzavřeli s cílem dostat se na vyšší stupínky v soutěžích, které hrají naši junioři a A-tým,“ uvedl jednatel VHK Stanislav Pavelec.

Historickému podpisu smlouvy o spolupráci na bázi farmy mezi hokejovými kluby RI OKNA ZLÍN a Valašským hokejovým klubem ze Vsetína předcházela několikatýdenní jednání představitelů obou klubů. Zlínský klub při rokování zastupovali generální manažer Miroslav Michalovský a první trenér a sportovní manažer Zdeněk Venera. Zástupce hokejového Vsetína tvořili jednatel společnosti Stanislav Pavelec a sportovní ředitel Alexej Jaškin. „Výsledkem spolupráce by mělo být, že se do Vsetína dostanou hráči na kvalitativně vyšší úrovni. Zároveň se otevírá šance pro naše mladé hokejisty. Když budou podávat dobré výkony, mohou se dostat až do extraligy,“ poznamenal Pavelec. „Jsem rád, že jsme jakousi rivalitu povýšili na spolupráci. Pro Zlín dnes nejsme konkurencí, takže je tato dohoda pro nás výhodná a prospěšná,“ dodal.

„Rozhodujícími důvody, proč jsme oslovili Vsetín, jsou mimo jiné minimální vzdálenost od Zlína, divácký zájem o hokejové dění ve Vsetíně, předpoklad dlouhodobé spolupráce a očekávaná podpora města Vsetína místnímu klubu a tím i tomuto projektu,“ řekl už před časem generální manažer Michalovský.

Generální manažer Zlína Miroslav Michalovský by rád viděl Vsetín v první lize

Před pár lety mezi oběma kluby panovala velká rivalita především mezi fanoušky. Oba kluby svedly desítky duelů v nejvyšší soutěži. Vsetín získal celkem šest mistrovských titulů a dvakrát se ve finále utkal se Zlínem. Berani ani jednou neuspěli při play off v letech 1995 a 1999. Nyní nastal ve spolupráci mezi oběma kluby velký zlom a historický okamžik. S myšlenkou úzkých vztahů a navázané spolupráce přišel Zlín. „V první řadě se jedná o spolupráci formou výměny hráčů oběma směry. V praxi to znamená, že naši kluci, kteří se nevejdou do základního kádru, nemusí hostovat v klubech daleko od Zlína. A v případě, že se objeví výborný hráč ve Vsetíně, máme možnost ho otestovat a například se může probojovat až do extraligy,“ řekl Miroslav Michalovský, generální manažer RI OKNA ZLÍN.

„Pro nás je nejdůležitější, že dokážeme společně komunikovat. Slibujeme si od spolupráce to, že hokejisté, kteří budou ve Zlíně na hraně sestavy, nastoupí za nás a naopak pro vsetínské kluky je velkou motivací šance okusit nejvyšší soutěž. Tato spolupráce je výhodná pro obě strany. Zlín má v letní přípravě na hostování našeho obránce Jiřího Kučného a například ve starším dorostu máme také velmi šikovné kluky. Ti by časem mohli dostat šanci,“ uvedl Stanislav Pavelec, jednatel společnosti Valašský hokejový klub.

Podpis smlouvy v režii Stanislava Pavelce a Miroslava Michalovského

Oba kluby se dohodly na roční spolupráci, i když je velmi pravděpodobné, že se jedná o začátek dlouhodobější kooperace. „Po roce si první rok spolupráce vyhodnotíme a řekneme si, co dále. Pevně věřím, že budeme pokračovat i v dalších letech,“ vysvětlil Michalovský.

Zlínští Berani měli v loňské sezoně na hostování ve Vsetíně celkem osm hráčů a zhruba stejný počet hokejistů by měl pomoci partnerskému klubu na cestě do první ligy. „Důležité bude, abychom našli vhodný pohyb hráčů mezi oběma kluby. Není důležité, aby Vsetín vyhrál základní část, ale abychom jim pomohli ve vyřazovacích zápasech play off. Pravda je, že jedna sezona může být výhodnější pro Vsetín a další zase pro nás. Každopádně o finančních kompenzacích neuvažujeme,“ řekl Michalovský.

Možná spolupráce se rýsuje na brankářském postu. Zlín počítá v nejvyšší soutěži s využitím dvojice Jakub Sedláček, Tomáš Štůrala. Jako záložní třetí gólman může být připraven vsetínský Lukáš Plšek, jenž má s extraligou již zkušenosti. „Jako třetí gólman bude s námi trénovat gólman z juniorky, ale například nastane situace, že Kuba Sedláček bude na přelomu roku startovat na juniorském šampionátu a zhruba měsíc bude pro nás nepoužitelný. Extraligová mužstva se snaží navázat spolupráci s týmy první nebo druhé ligy, neboť je to výhodné pro obě strany. Samozřejmě si přejeme, aby Vsetín hrál první ligu, kde je kvalita přece jen vyšší než v druholigové soutěži,“ řekl Zdeněk Venera, první trenér a sportovní manažer RI OKNA ZLÍN.

Představitelé obou klubů si předávají kopii dohody

Vsetínští hokejisté zatím nezačali společnou letní přípravu, hráči se připravují individuálně. V současné době tak soupiska nečítá jediné jméno. „S hráči nyní teprve budeme jednat. Na začátku jednání jsme například s brankářem Lukášem Plškem,“ poznamenal Stanislav Pavelec, podle kterého bude cílem v nadcházející sezóně návrat juniorů do extraligy a postup A-týmu do 1.ligy.

„Říkali jsme, že nám půjde hlavně o to, abychom bavili sebe i diváky. Ale jestliže jsme se dohodli se Zlínem na takovéto spolupráci, musíme mít cíl o stupínek vyšší. Proto bychom do 1. ligy rádi postoupili. Je samozřejmě otázka, jestli se nám tento cíl podaří splnit, nebo ne,“ uzavřel Pavelec s tím, že by v následujících dnech a týdnech mělo proběhnout ukončení sezóny se sponzory a partnery vsetínského hokeje, na základě kterého se bude jednat o potencionální další podpoře.

Autory fotografií jsou hokej.zlin.cz a Martin Břenek

banner pod článkem